Trwa ładowanie...

Najpopularniejsze owoce w Polsce. Najzdrowsze są te niedojrzałe

Avatar placeholder
07.01.2025 15:52
Polacy zjadają 7 kg bananów rocznie
Polacy zjadają 7 kg bananów rocznie (Getty Images)

To drugie, zaraz po jabłkach, najczęściej kupowane owoce w naszym kraju. Nie ma w tym nic dziwnego, bo są tanie, a przy tym uwielbiają je mali i duzi. Nie każdy jednak wie, że są także skarbnicą prebiotyków, błonnika i antyoksydantów. To zarazem owoce, które najlepiej nie tylko kupować, ale i jeść, gdy są niedojrzale.

spis treści

1. Najzdrowsze banany. Jakie wybrać?

Specjalista reumatologii, a także popularyzator wiedzy medycznej dr Bartosz Fiałek opublikował w serwisie X post na temat bananów. Choć zalicza się je do owoców tropikalnych, od dawna dostępne są w niemal każdym sklepie o dowolnej porze roku. Badania z poprzednich lat wskazują, że po jabłkach banany są w Polsce najpopularniejszym owocem. Statystyczny Polak zjada co najmniej 7 kilogramów rocznie.

Co łączy banany, ziemniaki i fasolę? Zawierają składnik mogący zapobiegać nowotworom
Co łączy banany, ziemniaki i fasolę? Zawierają składnik mogący zapobiegać nowotworom

Skrobia oporna to węglowodan odporny na działanie enzymów trawiennych, który ma wiele funkcji prozdrowotnych.

przeczytaj artykuł

"Jedni lubią zielone, inni żółte, a jeszcze inni – kiedy zaczynają brązowieć. Kolor bananów zależy od stopnia ich dojrzałości. A kiedy spożywać je, mając na uwadze wartości odżywcze?" - pisze dr Fiałek.

Zobacz film: "Jedz banany. Przedłużysz swoje życie"

Zwraca uwagę, że:

  • niedojrzały banan (underripe) to świetne źródło prebiotyków wpływających na zdrowie jelit,

  • prawie dojrzały banan (barely ripe) – wysoka zawartość błonnika i niska cukrów,

  • dojrzały banan (ripe) zawiera wysokie stężenie antyoksydantów (przeciwutleniaczy) oraz dużą ilość błonnika,

  • bardzo dojrzały banan (very ripe) ma najniższą zawartość witamin i minerałów,

  • przejrzały banan (overripe) – najwyższa zawartość cukru oraz najniższa błonnika.

2. Dlaczego warto jeść banany?

Jakie banany najlepiej kupować?
Jakie banany najlepiej kupować? (Getty Images)

W szczególności te najmniej dojrzałe banany powinny na stałe zagościć w naszej diecie. Z uwagi na niskie stężenie cukrów prostych są znacznie lepszym wyborem dla osób z zaburzeniami metabolicznymi, tj. cukrzyca czy otyłość. To jednak nie koniec ich zalet.

Jednym z najważniejszych atutów zielonych bananów jest ich wysoka zawartość skrobi opornej. Skrobia ta nie jest trawiona w górnym odcinku układu pokarmowego i trafia do jelita grubego, gdzie staje się pożywką dla "dobrych" bakterii jelitowych.

Poprawa składu mikrobioty jelitowej może przynieść korzyści w postaci lepszego trawienia, zmniejszenia stanów zapalnych w organizmie oraz poprawy funkcji układu odpornościowego. Skrobia oporna może również zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób jelita grubego takich jak rak jelita.

2.1. Regulacja poziomu cukru we krwi

Zielone banany są niskoglikemicznym źródłem węglowodanów, co oznacza, że owoce te nie powodują gwałtownych wzrostów poziomu cukru we krwi. Badania wskazują, że regularne spożywanie zielonych bananów może poprawiać wrażliwość na insulinę i wspomagać kontrolę glikemii u osób z cukrzycą typu 2.

2.2. Korzyści dla zdrowia serca

Zielone banany są bogate w potas, jeden z kluczowych minerałów wpływających na prawidłową pracę serca. Potas pomaga regulować ciśnienie krwi, co z kolei zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego i chorób sercowo-naczyniowych. Dodatkowo obecne w bananach antyoksydanty, takie jak flawonoidy, wspierają zdrowie naczyń krwionośnych, redukując stres oksydacyjny i stany zapalne.

Zielone banany są bogate w wiele cennych składników odżywczych. W 100 g tych owoców znajduje się ok. 22 g węglowodanów, z czego znaczna część to skrobia oporna. Ponadto dostarczają one ok. 2,6 g błonnika pokarmowego.

Zielone banany są również źródłem witamin z grupy B, takich jak B6, która wspomaga metabolizm i funkcjonowanie układu nerwowego. Znajdują się w nich także witamina C, korzystna dla układu odpornościowego, oraz magnez, kluczowy dla zdrowia kości i mięśni.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze