Trwa ładowanie...

Najlepsze źródła błonnika. Sprawdź, które produkty warto jeść

Avatar placeholder
Luiza Nowak 28.11.2018 08:57
Jednym ze źródeł błonnika jest awokado
Jednym ze źródeł błonnika jest awokado (123RF)

Zachowanie zbilansowanej diety to klucz do utraty zbędnych kilogramów. Czy jednak wiemy, na jakie produkty powinniśmy szczególnie zwracać uwagę? Zdaniem amerykańskich naukowców kilka z nich zawiera dobrze przyswajalny błonnik, który może pomóc nam w regulacji metabolizmu i co za tym idzie, w uzyskaniu szczupłej sylwetki.

Coraz więcej osób prowadzi zdrowy styl życia. Szczególną uwagę zwraca na to, co je oraz regularnie ćwiczy. Dzięki temu nie tylko zagwarantujemy sobie dobre samopoczucie, ale przy większej aktywności fizycznej możemy zgubić kilka kilogramów.

Dietetycy są zgodni co do tego, że jest grupa produktów, które osoby dbające o linię powinny wprowadzić na stałe do swojej diety. Pomoże im to w regulacji metabolizmu i prawidłowej pracy układu pokarmowego. Jest to szczególnie istotne dla osób, które chcą schudnąć. Ich zdaniem składnikiem odżywczym, który zapewni szczupłą sylwetkę jest błonnik. To ważny składnik dla naszych jelit - oczyszcza z toksyn i nagromadzonych złogów, dzięki czemu poprawia ich pracę.

Co powinniśmy zatem jeść, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią porcję błonnika? W naszej diecie powinny znaleźć się warzywa takie brokuły i brukselka, a także pełnoziarnisty chleb, ryż i kasze.

Zobacz film: "Śliwki – zbawienne dla jelit"
Owoce bogate w błonnik
Owoce bogate w błonnik [2 zdjęcia]

Walka ze zbędnymi kilogramami nie zawsze musi kojarzyć się z ograniczaniem ilości pożywienia. Istnieją

zobacz galerię

Amerykańska grupa naukowców z US National Library of Medicine odkryła jednak, że istnieje grupa produktów bogatych w błonnik, które wyjątkowo dobrze wpływają na nasz organizm. Eksperci zbadali 1114 osób, które przez 5 lat jadły codziennie 10 gramów produktów zawierających rozpuszczalny błonnik. Zauważono u nich redukcję tkanki tłuszczowej aż o 3,7 proc.

Na podstawie tych badań naukowcy uznali, że najlepszymi źródłami błonnika są więc: czarna fasola, awokado, brokuły, nektarynki, siemię lniane, jeżyny, pełnoziarnisty chleb i płatki owsiane. Warto więc już dziś wprowadzić je do codziennego jadłospisu i cieszyć się nie tylko dobrym samopoczuciem, ale i szczupłą sylwetką.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze