"Drzewo siedmiu cnót". Jego owoce mają niezwykłe właściwości
Kaki to owoc o wielu prozdrowotnych właściwościach. Znajdziemy w nim między innymi beta-karoten, błonnik, witaminę C, wapń czy fosfor. Zawarte w kaki składniki sprawiają, że owoc ten wykazuje działanie antyoksydacyjne, a także odgrywa ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Dzięki zawartości błonnika, kaki wspomaga utratę zbędnych kilogramów.
W tym artykule:
Charakterystyka owocu kaki
Owoc kaki, znany również jako persymona lub szaron, swoim wyglądem przypomina nieco pomidora. Początkowo był uprawiany na terenie Chin, ale z czasem dotarł również do Japonii i Stanów Zjednoczonych. Współcześnie persymonę uprawia się niemal we wszystkich zakątkach świata, w których panuje klimat sprzyjający porostowi drzew hurmy. Rośliny te nazywane są drzewami siedmiu cnót, ponieważ:
- są niezwykle długowieczne,
- gwarantują cień, w którym można się ochronić przed upałem,
- liście, które z nich spadają stanowią dla gleby cenne źródło składników odżywczych,
- drewno pozyskiwane z drzew hurmy dobrze się pali,
- drzewa hurmy zapewniają ochronę przed szkodnikami,
- zapewniają ptakom schronienie,
- są niezwykle ozdobne, szczególnie w okresie jesiennym.
Uprawy persymony znaleźć można zarówno w Azji, Ameryce Północnej jak i Europie. Zazwyczaj na targowiskach dostępne są owoce kaki koloru pomarańczowego, czerwonego lub żółtego. Dojrzała persymona charakteryzuje się słodkim, lekko kwaśnym smakiem. Jej miękki miąższ łatwo rozpływa się w ustach.
Jakie składniki odżywcze zawiera owoc kaki?
W owocach kaki znaleźć możemy sporą dawkę witamin oraz składników mineralnych. W 100 gramach persymony występuje:
- 1600 µg beta-karotenu,
- 267 µg witaminy A,
- 24 µg witaminy tiaminy, zwanej witaminą B1,
- 30 µg witaminy ryboflawiny, zwanej witaminą B2,
- 230 µg niacyny, określanej mianem witaminy B3,
- 200 µg kwasu pantotenowego, czyli witaminy B5,
- 50 µg pirydoksyny, czyli witaminy B6,
- 8 µg kwasu foliowego
- 16000 µg witaminy C,
- 800 µg witaminy E,
- 25 mg fosforu,
- 8 mg magnezu,
- 4 mg sodu,
- 170 mg potasu,
- 8 mg wapnia,
- 370 µg żelaza,
- 110 µg cynku,
- 355 µg manganu.
Wpływ owoców kaki na zdrowie
Persymona, nazywana również owocem kaki dostarcza organizmowi sporą dawkę prozdrowownych polifenoli. Liczne badania wskazują, że polifenole przeciwdziałają rozwojowi cukrzycy. Spożywanie produktów bogatych w te związki może zapobiec również rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Obok kwasu askorbinowego, karotenoidów oraz tokoferoli, polifenole stanowią jedną z najskuteczniejszych broni przed skutkami stresu oksydacyjnego.
W owocach kaki występuje spora dawka kwasu askorbinowego, silnego przeciwutleniacza, który wspomaga funkcjonowanie ludzkiego układu immunologicznego. Przeciwutleniacze, zwane także antyoksydantami przeciwdziałają procesom utleniania i niszczenia komórek w organizmie. Wykazują działanie przeciwzapalne.
Kaki zawiera w swoim składzie błonnik pokarmowy, określany również mianem włókna pokarmowego. Substancja ta wspomaga zachowanie prawidłowej pracy naszych jelit, przeciwdziała zaparciom, ułatwia regularne wypróżnianie.
Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.