Najzdrowsze odmiany dyni. Jedz jak najczęściej
Królowa jesieni – tak mówią o niej smakosze, rolnicy czy fani zdrowej żywności. Ogromna, podłużna, pamarańczowa bądź zielonkawa. Dynia pełna jest wartości odżywczych. Polecana osobom z cukrzycą – substancja w niej zawarta może być zamiennikiem insuliny. Doskonała dla osób na lekkostrawnej diecie, stosowana w profilaktyce miażdżycy.
Sezon na dynię trwa w najlepsze. W sklepach zaroiło się od jej odmian i gatunków. Którą z dyń wybrać? Jaka jest najzdrowsza? Przyjrzeliśmy się tym najpopularniejszym odmianom i gatunkom.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Nastolatki udzieliły mu pierwszej pomocy. Dzięki nim żyje
Dynia zwyczajna
Prawdopodpobnie najpopularniejsza w Polsce odmiana. Jej słodkawy smak skusi nawet największego niejadka. Wielu rodziców decyduje się właśnie od niej rozpocząć rozszerzanie diety niemowlęcia. I nic dziwnego. Dynia zwyczajna to bogactwo witamin i minerałów. Nie tylko jednak dla dzieci.
Odmiana znalazła zastosowanie w domowej terapii wielu schorzeń. Jej miąższ polecany jest w przypadku przewlekłych zaparć, jako środek regulujący pracę układu pokarmowego. To nie wszystko.
D-chiro-inozytol, czyli składnik znajdujący się w miąższu dyni, może zastąpić insulinę. Wykazały tak badania przeprowadzone na East China Normal University w Szanghaju. To informacja, która może mieć znaczenie dla pacjentów poradni diabetologicznych. Eksperci wykazali też, że ekstrakt z dyni wykazuje właściwości ochronne u osób z grupy ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Wygodne i uniwersalne ubranka za mniej niż 60 zł
Dynia hokkaido
Dynia, która już na pierwszy rzut oka różni się od innych. Ma kształt łezki, jest też mniejsza. Ale to nie wszystko. Dynię hokkaido, jaką jedną z niewielu, można jeść ze skórą, na surowo. Ma też nieco inne właściwości.
Miąższ hokkaido ma kolor intensywnie pomarańczowy. Zawiera więcej beta-karotenu niż marchewka. Składnik ten pozytywnie wpływa na wzrok, hamuje proces starzenia się komórek, wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci.
Dynię hokkaido powinny jeść osoby, które chcą uzupełnić niedobory lub wzbogacić swoją dietę w magnez, fosfor i potas. Gatunek ten zawiera spore ilości tych składników mineralnych.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Czy prywatna opieka medyczna zawsze jest lepsza?
Dynia piżmowa
W kuchni jest rarytasem. Wykorzystywana najczęściej do potraw azjatyckich, ma lekko słodki, orzechowy smak.
Dynia piżmowa wyróżnia się zawartością witaminy B6 oraz potasu. Pozytywnie wpływa na układ nerwowy, poprawia nastrój. Do swojej diety wprowadzić ją powinny osoby, które miewają częste skurcze mięśni, szybko się denerwują oraz cierpią na zaburzenia rytmu serca. Z kolei zawartość witaminy C wspomaga układ odpornościowy w walce z infekcjami.
Ten gatunek dyni wykazuje także właściwości przeciwzapalne, jej pestki działają przeciwpasożytniczo.
Przeczytaj także: Mieszkają na klatce schodowej, kąpią się u sąsiadów. Małżeństwo z Lublina błaga o pomoc
Dynia makaronowa
Ma delikatny smak, a jej włókna z powodzeniem mogą zastąpić makaron. Właśnie dlatego ta dynia nazywana jest makaronową. Przede wszystkim jednak jest bogatym w błonnik materiałem na zupę i nie tylko.
Dynia makaronowa to warzywo dla osób mających problemy z jelitami. Ma lekko przeczyszczające działanie, dzięki czemu skutecznie walczy z zaparciami. Zawiera też żelazo i wapń. Powinny jeść ją osoby z obniżoną odpornością, walczące z osteoporozą i anemią.
Przeczytaj także: Często mylone z przeziębieniem. Świadczą o rozwijającym się nowotworze