Mozga kanaryjska - nie tylko dla ptaków. Jakie ma właściwości?
Mozga kanaryjska, zaliczana do tzw. super foods, jest zbożem bezglutenowym o właściwościach alkalizujących. Roślina można spotkać w różnych częściach świata - w Europie, Afryce Północnej, Ameryce Północnej i Argentynie. W Polsce bywa uprawiana w niewielkich ilościach.
1. Mozga kanaryjska - właściwości zdrowotne
Mozga kanaryjska, zwana też siemieniem kanarkowym, początkowo była pokarmem dla ptaków. Obecnie wykorzystywana jest w medycynie naturalnej ze względu na właściwości zdrowotne. Roślina jest bogatym źródłem protein roślinnych, jak również tłuszczy nienasyconych.
W 100 g ziaren (około pół szklanki) jest nawet 22 g lekkostrawnego i dobrze przyswajalnego białka. Ponadto roślina zawiera silne antyoksydanty oraz duże ilości minerałów (fosforu, magnezu, cynku i manganu).
2. Mozga kanaryjska - zastosowanie w medycynie naturalnej
Kto może skorzystać ze stosowania mozgi? Roślina ta, z uwagi na obecność kwasów tłuszczowych (omega-3, omega-6 i omega-9), obniża poziom złego cholesterolu. Ponadto odkwasza, oczyszcza organizm z toksyn i reguluje poziom cukru we krwi.
Ze względu na dużą zawartość soli mineralnych i antyutleniaczy wzmacnia zęby, paznokcie, kości, włosy i chroni komórki przed degeneracją.
Posiada enzym o nazwie lipaza, który redukuje ryzyko rozwoju nadciśnienia, choroby wieńcowej serca, zawału i wylewu. Substancja ta również przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej oraz niweluje cellulit.
Co więcej, zapobiega zaparciom i przyspiesza metabolizm, a tym samym wspomaga odchudzanie. Mozga kanaryjska używana jest także na rany, stany zapalne skóry i infekcje bakteryjne, wirusowe, pasożytnicze, grzybicze.
Zalecana jest osobom cierpiącym na celiakię. Zboże to jest wartościowym pokarmem dla sportowców (pomaga zwiększyć masę mięśniową), wegetarian, wegan i pracujących fizycznie.
Oprócz tego, mleczko z mozgi kanaryjskiej, z uwagi na obecność wielu cennych substancji odżywczych, zalecane jest przyszłym mamom.
3. Mozga kanaryjska - gdzie kupić?
Mozgę kanaryjską dostaniesz w sklepach internetowych i ze zdrową żywnością. Cena rośliny waha się od 4 do nawet 30 zł za kilogram.
4. Mleczko z mozgi kanaryjskiej - jak przygotować?
Mozgę kanaryjską najlepiej spożywać w postaci mleczka, bogatego w substancje odżywcze. Płyn jest bez smaku, ale do mikstury możesz dodać mleko kokosowe, mleko migdałowe czy niesłodzony jogurt. Niektórzy łączą płyn z miodem lub owocami (jagodami, żurawiną, truskawkami, malinami, rodzynkami).
Pamiętaj, by mleczka nie pić bezpośrednio z lodówki, a dopiero po osiągnięciu temperatury pokojowej. Zaleca się spożywanie napoju rano, najlepiej na czczo i wieczorem tuż przed snem.
4.1. Składniki:
- pięć łyżek mozgi kanaryjskiej;
- jedna szklanka wody.
4.2. Sposób przygotowania:
Ziarna mozgi kanaryjskiej zalej szklanką przegotowanej, ale letniej wody, po czym odstaw do namoczenia na 24 godziny w chłodne miejsce. W tym czasie zmień wodę na świeżą ok. 3-4 razy.
Po dobie zlej wodę, w której ziarno moczyło się, a wilgotne ziarenka włóż do blendera. Całość miksuj przez około pięć minut dolewając do nich około 750 ml wody. Na koniec przecedź mleczko przez sitko z gazą. Przygotowaną miksturę możesz trzymać w lodówce maksymalnie przez 24 godziny.
Ziarna mozgi mają także zastosowanie w produkcji chleba, ciastek i innych produktów zbożowych.