Najpopularniejsze owoce w Polsce. Najzdrowsze są te niedojrzałe
To drugie, zaraz po jabłkach, najczęściej kupowane owoce w naszym kraju. Nie ma w tym nic dziwnego, bo są tanie, a przy tym uwielbiają je mali i duzi. Nie każdy jednak wie, że są także skarbnicą prebiotyków, błonnika i antyoksydantów. To zarazem owoce, które najlepiej nie tylko kupować, ale i jeść, gdy są niedojrzale.
1. Najzdrowsze banany. Jakie wybrać?
Specjalista reumatologii, a także popularyzator wiedzy medycznej dr Bartosz Fiałek opublikował w serwisie X post na temat bananów. Choć zalicza się je do owoców tropikalnych, od dawna dostępne są w niemal każdym sklepie o dowolnej porze roku. Badania z poprzednich lat wskazują, że po jabłkach banany są w Polsce najpopularniejszym owocem. Statystyczny Polak zjada co najmniej 7 kilogramów rocznie.
"Jedni lubią zielone, inni żółte, a jeszcze inni – kiedy zaczynają brązowieć. Kolor bananów zależy od stopnia ich dojrzałości. A kiedy spożywać je, mając na uwadze wartości odżywcze?" - pisze dr Fiałek.
Zwraca uwagę, że:
niedojrzały banan (underripe) to świetne źródło prebiotyków wpływających na zdrowie jelit,
prawie dojrzały banan (barely ripe) – wysoka zawartość błonnika i niska cukrów,
dojrzały banan (ripe) zawiera wysokie stężenie antyoksydantów (przeciwutleniaczy) oraz dużą ilość błonnika,
bardzo dojrzały banan (very ripe) ma najniższą zawartość witamin i minerałów,
przejrzały banan (overripe) – najwyższa zawartość cukru oraz najniższa błonnika.
2. Dlaczego warto jeść banany?
W szczególności te najmniej dojrzałe banany powinny na stałe zagościć w naszej diecie. Z uwagi na niskie stężenie cukrów prostych są znacznie lepszym wyborem dla osób z zaburzeniami metabolicznymi, tj. cukrzyca czy otyłość. To jednak nie koniec ich zalet.
Jednym z najważniejszych atutów zielonych bananów jest ich wysoka zawartość skrobi opornej. Skrobia ta nie jest trawiona w górnym odcinku układu pokarmowego i trafia do jelita grubego, gdzie staje się pożywką dla "dobrych" bakterii jelitowych.
Jedni lubią zielone, inni żółte, a jeszcze inni – kiedy zaczynają brązowieć. Kolor bananów zależy od stopnia ich dojrzałości. A kiedy spożywać je, mając na uwadze wartości odżywcze?
— Bartosz Fiałek (@bfialek) January 5, 2025
Niedojrzały banan (underripe) – świetne źródło prebiotyków wpływających na zdrowie jelit
Prawie… pic.twitter.com/lT0UitgJ8h
Poprawa składu mikrobioty jelitowej może przynieść korzyści w postaci lepszego trawienia, zmniejszenia stanów zapalnych w organizmie oraz poprawy funkcji układu odpornościowego. Skrobia oporna może również zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób jelita grubego takich jak rak jelita.
2.1. Regulacja poziomu cukru we krwi
Zielone banany są niskoglikemicznym źródłem węglowodanów, co oznacza, że owoce te nie powodują gwałtownych wzrostów poziomu cukru we krwi. Badania wskazują, że regularne spożywanie zielonych bananów może poprawiać wrażliwość na insulinę i wspomagać kontrolę glikemii u osób z cukrzycą typu 2.
2.2. Korzyści dla zdrowia serca
Zielone banany są bogate w potas, jeden z kluczowych minerałów wpływających na prawidłową pracę serca. Potas pomaga regulować ciśnienie krwi, co z kolei zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego i chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo obecne w bananach antyoksydanty, takie jak flawonoidy, wspierają zdrowie naczyń krwionośnych, redukując stres oksydacyjny i stany zapalne.
Zielone banany są bogate w wiele cennych składników odżywczych. W 100 g tych owoców znajduje się ok. 22 g węglowodanów, z czego znaczna część to skrobia oporna. Ponadto dostarczają one ok. 2,6 g błonnika pokarmowego.
Zielone banany są również źródłem witamin z grupy B, takich jak B6, która wspomaga metabolizm i funkcjonowanie układu nerwowego. Znajdują się w nich także witamina C, korzystna dla układu odpornościowego, oraz magnez, kluczowy dla zdrowia kości i mięśni.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl