Najgorsze rodzaje sera. Unikaj, jeśli chcesz być zdrowy (WIDEO)
Sery stanowią podstawę wielu dań kuchni greckiej, włoskiej i amerykańskiej. Chętnie dodajemy je do pizzy, sałatek, makaronów i zapiekanek. Na sery powinny jednak uważać osoby, które mają podwyższony poziom cholesterolu we krwi.
Cholesterol dzieli się na dwie frakcje - LDL i HDL. Oba rodzaje są niezbędne do prawidłowego działania organizmu, ale w nadmiarze jeden z nich - cholesterol LDL - może być szkodliwy dla zdrowia.
Główną przyczyną podwyższonego poziomu cholesterolu LDL jest dieta bogata w tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, a uboga w inne składniki odżywcze. Podwyższony poziom cholesterolu przez długi czas nie daje żadnych objawów. Pojawiają się one dopiero wtedy, gdy nadmiar cholesterolu gromadzi się na ściankach naczyń krwionośnych w postaci złogów.
Złogi usztywniają i zwężają naczynia krwionośne powodując miażdżycę. Jeśli nie zostanie wprowadzone leczenie, konsekwencją jest powstanie choroby wieńcowej. Odkładanie się złogów w tętnicach i żyłach może też prowadzić do zawału serca i udaru mózgu.
Co z tym wszystkim wspólnego mają sery? Otóż, sery posiadają duże ilości tłuszczów nasyconych, które nie są wskazane w diecie osób borykających się z wysokim cholesterolem.
Których serów należy bezwzględnie unikać? O tym w wideo.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl