- mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
4 znaki, które świadczą o tym, że jesz za dużo owoców
Są zdrowe, stanowią doskonałą przekąskę, zawierają witaminy i antyoksydanty. Jadamy je dość często. Wolimy je od warzyw, bo są słodkie i bardziej soczyste. Owoce. Choć te wszystkie rzeczy o nich są prawdą, nie warto owoców jeść zbyt dużo.
Zgodnie z piramidą zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, dziennie powinniśmy zjadać 4 porcje warzyw i owoców. Jednak owoce mają stanowić tylko jedną część tej dawki. Eksperci jednocześnie zalecają, by jeść owoce i warzywa w różnych postaciach: tak w gotowanej, pieczonej, jak i surowej.
Zbyt częste spożywanie owoców może jednak prowadzić do różnych dolegliwości. Jakich?
Przeczytaj także: Obniżają ryzyko cukrzycy o ponad 30 proc. Wystarczy jeść 3 razy w tygodniu
Wzdęcia
Zbyt duża ilość zjedzonych owoców w jednym czasie może poskutkować wzdęciami. Wszystko przez fruktozę, cukier prosty obecny w owocach. Jak podają dietetycy, nawet 40 proc. całej populacji może cierpieć na zaburzenia wchłaniania fruktozy.
Cukier ten zamiast trafić do krwioobiegu, może zalegać w jelicie cienkim i tam – mając kontakt z mikroflorą – fermentować. Jaki jest wynik takiego procesu? Nie trudno sobie wyobrazić. Pojawiają się wzdęcia i kłujące bóle w dole brzucha
Przeczytaj także: Chcesz obniżyć swój wiek metaboliczny o 20 lat? Zacznij jeść te produkty
Problemy z wątrobą
Wątroba dorosłego człowieka jest w stanie metabolizować ok. 2-3 łyżki fruktozy dziennie. Maksymalna dawka tego cukru prostego to ok. 40 g. Jeśli zjemy go więcej, będzie magazynowany w tkance tłuszczowej, jaka okala wątrobę. W przypadku, gdy będziemy jeść naprawdę duże ilości owoców przez długi czas, musimy liczyć się ze stłuszczeniem organu.
Jak się okazuje, jednorazowa porcja różnych owoców dostarcza organizmowi dużo więcej fruktozy, niż wątroba jest w stanie zmetabolizować w ciągu doby. Wielkość tej porcji zależy od owocu. Suszone daktyle w 100 g zawierają 32 g fruktozy, rodzynki - 30 gbanany - 4, 8 g, a truskawki - 2,44 g.
Przeczytaj także: Najgorszy zamiennik cukru. Tuczy i rujnuje zdrowie
Nie możesz schudnąć
Owoce zawierają naprawdę solidną porcię fruktozy, zależy ona oczywiście od gatunku. Najsłodsze są daktyle, winogrona, banany. Co więcej, fruktoza jest dwa razy słodsza od sacharozy (cukru białego). Gdzie więc leży problem?
Pomimo zawartych w sobie kalorii, fruktoza nie powoduje uczucia sytościBiały cukier sprawia, że trzustka zaczyna produkować insulinę, a ta trafia do krwioobiegu i przesyła do mózgu sygnał, że organizm jest już najedzony. Fruktoza takiej reakcji nie wywołuje. W efekcie organizm "nie czuje", że jest już najedzony. To sprawia, że owoce można jeść niemalże bez końca, zalewając wątrobę zbyt dużą ilością fruktozy, co utrudnia odchudzanie.
Przeczytaj także: Wygląd skóry zdradza, czy twoja wątroba pracuje prawidłowo
Biegunka
W świeżych owocach, oprócz witamin, minerałów i antyutleniaczy, znajdziemy także błonnik pokarmowy. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ usprawnia pracę jelit. Dzięki temu zwiększa się ilość wypróżnień.
Wśród owoców najwięcej błonnika mają porzeczki czarne (7,9 g na 100 g), porzeczki czerwone (7,7 g) oraz maliny (6,7 g). Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by dziennie spożywać ok. 20-40 g tego składnika. Jedzmy go jednak tak, by nie przedawkować. Dlaczego?
Nadmiar błonnika powoduje utrudnienia w perystaltyce jelit i biegunki, a co za tym idzie - ryzyko odwodnienia. Zbyt duża ilość tego składnika w diecie to także gorsze wchłanianie żelaza, magnezu oraz wapnia.
Źródła
- guiltfree.pl, pilatesnutritionist.com