Jakie produkty można mrozić, a których lepiej nie?

Mrożenie to bardzo wygodny i mało wymagający sposób na przechowywanie żywności. W zamrażarce możemy zgromadzić produkty na kolejny obiad, gotowe dania, warzywa, owoce, a nawet upieczone wcześniej ciasto. Zamrożone produkty nie tracą składników odżywczych ani walorów smakowych. Co można mrozić, a czego lepiej nie?

Mrożenie nie powoduje utraty cennych składników odżywczych.Mrożenie nie powoduje utraty cennych składników odżywczych.
Źródło zdjęć: © gettyimages
Paula Komendarczuk

Co można mrozić?

Surowe mięso

Mrożenie nie pozbawia mięsa składników odżywczych, poza ryzykiem utraty witamin rozpuszczalnych w wodzie. Produkty tego typu najlepiej mrozić od razu po ich zakupie i nie przetrzymać zamrożonych kawałków dłużej niż kilka miesięcy.

Mrożona wieprzowina nie powinna być przechowywana dłużej niż pół roku, wołowina do 8 miesięcy, a drób do 3 miesięcy. Mięso gotowane lub pieczone może stać się bardziej twarde i suche po rozmrożeniu.

Ryby

Do zamrażarki można schować jedynie produkty, które nie były wcześniej mrożone. Dłuższą datę przydatności mają ryby z większą zawartością tłuszczu. Kawałki należy wcześniej przygotować - oczyścić i wypatroszyć.

Pieczywo

Każdy rodzaj pieczywa może być mrożony przez 1-2 miesiące. Chleb można mrozić pokrojony w kromki, niektórzy przekładają je pergaminem lub folią aluminiową, ale nie jest to konieczne.

Gotowe dania

Sosy, zupy, bigos, fasolkę po bretońsku, gołąbki, pierogi, pizzę czy kotlety i wiele innych można spokojnie przechowywać w zamrażarce. Najlepiej wykorzystać szczelnie zamykane torebki na suwak lub plastikowe pojemniki. Należy jedynie pamiętać, by posiłki wyjąć odpowiednio wcześniej, żeby rozmroziły się w temperaturze pokojowej.

Owoce

Owoce są narażone na uszkodzenia i utratę soku, ale niektóre z nich świetnie znoszą mrożenie. Warto wybierać świeże okazy, bez uszkodzeń ani widocznych skaz. Owoce można wykorzystywać bez wcześniejszego rozmrożenia - świetnie sprawdzają się jako baza do koktajli.

Warzywa

Niektóre warzywa warto przed zamrożeniem polać wrzątkiem, a następnie zanurzyć w zimnej wodzie. Blanszowania wymaga:

  • kalafior,
  • brokuł,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • seler,
  • fasolka szparagowa zielona,
  • groszek cukrowy.

Ciasta i torty

Większość wypieków, również tych z kremem, nadają się do zamrożenia. Najwygodniej podzielić je na niewielkie porcje i zamknąć w plastikowym pojemniku lub owinąć folią aluminiową. Ciasta i torty najlepiej zjeść przed upływem 3 miesięcy.

Ser

Ser nadaje się do mrożenia, ale wyroby seropodobne mogą kruszyć się po rozmrożeniu. Produkty najlepiej przechowywać w kawałkach, ewentualnie w postaci wiórków do posypania zapiekanek czy pizzy.

Grzyby

Do zamrażarki nadają się grzeby o zwartym miąższu, czyli kurki, rydze, kozaki, podgrzybki czy maślaki. Wcześniej powinny być oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki. Kurki i rydze przed zamrożeniem należy gotować przez 10 minut, by nie zrobiły się gorzkie.

Zioła

Mrożone zioła świetnie sprawdzają się w czasie jesieni i zimy. Najlepiej spakować je do specjalnych woreczków lub niewielkich pojemników. Wcześniej powinny zostać dokładnie umyte, osuszone i posiekane.

Data przydatności do spożycia po zamrożeniu

Według Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i leków mrożone produkty najlepiej zjeść w następującym czasie:

  • chleba - 2-3 miesiące,
  • kiełbasa - 2 miesiące,
  • owoce - 9-12 miesięcy,
  • warzywa - 9-12 miesięcy,
  • lody - 2 miesiące,
  • ciasta - 3 miesiące,
  • zioła - 12 miesięcy,
  • jagnięcina - 9 miesięcy,
  • cielęcina - 9 miesięcy,
  • kurczak - 9 miesięcy,
  • indyk - 9 miesięcy,
  • gulasz wołowy - 4-6 miesięcy.

Jakich produktów nie należy mrozić?

  • produkty już raz zamrożone,
  • napoje gazowane i soki owocowe,
  • nabiał (śmietana czy jogurty),
  • ryż,
  • makaron,
  • ziemniaki,
  • jajka,
  • owoce z dużą zawartością wody (arbuz, winogrona, cytryna, melon),
  • warzywa z dużą zawartością wody (ogórek, sałata).

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka