Trwa ładowanie...

Najlepsze wsparcie dla trzustki. Broń przeciwko komórkom rakowym

 Kamil S. Sikora
16.04.2023 22:50
Wiśnie wpływają pozytywnie na funkcjonowanie trzustki
Wiśnie wpływają pozytywnie na funkcjonowanie trzustki (Getty Images)

Trzustka to jeden z najważniejszych narządów w naszym organizmie, dlatego warto o nią codziennie dbać. W tym celu należy odstawić tłuste potrawy i alkohol, rzucić palenie, a także regularnie sięgać niektóre produkty. Oto lista rzeczy, które warto włączyć do codziennej diety.

spis treści

1. Czosnek

Nie bez powodu jest uważany za najsilniejszy antybiotyk naturalnie występujący w przyrodzie. Znajdziemy w nim witaminę C, witaminy z grupy B, prowitaminę A, wapń, potas, magnez, chrom, aminokwasy, saponiny i siarczki.

Zawiera również allicynę, która uaktywnia się po zgnieceniu ząbka czosnku. Dzięki obecności wielu cennych elementów czosnek wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, usprawnia procesy trawienne i zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, w tym raka trzustki.

2. Wiśnie

Te bardzo popularne w naszym kraju soczyste i pyszne owoce to bogate źródło antyoksydantów i alkoholu perillylowego. Substancje w nich zawarte pomagają zahamować rozwój komórek nowotworowych. Zawarte w nich antocyjanidyny działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

3. Jogurt

Ten mleczny produkt jest naturalnym probiotykiem. Jogurt naturalny usprawnia pracę układu immunologicznego i wspiera układ trawienny. Poza tym doskonale sprawdza się podczas walki ze stanem zapalnym trzustki.

4. Czerwone winogrona

Jedną z najcenniejszych substancji, jakie znajdziemy w czerwonych winogronach jest resweratrol. Ten silny przeciwutleniacz posiada właściwości przeciwzapalne, chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniem i wspomaga walkę z komórkami nowotworowymi rozwijającymi się w obrębie trzustki.

5. Słodkie ziemniaki

Włączając je do swojego codziennego jadłospisu, wzmacniamy kondycję zdrowotną trzustki. Pod tym względem najzdrowsze są bataty mające biały miąższ. Ich regularne spożywanie poprawia gospodarkę glukozową, poziom lipidów i wspomaga leczenie insuliooporności. Poza tym bataty nie obciążają układu pokarmowego i w odpowiednim tempie uwalniają cukry w organizmie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze