Trwa ładowanie...

Muffiny bananowe - kalorie, wartości odżywcze, przepis

 Kinga Olchowy
07.10.2021 18:24
Muffiny bananowe to słodka i zdrowa przekąska, która świetnie sprawdza się u łasuchów, ale także osób związanych ze sportem
Muffiny bananowe to słodka i zdrowa przekąska, która świetnie sprawdza się u łasuchów, ale także osób związanych ze sportem (AdobeStock)

Muffiny bananowe to słodka i zdrowa przekąska, która świetnie sprawdza się u łasuchów, ale także osób związanych ze sportem. Można przygotować je w wersji klasycznej lub fit, a także udekorować na wiele sposobów. Najlepiej smakują, jeśli do ich przygotowania użyje się miękkich, lekko przejrzałych owoców. Jak zrobić idealne muffiny bananowe?

spis treści

1. Czym są muffiny bananowe?

Muffiny bananowe to wariacja na temat klasycznych babeczek, które zwykle są czekoladowe lub mają tradycyjny, słodki smak. Do ich przygotowania wykorzystuje się przede wszystkim banany z niewielkim dodatkiem mąki oraz mleko, czasem także jajka.

Można je przygotować z różnych składników. Mąka może być pszenna, ale jeśli chcemy upiec zdrowszą lub bezglutenową wersję babeczek, sprawdzi się także mąka gryczana, ryżowa czy jaglana (ta akurat nie jest bezglutenowa, ale sprawdza się w fit muffinkach).

Babeczki można także dowolnie ozdobić suszonymi owocami, orzechami czy wiórkami kokosowymi, a także posiekaną czekoladą lub lukrem. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji.

Zobacz film: "Babeczki waniliowe w białej czekoladzie"

2. Kalorie i wartości odżywcze muffinek bananowych

W 100 g bananowych babeczek znajduje się 239 kalorii, w tym:

  • 2.7 g białka
  • 8.8 g tłuszczy
  • 37 g węglowodanów.

Standardowa porcja to ok. 300 g. Kaloryczność babeczek zależy od użytych dodatków. Jeśli polejemy je lukrem, bitą śmietaną lub wiórkami czekolady i cukrem pudrem, wartości makro znacznie wzrosną. Jeśli natomiast zjemy je z roztopioną gorzką czekoladą lub skyrem, kalorii będzie znacznie mniej.

3. Muffiny z dojrzałych bananów

Najczęściej muffinki przygotowuje się z dojrzałych bananów. Są one miękkie i łatwo się rozgniatają, a dodatkowo są słodsze, więc nie ma potrzeby dodawania cukru do masy na babeczki.

Wykorzystywanie lekko przejrzałych owoców jest także świetnym sposobem na walkę z nadmiernym marnowaniem żywności.

4. Muffiny bananowe dla sportowców

Muffiny bananowe to świetna przekąska potreningowa, szczególnie dla osób, które intensywnie ćwiczą przed zawodami. Jedna babeczka dostarcza mnóstwo energii z węglowodanów.

Można ją dodatkowo wzbogacić mieszanką białkową, wykorzystywaną do pancakes – można ją kupić w sklepach z odżywkami. Taka mieszanka może zastąpić sporą ilość mąki.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

5. Przepis na muffiny bananowe

Aby przygotować klasyczne bananowe muffiny, potrzebujemy:

  • 3 mocno dojrzałe banany
  • ok. 300 g mąki (można mieszać różne rodzaje)
  • 2 łyżki dowolnego oleju (rzepakowego, kokosowego) lub rozpuszczonego masła
  • pół szklanki mleka lub napoju roślinnego
  • 2-3 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • opcjonalnie ekstrakt waniliowy, pomarańczowy lub migdałowy

Banany rozgniatamy widelcem lub blendujemy na gładką masę. Dodajemy płynny i ostudzony tłuszcz oraz mleko. Opcjonalnie można dodać także aromat. W osobnej misce mieszamy suche składniki, a następnie dodajemy do nich masę.

W przypadku użycia napoju roślinnego możemy potrzebować więcej mąki. Mieszamy całość aż do uzyskania średnio gęstej konsystencji i przekładamy masę do foremek.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 25 minut (do suchego patyczka).

5.1. Przepis na fit muffiny bananowe

W przypadku fit muffinek mąkę możemy zastąpić zdrowszą, pełnoziarnistą wersją, mąką orkiszową, ryżową lub owsianą. Możemy też dowolnie je ze sobą mieszać. Mleko warto zastąpić roślinnym olejem, bo ma mniej tłuszczu, a cukier zamienić na erytrytol lub inne słodzidło o niskim indeksie glikemicznym.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze