Trwa ładowanie...

Na czym polega dieta antycellulitowa?

Avatar placeholder
11.01.2020 18:05
Na czym polega dieta antycellulitowa?
Na czym polega dieta antycellulitowa?

Dieta antycellulitowa to dieta zdrowa i lekka, którą stosuje się przez dłuższy czas. Warto wiedzieć, że nie jest to dieta wymagająca, więc nie powinno być problemu z jej stosowaniem. Jeśli będziesz przestrzegać kilku zdrowych nawyków, a do menu wprowadzisz kilka bogatych w składniki odżywcze produktów, poprawisz jakość swojego ciała i usprawnisz przemianę materii. Ogranicz kalorie, jedz mało a często, wybieraj: dobre tłuszcze, pełnowartościowe białko, błonnik, warzywa, pij dużo wody, a będziesz mogła pożegnać się z cellulitem.

spis treści

1. Produkty zalecane i niewskazane w diecie na cellulit

Dieta przeciw cellulitowi
Dieta przeciw cellulitowi [11 zdjęć]

Czy wiesz, że rodzaj codziennego menu może wpływać na powstawanie cellulitu?

zobacz galerię

Dieta na cellulit polega na ograniczeniu, eliminacji lub wyborze pewnych produktów. To, co w twojej codziennej diecie było zdrowe - zostawiamy, to co niezdrowe - wykluczamy.

Eliminujemy więc potrawy tłuste i ostro przyprawione oraz sól, która powoduje obrzęki - zamiast niej stosuj mieszanki ziołowe (np. kolendrę, estragon, bazylię, majeranek, suszoną natkę i pora).

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Ograniczamy słodycze i fast-foody, ponieważ jest to źródło szkodliwych substancji, które odkładają się w komórkach tłuszczowych. Poza tym należy wystrzegać się kawy oraz papierosów. Ostatnie zostawiają w organizmie substancje o destrukcyjnym działaniu dla zdrowia, dostające się do komórek tłuszczowych i powodujące obrzęki.

Dieta antycellulitowa jest oparta na:

  • produktach o wysokiej wartości odżywczej. Dzięki temu w twoim organizmie uruchomione zostanie wiele procesów przemiany materii równolegle;
  • potrawach bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9. Substancje te poprawiają metabolizm tkanek zaatakowanych przez cellulit, przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej i zapobiegają odkładaniu się tłuszczu. Jadaj zatem często ryby, orzechy, oleje roślinne, oliwę i tzw. miękkie margaryny;
  • produktach bogatych w witaminy z grupy B, np. kiełki zbóż, drożdże, jajka;
  • roślinach o działaniu moczopędnym (seler, pietruszka, arbuzy, truskawki i czereśnie),
  • owocach i warzywach, ze względu na łatwo przyswajalne witaminy i mikroelementy,
  • pożywieniu, które jest źródłem potasu (ziemniaki, sałatę, pomidory), który działa przeciwobrzękowo;
  • produktach lekkostrawnych, np. ryby, białe mięso, chude sery, ryż – przyspieszają one przemianę materii,
  • częstym piciu wody; należy pić 2 litry niegazowanej wody mineralnej o niskiej zawartości sodu oraz dużo zielonej herbaty, która przyspiesza przemianę materii.

2. Antyoksydanty w diecie

Badania wykazały, że spożywane wraz z pokarmem antyoksydanty blokują szkodliwe działanie wolnych rodników. Badania naukowe wykazały, że spożywanie warzyw i owoców zawierających duże ilości antyoksydantów redukuje ryzyko zachorowania na nowotwory oraz choroby układu sercowo-naczyniowego.

To jednak nie wszystko – wykazano wpływ antyoksydantów na ryzyko pojawienia się lub przebieg następujących chorób i dolegliwości: zapalenie wątroby, obniżenie odporności, opryszczka, cukrzyca, zaburzenia cyklu menstruacyjnego, obrzęki, zapalenie jamy ustnej, hemoroidy, wrzody skóry, alergia, miażdżyca, katarakta, jaskra, zwyrodnienie plamki żółtej, różyczka, menopauza, kurza ślepota, wrzody żołądka, retynopatia oraz wiele innych.

2.1. Produkty bogate w antyoksydanty

Antyoksydanty możemy znaleźć w:

  • olejach roślinnych,
  • zbożach,
  • owocach,
  • warzywach,
  • ziołach,
  • przyprawach,
  • herbacie oraz innych produktach pochodzenia roślinnego.

3. Przepisy w diecie antycellulitowej

Śniadanie: 2 łyżki płatków zbożowych z łyżką otrębów owsianych, orzechów, siemienia lnianego lub sezamu, wymieszane ze 150 g jogurtu naturalnego, do tego 100 g czarnych porzeczek lub mandarynka albo banan.

Obiad: kurczak z fasolką. 250 g fasolki szparagowej, 20 g orzechów nanerczowych (2 łyżki), 100 g ugotowanej piersi indyka, 1/2 papryki żółtej lub czerwonej, łyżka oliwy z oliwek, 150 g jogurtu naturalnego, łyżeczka curry, sól jodowana, przyprawy. Fasolkę ugotować, pokrojoną pierś usmażyć na oliwie z przyprawami, orzechami i papryką; po zdjęciu z ognia wymieszać z jogurtem i przyprawami. Zjeść z kromką razowca

Kolacja: kolorowe spaghetti. Filiżanka krojonych warzyw; por, seler i marchew, łyżka tartego żółtego sera light, łyżka przecieru pomidorowego, świeże zioła, 50 g ugotowanego makaronu, filiżanka bulionu, łyżka oliwy z oliwek, puszka anchovies, przyprawy, sól jodowana. Warzywa udusić na oliwie, dodać bulion i przecier pomidorowy; wymieszać z makaronem i serem, na końcu dodać zioła.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze