Musaka - kalorie, wartości odżywcze, przepis

Musaka to rodzaj zapiekanki mięsno-warzywnej. Wywodzi się z kuchni greckiej i w tych rejonach jest najpopularniejsza. Posiada prosty przepis, wyglądem przypomina nieco włoską lasagne. Jak przygotować musakę i co musi zawierać, aby zachować jej oryginalny, grecki smak?

Musaka to prosta do wykonania warstwowa zapiekanka, wywodząca się z kuchni bałkańskiejMusaka to prosta do wykonania warstwowa zapiekanka, wywodząca się z kuchni bałkańskiej
Źródło zdjęć: © AdobeStock
Kinga Olchowy

Co to jest musaka?

Musaka to prosta do wykonania warstwowa zapiekanka, wywodząca się z kuchni bałkańskiej i popularna przede wszystkim w Grecji. Przygotowuje się ją z mięsa, warzyw (głównie bakłażana i pomidorów) i polewa przed zapiekaniem sosem beszamelowym. W daniach rumuńskich i arabskich do musaki dodaje się także ziemniaki.

Jeśli chodzi o rodzaj mięsa, w oryginalnej musace znajdziemy głównie jagnięcinę, baraninę lub wołowinę. W Polsce musakę często robi się na bazie mielonej wieprzowiny lub wołowiny.

Mięsno-warzywne zapiekani znano w krajach śródziemnomorskich już w XIII wieku, jednak dopiero w drugiej połowie XX wieku opracowano przepis z wykorzystaniem beszamelu, który mieszkańcy pokochali.

Musaka, czyli grecka zapiekanka

Kalorie i wartości odżywcze musaki

Jedna standardowa porcja musaki waży ok. 200 g i zawiera ok. 260 kalorii, co czyni ją pełnowartościowym posiłkiem obiadowym. W tej kaloryczności zawiera się:

  • 21 g białka
  • 12 g tłuszczu
  • 16.5 g węglowodanów
  • 3.5 g błonnika

Wartości odżywcze i witaminy w musace

W musace, oprócz mięsa, znajdziemy także bakłażany, które są bogatym źródłem potasu, magnezu oraz wapnia. Warzywo to świetnie sprawdza się w przypadku osób o wrażliwym żołądku, wspomaga pracę materii, a dodatkowo dba o właściwy poziom cholesterolu oraz prawidłowe ciśnienie krwi. Bakłażany są także bogatym źródłem antocyjanów oraz związków fenolowych, które mogą wykazywać działanie antybakteryjne i antynowotworowe.

Kolejnym składnikiem, bez którego musaka się nie uda, są pomidory. Te z kolei zawierają mnóstwo potasu, a poddane obróbce cieplnej zyskują jeszcze więcej zdrowotnych wartości. Są także bogatym źródłem witaminy C, A, K oraz kwasu foliowego. Pomidory wzmacniają odporność organizmu, zarówno na drobnoustroje jak i stres. Są także bogatym źródłem likopenu, który wspiera pracę układu krwionośnego, poprawia ciśnienie krwi, a także zmniejsza poziom cholesterolu.

Musaka jest bardzo sycącym daniem, a jeden jej kawałek wystarczy jako danie obiadowe, w towarzystwie lekkiej surówki. W niektórych przepisach na musakę wykorzystuje się także czerwone wino.

Przepis na musakę

Aby przygotować musakę dla 4-osobowej rodziny, potrzebujemy:

  • ok. 500 g mielonego mięsa
  • 2 mniejsze lub 1 duży bakłażan
  • puszkę krojonych pomidorów
  • dużą cebulę
  • ząbek czosnku
  • opcjonalnie także garść startego żółtego sera
  • przyprawy (oregano, tymianek)
  • szczypta soli, pieprzu oraz cukru

Do przygotowania beszamelu potrzebne są:

  • ok. 500 ml mleka
  • po 3 łyżki masła i mąki pszennej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Mięso należy podsmażyć na patelni z cebulą i czosnkiem, a następnie dodać pomidory, przyprawy i (opcjonalnie) odrobinę czerwonego wina. Podsmażyć, aż smaki się połączą i dusić na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.

W międzyczasie bakłażany należy pokroić w plasterki (wzdłuż lub wszerz, wedle uznania), posolić, skropić oliwą i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ok. 10 minut).

Aby przygotować beszamel, w dużym rondlu należy podgrzać mleko oraz masło, a następnie stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając. Gotować przez kilka minut, aż całość zgęstnieje. Na koniec należy dodać przyprawy razem z gałką i gotować jeszcze kilka minut, a następnie odstawić.

Kiedy pomidory z mięsem się podduszą, należy wysmarować naczynie żaroodporne masłem i warstwowo układać składniki: na sam dół bakłażan, następnie mięso z pomidorami. Powtarzać, aż składniki się skończą i całość zalać beszamelem. Opcjonalnie można posypać po wierzchu startym serem.

Tak przygotowaną musakę należy piec w przygotowanym wcześniej piekarniku (180 stopni) przez 15-20 minut, aż beszamel się zarumieni.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka