Najgorsza zupa. Zwiększa ryzyko raka przełyku
Choć wielu z nas uważa gorącą zupę za posiłek zdrowy i rozgrzewający, warto zaczekać, aż nieco ostygnie, zanim zaczniemy ją spożywać. Znana lekarka, dr Deborah Lee z Dr Fox Online Pharmacy, ostrzega, że spożywanie zbyt gorących dań może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, w tym zwiększać ryzyko zachorowania na raka przełyku.
W tym artykule:
Gorąca zupa może prowadzić do stanu zapalnego
Dr Deborah Lee podkreśla, że spożywanie gorącej zupy może stanowić nadmierne obciążenie dla przełyku. Zbyt wysoka temperatura posiłków może prowadzić do oparzeń i poparzeń przełyku, co z kolei może prowadzić do stanu zapalnego. Jeśli podrażnienia pojawiają się wielokrotnie i regularnie, mogą prowadzić do produkcji komórek rakowych.
Spożywanie gorącej zupy prawdopodobnie ma podobne skutki, jak picie gorących napojów, takich jak kawa czy herbata. Badanie opublikowane w Clinical Nutrition pokazuje, że spożywanie płynów o wysokiej temperaturze może prawie potroić ryzyko zachorowania na raka przełyku.
Badanie to obejmowało ponad 500 000 dorosłych osób, które często spożywały kawę i herbatę. Okazało się, że były one bardziej narażone na rozwój raka przełyku. Niektóre dowody wskazują, że miało to związek z efektem temperatury. Badacze podkreślili jednak, że konieczne są dalsze badania w tym zakresie.
Co mówią badania na temat gorących napojów?
Dr Deborah Lee odniosła się również do prospektywnego badania przeprowadzonego w 2019 roku wśród Japończyków pijących herbatę. Wynika z niego, że u osób spożywających przynajmniej 700 ml gorącej herbaty (≥60°C) dziennie, ryzyko raka płaskonabłonkowego przełyku wzrosło o 90 proc. w porównaniu do tych, którzy pili mniej niż 700 ml dziennie, w temperaturze mniejszej niż 60°C.
Dr Deborah Lee zaznaczyła, że rak płaskonabłonkowy przełyku jest częściej diagnozowany w Azji, co może wynikać z innych czynników ryzyka, takich jak palenie tytoniu, wysokie spożycie alkoholu czy zanieczyszczenia środowiska. W Wielkiej Brytanii i Europie częściej występuje natomiast gruczolakorak, którego związek z gorącymi napojami nie jest tak jasno zdefiniowany.
Podrażnienie termiczne jest prawdopodobnie jednym z czynników predysponujących do raka przełyku. Dlatego też zaleca się unikanie spożywania gorących zup i innych substancji. Najlepiej jest spożywać posiłki i płyny w temperaturze poniżej 60°C.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.