"Drzewo siedmiu cnót". Jego owoce mają niezwykłe właściwości

Kaki to owoc o wielu prozdrowotnych właściwościach. Znajdziemy w nim między innymi beta-karoten, błonnik, witaminę C, wapń czy fosfor. Zawarte w kaki składniki sprawiają, że owoc ten wykazuje działanie antyoksydacyjne, a także odgrywa ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Dzięki zawartości błonnika, kaki wspomaga utratę zbędnych kilogramów.

"Drzewo siedmiu cnót" to drzewo, na którym rosną owoce kaki."Drzewo siedmiu cnót" to drzewo, na którym rosną owoce kaki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Charakterystyka owocu kaki

Owoc kaki, znany również jako persymona lub szaron, swoim wyglądem przypomina nieco pomidora. Początkowo był uprawiany na terenie Chin, ale z czasem dotarł również do Japonii i Stanów Zjednoczonych. Współcześnie persymonę uprawia się niemal we wszystkich zakątkach świata, w których panuje klimat sprzyjający porostowi drzew hurmy. Rośliny te nazywane są drzewami siedmiu cnót, ponieważ:

  • są niezwykle długowieczne,
  • gwarantują cień, w którym można się ochronić przed upałem,
  • liście, które z nich spadają stanowią dla gleby cenne źródło składników odżywczych,
  • drewno pozyskiwane z drzew hurmy dobrze się pali,
  • drzewa hurmy zapewniają ochronę przed szkodnikami,
  • zapewniają ptakom schronienie,
  • są niezwykle ozdobne, szczególnie w okresie jesiennym.

Uprawy persymony znaleźć można zarówno w Azji, Ameryce Północnej jak i Europie. Zazwyczaj na targowiskach dostępne są owoce kaki koloru pomarańczowego, czerwonego lub żółtego. Dojrzała persymona charakteryzuje się słodkim, lekko kwaśnym smakiem. Jej miękki miąższ łatwo rozpływa się w ustach.

Jakie składniki odżywcze zawiera owoc kaki?

W owocach kaki znaleźć możemy sporą dawkę witamin oraz składników mineralnych. W 100 gramach persymony występuje:

  • 1600 µg beta-karotenu,
  • 267 µg witaminy A,
  • 24 µg witaminy tiaminy, zwanej witaminą B1,
  • 30 µg witaminy ryboflawiny, zwanej witaminą B2,
  • 230 µg niacyny, określanej mianem witaminy B3,
  • 200 µg kwasu pantotenowego, czyli witaminy B5,
  • 50 µg pirydoksyny, czyli witaminy B6,
  • 8 µg kwasu foliowego
  • 16000 µg witaminy C,
  • 800 µg witaminy E,
  • 25 mg fosforu,
  • 8 mg magnezu,
  • 4 mg sodu,
  • 170 mg potasu,
  • 8 mg wapnia,
  • 370 µg żelaza,
  • 110 µg cynku,
  • 355 µg manganu.

Wpływ owoców kaki na zdrowie

Persymona, nazywana również owocem kaki dostarcza organizmowi sporą dawkę prozdrowownych polifenoli. Liczne badania wskazują, że polifenole przeciwdziałają rozwojowi cukrzycy. Spożywanie produktów bogatych w te związki może zapobiec również rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Obok kwasu askorbinowego, karotenoidów oraz tokoferoli, polifenole stanowią jedną z najskuteczniejszych broni przed skutkami stresu oksydacyjnego.

W owocach kaki występuje spora dawka kwasu askorbinowego, silnego przeciwutleniacza, który wspomaga funkcjonowanie ludzkiego układu immunologicznego. Przeciwutleniacze, zwane także antyoksydantami przeciwdziałają procesom utleniania i niszczenia komórek w organizmie. Wykazują działanie przeciwzapalne.

Kaki zawiera w swoim składzie błonnik pokarmowy, określany również mianem włókna pokarmowego. Substancja ta wspomaga zachowanie prawidłowej pracy naszych jelit, przeciwdziała zaparciom, ułatwia regularne wypróżnianie.

Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka