Trwa ładowanie...

Najgorszy wybór. Podnosi trójglicerydy, doprowadza do niealkoholowego stłuszczenia wątroby

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
25.02.2023 09:07
Dietetycy unikają tych napojów jak ognia. Sprawdź, jaki jest powód
Dietetycy unikają tych napojów jak ognia. Sprawdź, jaki jest powód (Adobe Stock)

Supermarkety i sklepy spożywcze mają w swojej ofercie wiele napojów, których dietetycy unikają jak ognia. Na liście niezdrowych produktów znalazł się nawet napój, który pity regularnie, może doprowadzić do rozwoju hipertriglicerydemii lub niealkoholowego stłuszczenia wątroby.

spis treści

1. Lemoniady ze sklepu

Dietetycy unikają jak ognia lemoniad ze sklepu. Dlaczego? Ponieważ w składzie tych napojów występuje ogromna ilość cukru. Jedna szklanka lemoniady może zawierać od 3 do nawet 5 łyżeczek białego cukru. Ponadto, w gotowych lemoniadach występuje syrop glukozowo-fruktozowy. Wysokie spożycie tego produktu żywnościowego może zwiększać ryzyko wystąpienia takich chorób jak cukrzyca typu 2 czy otyłość.

Doskonałą alternatywą dla lemoniady z supermarketu jest domowa lemoniada cytrusowa. Do jej przyrządzenia potrzebne są następujące składniki: 3 cytryny, 1 limonka, 1 litr wody niegazowanej , kostki lodu, mięta, erytrytol.

Do dużego szklanego dzbanka wrzuć pokrojone w plasterki cytryny oraz limonki. Całość zalej litrem schłodzonej mineralnej wody niegazowanej. Dodaj garść świeżej mięty oraz kostki lodu. Zamiast cukru użyj erytrytolu (ok. 80-100 gramów na cały dzbanek).

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

2. Napoje kawowe

W popularnych supermarketach i dyskontach znaleźć można mnóstwo smakowych kaw, które w rzeczywistości są mlecznymi napojami kawowymi o smaku waniliowym, karmelowym, czekoladowym, śmietankowym, orzechowym czy migdałowym. Spożywanie tego rodzaju produktów żywnościowych bynajmniej nie wykazuje dobroczynnego wpływu na zdrowie.

W smakowych kawach występuje ogromna ilość syropu glukozowego oraz maltodekstryny. Powinny ich unikać osoby ze zdiagnozowaną cukrzycą typu 2 czy insulinoopornością ze względu na ich wysoki indeks glikemiczny.

Poza substancjami słodzącymi, w napojach kawowych występuje również mleko w proszku oraz tłuszcz kokosowy. Alternatywą dla słodkich kaw waniliowych, czekoladowych i orzechowych jest tradycyjna kawa domowa wzbogacona o odrobinę cynamonu, kakao czy kardamonu.

3. Wody smakowe

Wody smakowe nie mają zbyt wiele wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Zawierają sporą liczbę składników, które bynajmniej nie są odżywcze. Większość wód smakowych ma w swoim składzie: aspartam, sacharynę sodowę, cyklaminian sodu, benzoesan sodu czy acesulfam k. Dodatkowo, w wodach smakowych występuje wysokofruktozowy syrop kukurydziany, określany również mianem syropu glukozowo-fruktozowego.

Badania przeprowadzone przez specjalistów wykazały, że nadmierne spożycie glukozy może doprowadzić do rozwoju hipertriglicerydemii ( zaburzenie polegające na zwiększeniu poziomu triglicerydów we krwi - przyp. red.) lub niealkoholowego stłuszczenia wątroby.

4. Smakowe jogurty pitne

W sklepach zakupić możemy różne smakowe jogurty pitne. Szczególnym zainteresowaniem cieszą się te o smaku truskawkowym, waniliowym, jagodowym czy brzoskwiniowym. Większość z nich swoją barwę zawdzięcza nie owocom, a skoncentrowanym sokom owocowym oraz substancjom barwiącym, takim jak koszenila, karotenoidy czy betanina.

W smakowych jogurtach pitnych znaleźć można też sztuczne słodziki, składniki zapewniające gęstość produktu i substancje aromatyzujące. Alternatywą dla tego rodzaju produktów są jogurty naturalne z dodatkiem świeżych owoców sezonowych. Są one znacznie zdrowsze i zawierają łatwo przyswajalne białko, wapń oraz witaminy z grupy B.

Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze