Najskuteczniejsze produkty żywnościowe w walce z rakiem
1 z 7Walka z rakiem
Rak to jedna z najczęstszych przyczyn zgonów na całym świecie. W krajach o średnich i niskich dochodach jest powodem śmierci aż w 70 proc. przypadków. To choroba, która nie pyta o wiek czy płeć, bo rozwija się zarówno u kobiet, jak i mężczyzn, u osób w podeszłym wieku, jak i dzieci. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia mężczyzn najczęściej zabija rak płuc, żołądka, wątroby, jelita grubego i przełyku. Kobiety – rak piersi, płuc, żołądka, jelita grubego i szyjki macicy.
Jak wynika z raportu „Zachorowalność i umieralność na nowotwory a sytuacja demograficzna Polski”, choroby nowotworowe od wielu lat stanowią w Polsce drugą przyczynę zgonów. Co roku z ich powodu umiera przeciętnie 96 tys. osób, co stanowi aż 25 proc. wszystkich zgonów ogółem.
Zdaniem ekspertów z Rządowej Rady Ludnościowej (jest to organ doradczy przy Prezesie Rady Ministrów) – ogólna liczba zachorowań i zgonów na nowotwory złośliwe będzie systematycznie rosnąć, stając się w niedalekiej przyszłości pierwszą przyczyną zgonów przed 65. rokiem życia zarówno mężczyzn, jak i kobiet.
Wielu z tych śmierci można by było uniknąć poprzez szczepienia, profilaktykę czy zmianę stylu życia. Również zdrowa, zbilansowana dieta z dużą zawartością błonnika, warzyw i owoców mogłaby znacznie poprawić stan zdrowia współczesnej ludzkości. Poznaj pięć najskuteczniejszych produktów o właściwościach przeciwnowotworowych.