Sery nie zawsze są zdrowe. Zwróć uwagę na skład

Ser to bardzo dobre źródło wapnia i białka. Jego gatunki i rodzaje różnią się technologią produkcji, pochodzeniem, czasem dojrzewania i konsystencją. Mają niepowtarzalny smak i aromat.

Sery wytwarzane są z mleka krowiego, owczego i koziego. Nie sposób wspomnieć o wszystkich jego gatunkach. W samej Francji jest ich podobno tyle, ile dni w roku.

Dietetycy ostrzegają jednak, że sery nie dla wszystkich są wskazane, choćby z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu i soli. Producenci często również wzbogacają swoje produkty szkodliwymi dla zdrowia konserwantami.

Przeczytaj również: Masz chore serce? Nie używaj tego popularnego tłuszczu

123RF123RF
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Gotówka

/ 6Ser mozzarella a dieta odchudzająca

Mozzarella to podpuszczkowy ser wywodzący się z Włoch, niedojrzewający. Ma delikatny smak i kremową konsystencję, stąd stanowi doskonały dodatek do sałatek. Może też być lekką przekąską, zwłaszcza w duecie z pomidorami.

Produkt najczęściej dostępny jest w postaci większych lub mniejszych kulek w serwatkowej zalewie. Jest to ser stosunkowo tłusty, zawiera ok. 300 kcal w 100 g. Nie jest więc wskazany w diecie tych osób, które dbają o swoją sylwetkę lub chcą pozbyć się nadmiaru zbędnych kilogramów.

Ze względu na wysoką zawartość tłuszczy nasyconych ser mozzarella z ostrożnością powinny spożywać pacjenci z chorobami układu krążenia i cukrzycą typu 2, której często towarzyszy otyłość.

Dyskomfort po jego spożyciu mogą ponadto odczuwać osoby zmagające się z zespołem jelita drażliwego.

/ 6Ser feta a nadciśnienie tętnicze

123RF
123RF © 123RF

Oryginalna grecka feta jest niezwykle zdrowa. To bogactwo witamin z grupy B oraz składników mineralnych: wapnia, sodu, fosforu i selenu.

Feta to nic innego jak odciśnięty twaróg z mleka owczego z dodatkiem koziego. Produkt konserwowany jest w solance.

Większość serów feta oferowanych w polskich sklepach to jednak podróbki produkowane z mleka krowiego. Ich smak i kształt nieco różni się od oryginalnego produktu.

Jeśli jednak uda się nam kupić fetę dobrej jakości, pamiętajmy, by sięgać po nią z rozwagą. Stanowi bowiem źródło sodu i tłuszczów nasyconych, które to składniki nie są wskazane w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym.

/ 6Serki topione i homogenizowane

Produkty te są często spulchniane azotem. W ich wersjach smakowych wiele jest barwników, konserwantów i aromatów.

Nieciekawy skład mają również serki dla dzieci, w których znaleźć można dodatek cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego. Lukrowane groszki, często dołączane do tego rodzaju produktów, to również nie najlepszy pomysł na deser dla kilkulatka.

Substancje słodzące dodawane do serków podnoszą poziom neuroprzekaźników: dopaminy, serotoniny, noradrenaliny i adrenaliny. Powoduje to duże wahania insuliny we krwi, co z kolei prowadzi do nadpobudliwości, rozdrażnienia, rodzi problemy z koncentracją.

Przeczytaj również: Uzależnia silniej niż kokaina? W nałóg popadają nawet dzieci

/ 6Tłuszcz w serze – szkodliwy czy nie?

123RF
123RF © 123RF

Statystyczny Polak każdego roku zjada ponad 6 kilogramów sera. Powinniśmy więc zadbać o to, by kupować jedynie produkt dobrej jakości. Wówczas w umiarkowanych ilościach można sięgać po ten przysmak nawet wówczas, gdy jesteśmy na diecie odchudzającej.

Obecne w serach tłuszcze nasycone przysparzają im złej sławy. Ostatnie doniesienia naukowców z Uniwersytetu Cambridge dowodzą jednak, że spożywanie produktów mlecznych może przyczynić się do wzrostu "dobrego” cholesterolu w organizmie.

/ 6Produkt, który udaje ser

123RF
123RF © 123RF

"Ser” to nazwa chroniona. Producent ma prawo jej użyć tylko wówczas, gdy jego wyrób w 100 proc. wykonany jest z mleka. Jeśli dodał do niego choćby tłuszcz roślinny, wówczas jego produkt staje się seropodobny.

Przepisy te jednak udaje się niektórym obejść, np. poprzez użycie określeń wskazującej na rodzaj: "morski”, "gouda”, a przy pominięciu nazwy "ser”.

– W takich produktach znaleźć można niepożądane składniki, np. konserwanty (np. azotan sodu, E251), stabilizatory (np. polifosforany, E452), emulgatory, regulatory kwasowości, tłuszcze roślinne, soję i mleko w proszku. Spożywanie ich w nadmiarze jest niekorzystne dla zdrowia, zwłaszcza dla dzieci – mówi Emilia Kołodziejska, dietetyk.

Przeczytaj również: Toksyczne konserwanty? Oto, co oznaczają symbole na opakowaniach

/ 6Ser bronią w walce z próchnicą?

123RF
123RF © 123RF

Według ostatnich doniesień w profilaktyce chorób dziąseł pomaga żółty ser. Zjedzony pod koniec posiłku wspomaga produkcję śliny i zabija bakterie, jak również zawiera wapń, korzystny dla kości i zębów.

By zatem cieszyć się zdrowym i pięknym uśmiechem warto kilka razy w tygodniu włączyć do diety dobrej jakości ser.

– W jego składzie znajdować się powinny jedynie: mleko, bakterie kwasu mlekowego, podpuszczka i sól. Nieszkodliwe składniki to również chlorek wapnia (E509) oraz barwnik annato (E160b) – podpowiada Emilia Kołodziejska, dietetyk.

Najlepiej kupować sery na wagę, a jeśli skład nie jest widoczny, należy poprosić sprzedawcę o jego okazanie.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka