Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr n. med. Aneta Kościołek
Mus jagodowy
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jakie właściwości odżywcze mają jagody? Czy wiedziałaś, że zawiera kwasy organiczne, pektyny, witaminy z grupy B, prowitaminę A i witaminę C? Ponadto są doskonałym źródłem polifenoli (w tym luteiny) - związków, które nie tylko zmiatają wolne rodniki, ale także korzystnie wpływają na proces widzenia. Jeśli brakuje ci pomysłu, jak mogłabyś je przyrządzić, wypróbuj mus jagodowy z winogronem.
Składniki:
- 1 duża kiść zielonych winogron,
- 1 duża kiść czerwonych winogron,
- 300 ml jagód lub jeżyn.
Sposób przygotowania:
Zielone winogrona przepuść przez sokowirówkę. Wlej do pojemniczków na lód i zamroź. Czerwone winogrona przepuść przez sokowirówkę razem z jagodami. Sok wlej do wysokiej szklanki, dodaj lodowe kostki winogronowe i udekoruj gronem owoców.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 183,0 |
Białko | 1,8 g |
Tłuszcz | 1,0 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Węglowodany | 47,4 g |
Błonnik | 6,2 g |
Witamina C | 25,5 mg |
Witamina A | 12,0 µg |