Najlepszy owoc na zbicie cholesterolu. Warto jeść nawet 3 dziennie

Jaki jest potencjał owoców w ochronie przed miażdżycą i jej skutkami pod postacią udaru mózgu czy zawału serca? Okazuje się, że ogromny. Badacze dowiedli, że jeden z owoców, po który latem chętnie sięgamy, może ułatwiać eliminację cholesterolu z organizmu.

Owoce lata, które mogą chronić przed rozwojem hipercholesterolemiiOwoce lata, które mogą chronić przed rozwojem hipercholesterolemii
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Wysoki cholesterol to tykająca bomba

Według statystyk podwyższone stężenie cholesterolu pod postacią hipercholesterolemii w Polsce dotyczy ok. 21 mln osób, czyli 60 proc. dorosłej populacji. Niewłaściwe stężenie cholesterolu i trójglicerydów może prowadzić do rozwoju miażdżycy i jej powikłań, czyli chorób sercowo-naczyniowych, w tym choroby wieńcowej i zawału serca czy udaru mózgu.

Poza hipercholesterolemią rodzinną, w której czynniki genetyczne mają kluczowe znaczenie, na miażdżycę pracujemy w dużej mierze za sprawą używek, otyłości i nadwagi, a także niewłaściwej diety. Winien jest bazujący na produktach wysokoprzetworzonych, obfitujących w cukier i rafinowane węglowodany oraz produktach odzwierzęcych bogatych w kwasy tłuszczowe nasycone model żywienia. Jednocześnie w takiej diecie brakuje kluczowych w profilaktyce m.in. chorób układu krążenia błonnika oraz antyoksydantów.

Brzoskwinie. Chronią przed wysokim cholesterolem

By trzymać cholesterol w ryzach, ważne jest, by dieta opierała się na żywności nieprzetworzonej ograniczającej udział tzw. cukrów wolnych, konserwantów, barwników i innych dodatków do żywności. Dla prawidłowego poziomu lipidów we krwi kluczowe są także warzywa i owoce, źródło witamin i minerałów, a przede wszystkim błonnika i roślinnych związków, które działają przeciwzapalnie.

Uważaj na te produkty. Podwyższają poziom cholesterolu

Brzoskwinie mogą chronić przed zaburzeniami lipidowymi
Brzoskwinie mogą chronić przed zaburzeniami lipidowymi © Pixabay

Do takich owoców należą brzoskwinie. Dietetyczka Shona Wilkinson w rozmowie z Express.co.uk wyjaśnia, że są świetne do kontrolowania cholesterolu.

- Mają niską zawartość tłuszczów nasyconych i są doskonałym źródłem błonnika – mówi ekspertka i dodaje: - Rozpuszczalny błonnik ma zdolność wiązania się z cholesterolem w przewodzie pokarmowym, zapobiegając wchłanianiu do krwioobiegu.

Podkreśla, że błonnik może również ułatwiać pozbywanie się z organizmu kwasów żółciowych. To z kolei zmusza wątrobę, by wykorzystywać zasoby cholesterolu do produkcji kwasów żółciowych.

Błonnik zawarty w brzoskwiniach pełnić może jeszcze jedną funkcję – spowalnia trawienie, na dłużej dając uczucie sytości, a zarazem zapobiega gwałtownym skokom i spadkom glukozy we krwi.

- Powolne tempo trawienia pomaga regulować poziom cukru we krwi i zapobiega gwałtownym skokom insuliny, które mogą przyczyniać się do produkcji cholesterolu w organizmie – tłumaczy dietetyczka.

Badanie, które ukazało się w "Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics", dowiodło, że brzoskwinie są wyjątkowe na tle innych owoców z uwagi na obecność dużej dawki flawonoidów oraz stilbenów, czyli polifenoli, do których zaliczany jest m.in. resweratrol kryjący się w owocach tj. jak jeżyny czy winogrona.

Analiza danych zebranych od 1400 osób wykazała, że osoby, które w swojej diecie uwzględniają brzoskwinie, ale też jabłka i gruszki oraz śliwki, odznaczają się niższym stężeniem lipidów we krwi.

Brzoskwinie mają również szereg innych zalet:

  • badanie w "Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics" wykazało, że mogą podnosić poziom cholesterolu HDL i obniżać poziom trójglicerydów,
  • badanie w "Journal of Nutritional Biochemistry" dowiodło, że spożycie od dwóch do trzech owoców dziennie może zmniejszać wzrost i przerzuty komórek raka piersi MDA-MB-435,
  • badanie w "Journal of Nutritional Biochemistry" wskazuje, że brzoskwinie mogą zmniejszać ryzyko zaburzeń metabolicznych.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka