Najgorszy dodatek do żywności. WHO: Wiąże się z ogromną liczbą zgonów

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) nie ma wątpliwości: to właśnie nadmiar soli w diecie odpowiada za ogromną liczbę zgonów, "większą niż jakakolwiek inna żywność". Podnosi ciśnienie, zwiększa ryzyko otyłości i raka żołądka, osteoporozy czy chorób nerek.

WHO ostrzega: najgroźniejszy dodatek do żywności. Zwiększa ryzyko chorób serca i śmierciWHO ostrzega: najgroźniejszy dodatek do żywności. Zwiększa ryzyko chorób serca i śmierci
Źródło zdjęć: © Getty images
Karolina Rozmus

Sól zabija. Najgorszy dodatek do żywności?

WHO w niedawno opublikowanym wpisie, któremu towarzyszy grafika, przypomina o ryzyku związanym ze spożywaniem soli.

Według szacunków większość światowej populacji codziennie spożywa 10,78 g soli (4310 mg sodu), czyli ponad dwukrotnie więcej niż ilość rekomendowana przez Organizację. Wytyczne bowiem mówią o tym, że dorosły człowiek nie powinien przekraczać pięciu gramów soli w ciągu dnia. To równowartość jednej małej łyżeczki.

"Nadmierne spożycie soli wiąże się z ogromną liczbą zgonów, większą niż jakakolwiek inna żywność. Jedz mniej soli, aby zmniejszyć ryzyko chorób serca i śmierci" - apeluje WHO we wpisie na serwisie X.

Co się stanie, jeśli będziemy jeść więcej niż 5 g soli dziennie?

Według obliczeń organizacji zdrowotnej każdego roku nadmierne spożycia soli przekłada się na 1,89 miliona zgonów. Jak podaje American Heart Association, dieta bogata w sód w konsekwencji może prowadzić do większego ryzyka:

  • raka żołądka,
  • uszkodzenia mięśnia sercowego,
  • niewydolności serca,
  • nadciśnienia tętniczego,
  • zawału mięśnia sercowego,
  • udaru mózgu,
  • chorób nerek i kamieni nerkowych,
  • bólów głowy,
  • osteoporozy.

Ponadto nadmiar sodu może prowadzić do gromadzenia się wody w organizmie, co z kolei prowadzi do obrzęków i wzdęć, a także przybierania na wadze.

Jak ograniczyć sól? WHO podaje patenty

W jaki sposób ograniczyć spożycie soli? WHO zaleca, aby w tym celu:

  • jeść głównie świeżą, minimalnie przetworzoną żywność, ograniczając żywność przetworzoną i wysokoprzetworzoną,
  • wybierać produkty o niskiej zawartości sodu (poniżej 120 mg sodu),
  • gotować z niewielką ilością lub bez dodatku sodu/soli,
  • używać ziół i przypraw do przyprawiania potraw,
  • ograniczyć stosowanie gotowych sosów, dressingów i produktów instant,
  • zdjąć solniczkę ze stołu.
Nadmiar soli w diecie uszkadza serce i zwiększa ryzyko raka
Nadmiar soli w diecie uszkadza serce i zwiększa ryzyko raka © Pixabay

Szacuje się, że aż 70 proc. sodu w pożywieniu pochodzi z produktów wysokoprzetworzonych, a tylko 11 proc. jest efektem dosalania potraw w trakcie gotowania czy też na talerzu. Nie każdy ma świadomość tego, że bogatym źródłem sodu są m.in. produkty puszkowane, słone przekąski, sery oraz wędliny i inne rodzaje przetworzonych mięs, a nawet kiszonki, niektóre przyprawy czy wreszcie pieczywo.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka