Nowe zalecenia specjalistów zapowiedzią żywieniowej rewolucji

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zamierza wprowadzić istotne modyfikacje w obowiązującej do tej pory piramidzie zdrowego żywienia. To odpowiedź na nieustannie zmieniające się potrzeby współczesnego człowieka.

Nowe zalecenia specjalistów zapowiedzią żywieniowej rewolucjiNowe zalecenia specjalistów zapowiedzią żywieniowej rewolucji
Źródło zdjęć: © Zdjęcie produktów spożywczych / Shutterstock 

W tradycyjnym modelu żywienia, opracowanym w graficznej formie piramidy przez amerykański Departament Rolnictwa oraz tamtejszy Departament Zdrowia i Opieki Zdrowotnej, podstawę naszego codziennego jadłospisu stanowiły produkty zbożowe – pieczywo, kasze, ryż czy makarony. Na kolejnych poziomach znajdowały się warzywa i owoce, a następnie mleko i produkty mleczne, mięso, ryby i jaja. Jej zwieńczenie stanowiły tłuszcze oraz słodycze, których spożywanie, zdaniem ekspertów, powinniśmy ograniczyć do minimum.

Decyzją specjalistów z WHO modyfikacje zajdą na podstawowym, najważniejszym poziomie piramidy, który obecnie zajmują produkty dostarczające węglowodanów złożonych. Dotąd przyjmowano, że jako doskonałe źródło energii i cennych substancji odżywczych powinny one występować niemal w każdym posiłku.

W związku ze zmianą wytycznych dotyczących spożywania warzyw i owoców, to właśnie one zastąpią produkty zbożowe. Przestanie tym samym obowiązywać zalecenie, zgodnie z którym powinniśmy dziennie zjadać ich przynajmniej 400 gramów w pięciu posiłkach. Ich deficyt w naszej diecie jest ogromny, dlatego będziemy mogli zajadać się nimi bez żadnych ograniczeń.

Ustalenia te powinni wziąć sobie do serca zwłaszcza Polacy. Jak wynika z opartych na niepublikowanych danych GUS opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia, na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat obserwuje się w naszym kraju spadek konsumpcji warzyw i owoców. Szacuje się, że statystyczny Polak dziennie zjada ich jedynie 250 gramów, czyli niemal o połowę mniej, niż powinien.

W dalszym ciągu niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak regularne sięganie po warzywa i owoce wpływa na nasze zdrowie. Od lat prowadzone w tym kierunku badania potwierdzają, że taki nawyk może w ogromnym stopniu zmniejszyć ryzyko występowania wielu schorzeń, takich jak choćby nadciśnienie, otyłość czy cukrzyca.

Co więcej, udowodniono, że spożywanie w ciągu dnia do trzech porcji warzyw i owoców zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej i przedwczesnej śmierci wskutek zawału serca bądź udaru mózgu o 14 proc. Niebezpieczeństwo zmniejsza się o 36 proc., gdy przyjmujemy ich od pięciu do siedmiu porcji, natomiast zjadając ponad siedem porcji dziennie, niwelujemy je aż o 42 proc.

Warto pamiętać, że główną przyczyną śmierci Polaków wciąż pozostają choroby serca i układu krążenia, na które odpowiednia dieta ma bardzo duży wpływ.

Sekretem działania warzyw i owoców jest przede wszystkim niezwykle wysoki potencjał antyoksydacyjny, czyli zdolności do zwalczania zagrażających zdrowiu wolnych rodników. Nikomu nie trzeba przypominać, że to także prawdziwa kopalnia witamin, składników mineralnych i dobroczynnych związków bioaktywnych.

Oficjalnie zmodyfikowany kształt nowej piramidy zdrowego żywienia zostanie zaprezentowany 20 stycznia w Warszawie podczas I Narodowego Kongresu Żywieniowego organizowanego pod hasłem "Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu chorób – postępy 2015".

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka