Najgorsze i najlepsze oleje do gotowania. Sprawdź, czy są w twojej kuchni

Kupując olej często kierujemy się jego ceną i ewentualnym składem. Rzadziej zastanawiamy się, czy ten konkretny produkt nadaje się do gotowania. To błąd. Niektóre oleje bowiem źle znoszą wysokie temperatury i mogą nam poważnie zaszkodzić.

Najgorsze i najlepsze oleje do gotowania. Sprawdź, czy są w twojej kuchniNajgorsze i najlepsze oleje do gotowania. Sprawdź, czy są w twojej kuchni

Najgorsze oleje do gotowania

Oleje reklamowane jako produkty będące równowagą kwasów omega-6 i omega-3 tylko pozornie są dobre dla naszego zdrowia.

Oczywiście, ich obecność w diecie jest niezbędna do prawidłowej pracy naszego organizmu. Jednak nadmiar, szczególnie kwasów omega-6, jest szkodliwy. Może prowadzić m.in. do pojawiania się stanów zapalnych.

Innym produktem, który nie jest najlepszym wyborem, jest olej rafinowany. Dlaczego? Jest on poddany szczególnej obróbce termicznej. W kontakcie z wysoką temperaturą np. podczas gotowania lub smażenia, wydobywają się z niego toksyczne substancje.

Wciąż używamy go do smażenia. Nie wolno tego robić

Nie każdy olej nadaje się do smażenia
Nie każdy olej nadaje się do smażenia

Do smażenia nie nadają się oleje wielonienasycone, czyli chociażby olej kukurydziany, lniany, sojowy, olej z pestek dyni itd. Nie są one odporne na działanie wysokich temperatur i stają się toksyczną bombą.

Ponadto problemem mogą być też rośliny modyfikowane genetycznie, z których przygotowany jest olej. Często unikamy takich produktów w diecie.

Dlaczego więc sięgamy po olej z genetycznie modyfikowanych nasion? W krajach zachodnich na liście GMO znajdziemy zarówno rzepak, jak i słonecznik oraz soję, a więc rośliny z których robi się najpopularniejsze oleje.

Najlepsze oleje do gotowania

Na szczęście w ofercie sklepów są oleje, które możemy bezpiecznie kupować. Jednym z nich jest olej kokosowy. Świetnie sprawdzi się zarówno w kosmetyce np. jako maseczka na skórę i włosy, a także podczas smażenia czy gotowania.

Wybierając olej do gotowania dobrym wyborem będzie też olej z awokado oraz olej z orzechów makademia. Są one odporne na wysokie temperatury. Warto też jeść je na zimno np. jako składnik sałatki.

Zdrowym wyborem jest również oliwa z oliwek. Jest bogata w wiele składników odżywczych m.in. przeciwutleniacze. Pamiętajmy jednak, że oliwa z oliwek źle znosi poddawanie jej wysokim temperaturom. Lepiej więc spożywać ją na zimno.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka