Trwa ładowanie...

Na co żelazo?

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 26.02.2020 15:00
Na co żelazo?
Na co żelazo? (Zdjęcie autorstwa: Daniel Zedda / CC BY 2.0)

Niedobór żelaza to poważny problem, z którym zmaga się nawet 600-700 milionów ludzi na świecie. Główną przyczyną zbyt niskiego poziomu żelaza w organizmie jest uboga w ten składnik mineralny dieta.

spis treści

1. Żelazo w organizmie człowieka

Żelazo to jeden z najważniejszych składników mineralnych w naszej diecie. Jego niedobór odbija się bardzo niekorzystnie na naszym zdrowiu. Pierwiastek jest niezbędny w wytwarzaniu czerwonego barwnika krwi, czyli hemoglobiny i dostarczaniu tlenu do wszystkich żywych komórek naszego organizmu.

2. Skutki niedoboru żelaza

Pierwszym objawem niedoboru żelaza jest osłabienie i zmęczenie, a także bladość twarzy i wypadanie włosów. Na niedobór tego pierwiastka narażone są zwłaszcza kobiety, które jedzą małe ilości mięsa, drobiu i ryb lub są całkowitymi wegetariankami. Obniżony poziom żelaza może dotyczyć nawet 20% dziewcząt z krajów europejskich. Niedobór powoduje trudności w koncentracji, nauce i pracy, jest także przyczyną anemii. Anemia grozi dziewczętom i kobietom stosującym diety wegetariańskie i odchudzające. Niedobór żelaza niebezpieczny jest w czasie ciąży, może niekorzystnie wpłynąć na rozwój mózgu niemowlęcia. Osoby starsze także powinny szczególnie zadbać o odpowiedni poziom żelaza w diecie, ponieważ pierwiastek ten, u ludzi w podeszłym wieku, jest gorzej wchłaniany z przewodu pokarmowego. Niedobór żelaza przyczynia się do tego, że jesteśmy bardziej podatni na infekcje.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

3. Produkty bogate w żelazo

Aby skutecznie chronić swój organizm przed niedoborem żelaza, warto każdego dnia dbać o to, aby w posiłkach znalazły się produkty bogate w ten pierwiastek. Należą do nich:

  • czerwone mięso, zwłaszcza wątróbka wieprzowa, chuda wołowina,
  • tłuste ryby,
  • mięso z kurczaka i indyka,
  • suszone owoce (głównie figi)
  • orzechy i nasiona,
  • ciemnozielone warzywa,
  • czerwone warzywa.

Organizm człowieka łatwiej przyswaja żelazo pochodzące z mięsa, a trudniej żelazo pochodzące z warzyw i nasion. Wchłanianie żelaza można zwiększyć, wzbogacając posiłki z żelazem o witaminę C (owoce cytrusowe, jagody, kiwi, papryka, ziemniaki), fruktozę z owoców i soków owocowych, białko mięs i ryb. Pierwiastek gorzej się wchłania, jeśli produkty z żelazem łączymy z jajkami, otrębami i herbatą.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze