Trwa ładowanie...

Najgorsza zupa. Groźny "zapychacz" żołądka

Avatar placeholder
27.06.2023 12:40
Uważaj na dania instant
Uważaj na dania instant (Getty Images)

Potrawy w proszku mają intensywny smak i aromat, a także są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Niemniej jednak, powinny być spożywane wyłącznie okazjonalnie. Okazuje się bowiem, że są one znacznie bardziej szkodliwe dla naszego zdrowia, niż mogłoby się nam wydawać.

spis treści

1. Zupki w proszku

Brak czasu oraz życie w ciągłym pośpiechu sprawiają, że wielu z nas rezygnuje z samodzielnego przygotowywania posiłków. W zamian często wybieramy szybkie dania instant. Wystarczy je zalać wrzątkiem, aby w kilka chwil cieszyć się smacznym i ciepłym posiłkiem. Niestety, jednocześnie jest to posiłek bardzo niezdrowy - to tylko "zapychacz" żołądka.

Zupki, sosy, budynie czy kisielki w proszku zawierają wiele niepożądanych składników. Np. w zupce chińskiej znajdziemy makaron przygotowany z wody, soli, mieszanin sodu, mąki pszennej wysoko oczyszczonej, fosforanów i węglanu potasu, kilkunastu wzmacniaczy smaków, substancji konserwujących oraz polepszających.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Aby produkt miał długą datę przydatności, dodatkowo zastosowano:

  • tłuszcz palmowy,
  • skrobię modyfikowaną,
  • wzmacniacze smaku (na przykład glutaminian sodu),
  • olej rzepakowy,
  • przeciwutleniacze,
  • cukier.

Uwaga! Jedna zupka w proszku może zawierać więcej soli niż średnie opakowanie chipsów.

Spożywanie produktów instant na co dzień zwiększa ryzyko wielu groźnych chorób. Osoby, które często sięgają po tego typu dania, są bardziej narażone na rozwój nadciśnienia, nadwagi, otyłości, miażdżycy, choroby wieńcowej, cukrzycy, niealkoholowego stłuszczenia wątroby czy próchnicy. Ponadto sztuczne składniki powodują zatrzymywanie się wody w organizmie, przez co stajemy się opuchnięci i trudniej nam funkcjonować.

Badania przeprowadzone przez stowarzyszenie TEDxManhattan wykazały, że strawienie zupki chińskiej zajmuje znacznie więcej czasu niż tradycyjnego rosołu z makaronem. W eksperymencie wzięła udział uczestniczka, której podano specjalne kapsułki monitorujące proces trawienia.

Okazało się, że nawet po dwóch godzinach organizm nie był w stanie strawić zupy instant. W związku z tym dietetycy z całego świata ostrzegają, że zupki w proszku powinny raz na zawsze zniknąć z naszego menu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze