Nadmiar witaminy A szkodzi

Witamina A, czyli retinol, występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego. W organizmie jest ona niezbędna do prawidłowego widzenia, odpowiada za stan nabłonków skóry. Ze względu na fakt, że rozpuszcza się w tłuszczach, jej nadmiar jest szkodliwy dla zdrowia, bowiem odkłada się ona m.in. w wątrobie oraz tkance tłuszczowej organizmu.

Nadmiar witaminy A szkodzi Nadmiar witaminy A szkodzi

Rola witaminy A w organizmie

Witamina A pełni w organizmie zróżnicowane funkcje, które zapewniają optymalne funkcjonowanie komórek całego organizmu.

Witamina A wykazuje właściwości antyoksydacyjne, neutralizuje wolne rodniki, które uszkadzają tkanki, a ich nadmiar może powodować chorobę nowotworową. Ponadto witamina A jest niezbędna do utrzymania prawidłowego stanu nabłonków, przeciwdziała bowiem ich rogowaceniu i wysychaniu oraz przyspiesza regenerację komórek poprzez utrzymywanie błon śluzowych w stanie prawidłowym. Witamina A jest niezbędna w procesie widzenia, ponieważ jest składnikiem światłoczułego barwnika siatkówki oka, rodopsyny. Ponadto korzystnie wpływa na procesy rozrodcze. U mężczyzn podtrzymuje proces spermatogenezy, natomiast u kobiet zapobiega resorpcji zarodka (samiostniemy zanikaniu) oraz zapewnia prawidłowy przebieg ciąży.

Przedawkowanie witaminy A

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A zależy od stanu fizjologicznego oraz wieku i dla osoby dorosłej wynosi około 500 µg.

Pochodne witaminy A - retinoidy

Do jej przedawkowania najczęściej dochodzi w wyniku suplementowania diety preparatami witaminowymi, szczególnie zalecanymi dla osób chcących poprawić stan skóry i włosów oraz swoją odporność (tran). Objawy przedawkowania witaminy A nie są charakterystyczne i często przypominają jej niedobór – łuszcząca się skóra, łamliwe paznokcie. Ponadto występują objawy ze strony układu nerwowego – osłabnięcia, zmęczenie, bóle głowy, jak również układu pokarmowego – nudności i bóle brzucha. Nadmiar witaminy A jest toksyczny dla organizmu, gdyż jest ona kumulowana w różnych tkankach, w tym w komórkach wątroby.

Głównym źródłem witaminy A w diecie są produkty pochodzenia zwierzęcego, jak masło, tran, mleko, ryby. Im więcej tłuszczu zawiera produkt, tym zawartość witaminy A jest większa.

Prekursorem witaminy A jest beta-karoten. To roślinny barwnik, który nadaje pomarańczowoczerwony kolor owocom i warzywom. Karoten w dość dużych ilościach występuje również w warzywach koloru zielonego, jak brokuły, natka pietruszki, koperek, sałata. Jednakże największą ilość beta-karotenu stwierdza się w marchewce, botwince, czerwonej papryce i morelach.

Nadmiar beta-karotenu w organizmie odkładany jest w komórkach bogatych w tłuszcz – tkanka tłuszczowa, wątroba. W wyniku nadmiernego spożycia beta-karotenu skóra przyjmuje pomarańczowy odcień – przypominający specyficzną opaleniznę.

Wiele preparatów farmakologicznych, które są rekomendowane w okresie letnim, by przedłużyć opaleniznę, zawiera syntetyczny beta-karoten. W badaniach klinicznych wykazano, że osoby, które palą papierosy i przyjmują preparaty beta-karotenu, częściej zapadają na nowotwory płuc i krtani.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka