Na co żelazo?
Niedobór żelaza to poważny problem, z którym zmaga się nawet 600-700 milionów ludzi na świecie. Główną przyczyną zbyt niskiego poziomu żelaza w organizmie jest uboga w ten składnik mineralny dieta.
1. Żelazo w organizmie człowieka
Żelazo to jeden z najważniejszych składników mineralnych w naszej diecie. Jego niedobór odbija się bardzo niekorzystnie na naszym zdrowiu. Pierwiastek jest niezbędny w wytwarzaniu czerwonego barwnika krwi, czyli hemoglobiny i dostarczaniu tlenu do wszystkich żywych komórek naszego organizmu.
2. Skutki niedoboru żelaza
Pierwszym objawem niedoboru żelaza jest osłabienie i zmęczenie, a także bladość twarzy i wypadanie włosów. Na niedobór tego pierwiastka narażone są zwłaszcza kobiety, które jedzą małe ilości mięsa, drobiu i ryb lub są całkowitymi wegetariankami. Obniżony poziom żelaza może dotyczyć nawet 20% dziewcząt z krajów europejskich. Niedobór powoduje trudności w koncentracji, nauce i pracy, jest także przyczyną anemii. Anemia grozi dziewczętom i kobietom stosującym diety wegetariańskie i odchudzające. Niedobór żelaza niebezpieczny jest w czasie ciąży, może niekorzystnie wpłynąć na rozwój mózgu niemowlęcia. Osoby starsze także powinny szczególnie zadbać o odpowiedni poziom żelaza w diecie, ponieważ pierwiastek ten, u ludzi w podeszłym wieku, jest gorzej wchłaniany z przewodu pokarmowego. Niedobór żelaza przyczynia się do tego, że jesteśmy bardziej podatni na infekcje.
3. Produkty bogate w żelazo
Aby skutecznie chronić swój organizm przed niedoborem żelaza, warto każdego dnia dbać o to, aby w posiłkach znalazły się produkty bogate w ten pierwiastek. Należą do nich:
- czerwone mięso, zwłaszcza wątróbka wieprzowa, chuda wołowina,
- tłuste ryby,
- mięso z kurczaka i indyka,
- suszone owoce (głównie figi)
- orzechy i nasiona,
- ciemnozielone warzywa,
- czerwone warzywa.
Organizm człowieka łatwiej przyswaja żelazo pochodzące z mięsa, a trudniej żelazo pochodzące z warzyw i nasion. Wchłanianie żelaza można zwiększyć, wzbogacając posiłki z żelazem o witaminę C (owoce cytrusowe, jagody, kiwi, papryka, ziemniaki), fruktozę z owoców i soków owocowych, białko mięs i ryb. Pierwiastek gorzej się wchłania, jeśli produkty z żelazem łączymy z jajkami, otrębami i herbatą.