Najzdrowsze odmiany dyni. Jedz jak najczęściej

Królowa jesieni – tak mówią o niej smakosze, rolnicy czy fani zdrowej żywności. Ogromna, podłużna, pamarańczowa bądź zielonkawa. Dynia pełna jest wartości odżywczych. Polecana osobom z cukrzycą – substancja w niej zawarta może być zamiennikiem insuliny. Doskonała dla osób na lekkostrawnej diecie, stosowana w profilaktyce miażdżycy.

Sezon na dynię trwa w najlepsze. W sklepach zaroiło się od jej odmian i gatunków. Którą z dyń wybrać? Jaka jest najzdrowsza? Przyjrzeliśmy się tym najpopularniejszym odmianom i gatunkom.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Przeczytaj także: Nastolatki udzieliły mu pierwszej pomocy. Dzięki nim żyje

Dynia to bardzo zdrowe warzywoDynia to bardzo zdrowe warzywo
Źródło zdjęć: © (123RF) Dynia to bardzo zdrowe warzywo
Ewa Rycerz

/ 4Dynia zwyczajna

Prawdopodpobnie najpopularniejsza w Polsce odmiana. Jej słodkawy smak skusi nawet największego niejadka. Wielu rodziców decyduje się właśnie od niej rozpocząć rozszerzanie diety niemowlęcia. I nic dziwnego. Dynia zwyczajna to bogactwo witamin i minerałów. Nie tylko jednak dla dzieci.

Odmiana znalazła zastosowanie w domowej terapii wielu schorzeń. Jej miąższ polecany jest w przypadku przewlekłych zaparć, jako środek regulujący pracę układu pokarmowego. To nie wszystko.

D-chiro-inozytol, czyli składnik znajdujący się w miąższu dyni, może zastąpić insulinę. Wykazały tak badania przeprowadzone na East China Normal University w Szanghaju. To informacja, która może mieć znaczenie dla pacjentów poradni diabetologicznych. Eksperci wykazali też, że ekstrakt z dyni wykazuje właściwości ochronne u osób z grupy ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Przeczytaj także: Wygodne i uniwersalne ubranka za mniej niż 60 zł

/ 4Dynia hokkaido

Dynia, która już na pierwszy rzut oka różni się od innych. Ma kształt łezki, jest też mniejsza. Ale to nie wszystko. Dynię hokkaido, jaką jedną z niewielu, można jeść ze skórą, na surowo. Ma też nieco inne właściwości.

Miąższ hokkaido ma kolor intensywnie pomarańczowy. Zawiera więcej beta-karotenu niż marchewka. Składnik ten pozytywnie wpływa na wzrok, hamuje proces starzenia się komórek, wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci.

Dynię hokkaido powinny jeść osoby, które chcą uzupełnić niedobory lub wzbogacić swoją dietę w magnez, fosfor i potas. Gatunek ten zawiera spore ilości tych składników mineralnych.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 4Dynia piżmowa

W kuchni jest rarytasem. Wykorzystywana najczęściej do potraw azjatyckich, ma lekko słodki, orzechowy smak.

Dynia piżmowa wyróżnia się zawartością witaminy B6 oraz potasu. Pozytywnie wpływa na układ nerwowy, poprawia nastrój. Do swojej diety wprowadzić ją powinny osoby, które miewają częste skurcze mięśni, szybko się denerwują oraz cierpią na zaburzenia rytmu serca. Z kolei zawartość witaminy C wspomaga układ odpornościowy w walce z infekcjami.

Ten gatunek dyni wykazuje także właściwości przeciwzapalne, jej pestki działają przeciwpasożytniczo.

Przeczytaj także: Mieszkają na klatce schodowej, kąpią się u sąsiadów. Małżeństwo z Lublina błaga o pomoc

/ 4Dynia makaronowa

Dynia makaronowa z roku na rok staje się coraz popularniejsza
Dynia makaronowa z roku na rok staje się coraz popularniejsza © (123RF) Dynia makaronowa z roku na rok staje się coraz popularniejsza

Ma delikatny smak, a jej włókna z powodzeniem mogą zastąpić makaron. Właśnie dlatego ta dynia nazywana jest makaronową. Przede wszystkim jednak jest bogatym w błonnik materiałem na zupę i nie tylko.

Dynia makaronowa to warzywo dla osób mających problemy z jelitami. Ma lekko przeczyszczające działanie, dzięki czemu skutecznie walczy z zaparciami. Zawiera też żelazo i wapń. Powinny jeść ją osoby z obniżoną odpornością, walczące z osteoporozą i anemią.

Przeczytaj także: Często mylone z przeziębieniem. Świadczą o rozwijającym się nowotworze

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka