Skutki jedzenia jajek. To się stanie, jeśli będziesz je jadł codziennie

Jajka to popularny składnik diety, który znajduje w wielu produktach spożywczych. Warto z nich korzystać, ponieważ zawierają ogromne ilości aminokwasów, antyoksydantów i żelaza. Wyciągają z anemii, odżywiają słaby organizm, wpływają na kondycję mózgu. Wszystko dzięki zawartej w żółtku jaja cholinie, substancji niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania i budowy każdej komórki w organizmie.

Przy zakupie jaj warto zwrócić uwagę na etykiety. Wybierajmy tylko te z chowu naturalnego. Nie zawierają antybiotyków, hormonów i są wielokrotnie badane przez lekarzy.

Oto 10 efektów, jakie może przynieść regularne spożywanie jajek.

Obraz
Źródło zdjęć: © Źródło: 123rf

/ 8Podniesienie poziomu dobrego cholesterolu

W ludzkim organizmie wyróżniamy dwa rodzaje cholesterolu: LDL (cholesterol zły) i HDL (dobry). Sporych rozmiarów jaja kurze zawierają nawet 300 mg tej substancji. Nie oznacza to jednak, że ich spożywanie podnosi we krwi poziom tego złego cholesterolu. Ludzki organizm produkuje cholesterol cały czas, a jaja mogą przyczynić się do wyrównania jego poziomu – tak pokazują badania. Równowaga pomiędzy LDL a HDL zostanie zachowana.

/ 8Wzmocnienie odporności

Obraz
© Źródło: 123rf

Jajko kurze to bomba odżywcza. Oprócz witamin zawiera jednak ważne dla funkcjonowania organizmu mikroelementy. Jednym z nich jest selen. W dużym jaju znajdziemy aż 22 proc. zalecanego dziennego spożycia tego pierwiastka. Jakie właściwości ma selen? Pomaga wspierać układ odpornościowy i reguluje hormony tarczycy. Szczególnie polecany jest dzieciom, u których niedobory tego minerału mogą skutkować rozwojem chorób serca, kości i stawów.

/ 8Zmniejszenie ryzyka chorób serca

Obraz
© Źródło: 123rf

Cholesterol LDL nazywany jest złym, ponieważ jego cząsteczki transportują tłuszcz do tętnic, a ten osadza się na ich ściankach, prowadząc do miażdżycy i sklejania się tętnic. Natomiast cholesterol HDL, czyli ten dobry, może usunąć z tętnic cząsteczki złego. Nie wszystkie jednak cząsteczki LDL są równe wielkością, istnieje wiele ich typów.

Te większe są zdecydowanie skuteczniejsze. Badania wykazały, że chorzy z podwyższonym ryzykiem chorób serca, mają tętnice zapchane głównie małymi cząsteczkami LDL. I teraz najważniejsze: nawet jeśli jaja mają tendencję do podnoszenia cholesterolu, badania wykazały, że przyczyniają się do zmian rozmiaru cząsteczek LDL: z małych na dużo większe i zbite, zmniejszając tym samym ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

/ 8Wzrost energii

Obraz
© Źródło: 123rf

Jedno jajko zawiera około15 proc. zalecanego dziennego spożycia ryboflawiny, zwanej także witaminą B2. To jedna z ośmiu witamin z grupy B, która pomaga organizmowi w przetwarzaniu żywności w węglowodany, które z kolei zamieniane są w energię.

/ 8Poprawa cery

Obraz
© Źródło: 123rf

Witaminy z grupy B są bardzo ważne nie tylko ze względu na pomoc w pozyskiwaniu energii. Odgrywają istotną rolę w pielęgnacji skóry, włosów, paznokci i wątroby. Jaja kurze zawierają najwięcej witaminy B2, B5 oraz B12. Oprócz tego tak zwany B-kompleks zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, tworząc osłonki wokół komórek nerwowych.

/ 8Poprawa pracy mózgu i wątroby

Obraz
© Źródło: 123rf

Jaja to doskonałe pożywienie dla poprawy pracy najważniejszego organu ludzkiego – mózgu. W dużej mierze zawdzięczają to zawartości choliny, która występuje w fosfolipidach. Te z kolei budują błony komórkowe oraz pełnią funkcje neuroprzekaźników w układzie nerwowym, biorąc prawdopodobnie udział w procesie „tworzenia” pamięci. Oprócz tego cholina bierze udział w transporcie i metabolizmie cholesterolu do żył – zmniejsza jednak odkładanie się tłuszczu. Dzięki temu wpływa również na pracę wątroby.

/ 8Ograniczenie ryzyka chorób oczu

Obraz
© Źródło: 123rf

Żółtka jaja kurzego, oprócz witamin, zawierają także przeciwutleniacze – luteinę i zeaksantynę, które mają silne działanie ochronne oczu. Substancje te – jak dowodzą badania – przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka zwyrodnienia plamki żółtej i wystąpienia zaćmy, które są jednymi z najczęstszych występujących przyczyn utraty wzroku u osób starszych. "American Journal of Clinical Nutrition" opublikował również badania, których uczestnicy spożywali 1,3 żółtka jaj dziennie przez miesiąc. Po tym czasie poziom luteiny i zeaksantyny w ich krwi wzrósł odpowiednio o 28-50 proc. i 114-142 proc.

/ 8Poprawa stanu kości i zębów

Obraz
© Źródło: 123rf

Jajka są jednym z niewielu naturalnych źródeł witaminy D, ważnej dla prawidłowego rozwoju i zdrowia kości i zębów. Dzieje się tak, ponieważ wspomaga ona wchłanianie wapnia do krwi. Ten natomiast odgrywa w organizmie niebagatelną rolę – wspomaga pracę serca, jelita grubego, poprawia metabolizm i przewodnictwo nerwowe.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka