Najgorsze dla jelit i żołądka. Nasilają stany zapalne i "karmią" raka
Mikrobiota odgrywa ważną rolę w naszym układzie pokarmowym oraz odpornościowym. Obecność dobrych bakterii pomaga nam skutecznie walczyć z chorobotwórczymi bakteriami oraz działa przeciwzapalnie.
Naukowcy wielokrotnie potwierdzili, że mikrobiom jelitowy jest związany z występowaniem wielu chorób. Nieodpowiedni skład flory bakteryjnej wiąże się z występowaniem nieswoistych zapaleń jelit.
Nadmiar szkodliwych bakterii w jelitach może także zwiększać ryzyko raka jelita grubego oraz wpływa na stopień agresywności zmian nowotworowych i wielkość guza. Warto więc dbać o dietę i unikać pewnych produktów. O jakich mowa?
Nadmiar sodu
Sól w dużych ilościach ma fatalny wpływ na nasze zdrowie. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, do jak wielu produktów jest dodawana. Nadmiar sodu podrażnia błonę śluzową żołądka i sprzyja stanom zapalnym oraz powstawaniu wrzodów.
Uważać należy nie tylko na sól, którą dodajemy do potraw, ale także produkty, które zawierają jej spore ilości - wędliny, sery, marynowane warzywa, pieczywo, mieszanki przypraw, sosy i zupy typu instant, przekąski.
Rafinowane węglowodany
To szeroka grupa produktów, do której zaliczamy wszystko, co zawiera węglowodany proste o wysokim stopniu przetworzenia i oczyszczenia - cukier, białe pieczywo, biała mąka i ryż, ciastka, makarony, czy chipsy.
Rafinowane węglowodany prowadzą do otyłości oraz zaburzają równowagę w składzie mikrobiomu. Stanowią doskonałą pożywkę dla szkodliwych bakterii i ostatecznie prowadzą do dysbiozy.
Zaburzenia mikroflory jelitowej sprzyjają stanom zapalnym, osłabiają układ odpornościowy i powodują utratę szczelności biofilmu, co sprawia, że do naszego organizmu z łatwością dostają się szkodliwe produkty przemiany materii.
Przetworzone czerwone mięso
Przetworzone mięso szkodzi jelitom i żołądkowi nie tylko ze względu na wysoki poziom sodu. Problem stanowi też hem, który odpowiada za czerwony kolor produktu. Enzym podrażnia i uszkadza śluzówkę jelita grubego.
Nadmiar hemu w diecie może stymulować bakterie jelitowe do produkowania rakotwórczych substancji. Badania wykazały, że czerwone mięso zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 18 proc. i sprzyja nowotworom trzustki.
Nieekologiczne zboża
O ile produkty pełnoziarniste to doskonały element diety, warto sprawdzać, skąd pochodzą zboża. Niektóre gatunki mogą zawierać pozostałości szkodliwych dla zdrowia herbicydów. Takim zbożem jest np. owies.
Glifosat - środek ochrony roślin w 2015 roku został sklasyfikowany przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem jako substancja prawdopodobnie rakotwórcza.
Z kolei badania przeprowadzone przez Environmental Working Group wykazały, że nawet 2/3 próbek zbóż mogą zawierać podwyższony poziom glifosatu.
Ostre potrawy
Choć w umiarkowanych ilościach ostre przyprawy korzystnie wpływają na zdrowie, to należy z nimi uważać.
Zbyt częste sięganie po pikantne potrawy nasila problemy żołądkowo-jelitowe i podrażnia śluzówkę.