Najlepsze połączenie. Tak przygotowane jajka będą najzdrowsze

Trudno sobie wyobrazić święta wielkanocne bez spożywania jajek. Niestety, nie każde połączenie będzie dobre dla naszego zdrowia. Dowiedz się, za czym jeść jajka, żeby w pełni wykorzystać ich dobroczynne działanie.

Z czym łączyć jajka?Z czym łączyć jajka?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Kamil S. Sikora

Dlaczego warto jeść jajka?

W jajkach znajdziemy m.in.: pełnowartościowe białko, witaminę A, D, E i K, witaminy należące do grupy B, żelazo, fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk, selen, cholinę, luteinę, zeaksantynę. Dzięki zawartości wielu cennych elementów jajka usprawniają pracę mózgu, narządu wzroku i układu sercowo-naczyniowego.

Poza tym podnoszą odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje, budują kości i mięśnie oraz dostarczają nam odpowiednią dawkę niezbędnej do działania energii.

Obecne w nich antyoksydanty spowalniają naturalny proces starzenia się organizmu, chronią nas nadmiarem wolnych rodników, które wywołują stres oksydacyjny i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Z czym łączyć jajka?

Ten jeden z najbardziej popularnych produktów spożywczych doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek lub główny składnik niezliczonej ilości potraw. Jak wcześniej wspomnieliśmy, poza walorami smakowymi, jajka posiadają również wiele dobroczynnych właściwości. Warto wiedzieć, w jaki sposób je wykorzystać.

W tym celu możemy dodać do nich dodatki wykazujące działanie przeciwzapalne, które również wspomagają procesy trawienne i regulują apetyt. Można do nich zaliczyć: kurkumę, paprykę chilli, tymianek, oregano, szczypiorek, czerwona papryka, czosnek, koperek i pieprz cayenne. Jajka niestety nie zawierają cennego dla zdrowia jelit błonnika pokarmowego dlatego, żeby podnieść ich prozdrowotne walory podajmy je z pełnoziarnistym pieczywem czy tortillą.

Obok jajek na talerzu powinna znaleźć się również żywność bogata w niezbędną dla naszego organizmu węglowodany. Są to produkty takie jak płatki owsiane, rośliny strączkowe, orzechy, ziarna, warzywa, owoce czy jogurt naturalny.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka