Najgorsze dla jelit i żołądka. Nasilają stany zapalne i "karmią" raka

Mikrobiota odgrywa ważną rolę w naszym układzie pokarmowym oraz odpornościowym. Obecność dobrych bakterii pomaga nam skutecznie walczyć z chorobotwórczymi bakteriami oraz działa przeciwzapalnie.

Naukowcy wielokrotnie potwierdzili, że mikrobiom jelitowy jest związany z występowaniem wielu chorób. Nieodpowiedni skład flory bakteryjnej wiąże się z występowaniem nieswoistych zapaleń jelit.

Nadmiar szkodliwych bakterii w jelitach może także zwiększać ryzyko raka jelita grubego oraz wpływa na stopień agresywności zmian nowotworowych i wielkość guza. Warto więc dbać o dietę i unikać pewnych produktów. O jakich mowa?

Nieodpowiednia dieta wpływa na skład mikrobiomuNieodpowiednia dieta wpływa na skład mikrobiomu
Źródło zdjęć: © Getty Images

/ 5Nadmiar sodu

Nie bez powodu nazywana jest "białą śmiercią"
Nie bez powodu nazywana jest "białą śmiercią" © Getty Images

Sól w dużych ilościach ma fatalny wpływ na nasze zdrowie. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, do jak wielu produktów jest dodawana. Nadmiar sodu podrażnia błonę śluzową żołądka i sprzyja stanom zapalnym oraz powstawaniu wrzodów.

Uważać należy nie tylko na sól, którą dodajemy do potraw, ale także produkty, które zawierają jej spore ilości - wędliny, sery, marynowane warzywa, pieczywo, mieszanki przypraw, sosy i zupy typu instant, przekąski.

/ 5Rafinowane węglowodany

Rafinowane węglowodany znajdują się w różnych produktach
Rafinowane węglowodany znajdują się w różnych produktach © Getty Images

To szeroka grupa produktów, do której zaliczamy wszystko, co zawiera węglowodany proste o wysokim stopniu przetworzenia i oczyszczenia - cukier, białe pieczywo, biała mąka i ryż, ciastka, makarony, czy chipsy.

Rafinowane węglowodany prowadzą do otyłości oraz zaburzają równowagę w składzie mikrobiomu. Stanowią doskonałą pożywkę dla szkodliwych bakterii i ostatecznie prowadzą do dysbiozy.

Zaburzenia mikroflory jelitowej sprzyjają stanom zapalnym, osłabiają układ odpornościowy i powodują utratę szczelności biofilmu, co sprawia, że do naszego organizmu z łatwością dostają się szkodliwe produkty przemiany materii.

/ 5Przetworzone czerwone mięso

Czerwone mięso szkodzi zdrowiu
Czerwone mięso szkodzi zdrowiu © Getty Images

Przetworzone mięso szkodzi jelitom i żołądkowi nie tylko ze względu na wysoki poziom sodu. Problem stanowi też hem, który odpowiada za czerwony kolor produktu. Enzym podrażnia i uszkadza śluzówkę jelita grubego.

Nadmiar hemu w diecie może stymulować bakterie jelitowe do produkowania rakotwórczych substancji. Badania wykazały, że czerwone mięso zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 18 proc. i sprzyja nowotworom trzustki.

/ 5Nieekologiczne zboża

Zwróć uwagę na pochodzenie zbóż, które kupujesz
Zwróć uwagę na pochodzenie zbóż, które kupujesz © Getty Images

O ile produkty pełnoziarniste to doskonały element diety, warto sprawdzać, skąd pochodzą zboża. Niektóre gatunki mogą zawierać pozostałości szkodliwych dla zdrowia herbicydów. Takim zbożem jest np. owies.

Glifosat - środek ochrony roślin w 2015 roku został sklasyfikowany przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem jako substancja prawdopodobnie rakotwórcza.

Z kolei badania przeprowadzone przez Environmental Working Group wykazały, że nawet 2/3 próbek zbóż mogą zawierać podwyższony poziom glifosatu.

/ 5Ostre potrawy

Z ostrymi potrawami nie należy przesadzać
Z ostrymi potrawami nie należy przesadzać © Getty Images

Choć w umiarkowanych ilościach ostre przyprawy korzystnie wpływają na zdrowie, to należy z nimi uważać.

Zbyt częste sięganie po pikantne potrawy nasila problemy żołądkowo-jelitowe i podrażnia śluzówkę.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka