Najgorszy dodatek do herbaty. Lepiej nie popełniać tego błędu

Zimowe wieczory sprzyjają spożywaniu rozgrzewających herbat i naparów. Wielu z nas popełnia jednak błędy przy ich przyrządzaniu. Niektóre z nich mogą nie tylko zniwelować zdrowotny wpływ naparów na nasz organizm, ale wręcz wpłynąć na niego negatywnie.

Błędy popełniane podczas przygotowywania herbatyBłędy popełniane podczas przygotowywania herbaty
Źródło zdjęć: © Getty Images

Czego nie dodawać do herbaty?

Sztuczne dodatki

Często bagatelizujemy skład herbaty ziołowej lub owocowej, co może prowadzić do spożywania substancji, na które nasze organizmy mogą reagować negatywnie. Zawsze warto sprawdzić skład, zwłaszcza jeśli mamy nietolerancje pokarmowe. Warto również wiedzieć, czy dana herbata ma w sobie zdrowotne elementy, czy jedynie np. sztuczne aromaty.

Dodawanie cytrusów przed wyjęciem torebki/fusów

Dodawanie cytrusów do herbaty przed wyjęciem fusów może skutkować powstaniem szkodliwego cytrynianu glinu. Aby uniknąć tego zjawiska, poczekajmy, aż herbata się zaparzy, zanim dodamy do niej cytrynę lub pomarańczę.

Dodawanie miodu do wrzątku

Miód jest naturalnym źródłem wielu witamin i minerałów. Zawiera przede wszystkim witaminy z grupy B, witaminę C, a także minerały (wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i potas). Miód jest również źródłem przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki w organizmie, chroniąc nas przed ich negatywnym wpływem.

Napar z goździków pomoże na liczne dolegliwości

Sęk w tym, że dodawanie miodu do zbyt ciepłej wody może zniszczyć jego cenne składniki odżywcze i właściwości lecznicze. Zaleca się dodanie miodu do herbaty po ostudzeniu naparu do temperatury poniżej 40 stopni Celsjusza.

Wybór zwykłego cynamonu zamiast cejlońskiego

Cynamon cejloński, w odróżnieniu od zwykłego cynamonu, ma liczne zalety zdrowotne. Bogaty w przeciwutleniacze cynamon cejloński wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Co więcej, może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi oraz poprawie profilu lipidowego. Wybierając cynamon cejloński, dbamy nie tylko o smak herbaty, ale także o korzyści dla zdrowia.

Dodawanie nieświeżych goździków

Goździki dodawane do herbaty powinny być świeże. Nieświeże goździki mogą zawierać rakotwórczą pleśń i bakterie, które mogą prowadzić do nieprzyjemnego smaku i wpływać negatywnie na zdrowie.

Dlatego warto dbać o świeżość przypraw i przechowywać je w odpowiednich warunkach, aby uniknąć potencjalnych zagrożeń dla zdrowia. Świeże goździki rozpoznamy po tym, że unoszą się na wodzie, nie opadają na dno.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka