Na co żelazo?

Niedobór żelaza to poważny problem, z którym zmaga się nawet 600-700 milionów ludzi na świecie. Główną przyczyną zbyt niskiego poziomu żelaza w organizmie jest uboga w ten składnik mineralny dieta.

Na co żelazo?Na co żelazo?
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa: Daniel Zedda / <a href="https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">CC BY 2.0</a>

Żelazo w organizmie człowieka

Żelazo to jeden z najważniejszych składników mineralnych w naszej diecie. Jego niedobór odbija się bardzo niekorzystnie na naszym zdrowiu. Pierwiastek jest niezbędny w wytwarzaniu czerwonego barwnika krwi, czyli hemoglobiny i dostarczaniu tlenu do wszystkich żywych komórek naszego organizmu.

Skutki niedoboru żelaza

Pierwszym objawem niedoboru żelaza jest osłabienie i zmęczenie, a także bladość twarzy i wypadanie włosów. Na niedobór tego pierwiastka narażone są zwłaszcza kobiety, które jedzą małe ilości mięsa, drobiu i ryb lub są całkowitymi wegetariankami. Obniżony poziom żelaza może dotyczyć nawet 20% dziewcząt z krajów europejskich. Niedobór powoduje trudności w koncentracji, nauce i pracy, jest także przyczyną anemii. Anemia grozi dziewczętom i kobietom stosującym diety wegetariańskie i odchudzające. Niedobór żelaza niebezpieczny jest w czasie ciąży, może niekorzystnie wpłynąć na rozwój mózgu niemowlęcia. Osoby starsze także powinny szczególnie zadbać o odpowiedni poziom żelaza w diecie, ponieważ pierwiastek ten, u ludzi w podeszłym wieku, jest gorzej wchłaniany z przewodu pokarmowego. Niedobór żelaza przyczynia się do tego, że jesteśmy bardziej podatni na infekcje.

Produkty bogate w żelazo

Aby skutecznie chronić swój organizm przed niedoborem żelaza, warto każdego dnia dbać o to, aby w posiłkach znalazły się produkty bogate w ten pierwiastek. Należą do nich:

  • czerwone mięso, zwłaszcza wątróbka wieprzowa, chuda wołowina,
  • tłuste ryby,
  • mięso z kurczaka i indyka,
  • suszone owoce (głównie figi)
  • orzechy i nasiona,
  • ciemnozielone warzywa,
  • czerwone warzywa.

Organizm człowieka łatwiej przyswaja żelazo pochodzące z mięsa, a trudniej żelazo pochodzące z warzyw i nasion. Wchłanianie żelaza można zwiększyć, wzbogacając posiłki z żelazem o witaminę C (owoce cytrusowe, jagody, kiwi, papryka, ziemniaki), fruktozę z owoców i soków owocowych, białko mięs i ryb. Pierwiastek gorzej się wchłania, jeśli produkty z żelazem łączymy z jajkami, otrębami i herbatą.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka