Śniadanie - co zrobić żeby było zdrowe?
Błonnik to ważny składnik pokarmowy, który reguluje układ trawienny. To bardzo ważne, aby w śniadaniu znalazł się w ilości nie mniejszej niż 5 g. Wystarczy, że do talerza płatków owsianych czy muesli dodasz jedno całe jabłko, 1⁄2 filiżanki jagód lub dwie kromki pieczywa pełnoziarnistego.
Kurze jaja
W żółtku jaj znajdują się zdrowe kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do wzrostu poziomu dobrego cholesterolu we krwi. Badania naukowe sugerują również, że regularne spożywanie jaj może zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Mleko sojowe
Wiele osób cierpi z powodu nietolerancji laktozy pochodzącej z mleka krowiego. Na szczęście istnieje równie zdrowy zamiennik tego produktu, tj. mleko sojowe. Soja wzmacnia serce, a jednocześnie korzystnie działa na kości.
Zielona herbata
Powinna stanowić nieodłączny element każdego śniadania. W jej składzie zawarte są przeciwutleniacze, które mogą uchronić organizm przed chorobami nowotworowymi. Co więcej, wywierają one korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.
Połowa grejpfruta
Warto przynajmniej dwa razy w tygodniu zjeść na śniadanie połówkę z grejpfruta. Owoc ten jest bogatym źródłem kwasu foliowego, który chroni organizm człowieka przed udarem. Warto jednak pamiętać o tym, aby w trakcie spożywania grejpfruta nie przyjmować żadnych leków, gdyż sok z tego owocu może wchodzić z nimi w interakcję.
Świeżo wyciskany sok pomarańczowy
Regularnie wypijany na śniadanie sok z pomarańczy może przyczynić się do obniżenia złego cholesterolu we krwi. Najlepsze rezultaty uzyskuje się poprzez wypicie każdego dnia 3 szklanek tego soku.
Łyżeczka nasion z lnu
Ziarenka lnu mają niepowtarzalny, orzechowy smak i stanowią doskonały dodatek do smoothie, jogurtu, ryb, a nawet jaj. To źródło cennych dla organizmu kwasów tłuszczowych omega-3, które regulują poziom cholesterolu we krwi i chronią przed nadwagą.
Kilka kostek gorzkiej czekolady
Ciemna czekolada sprawi, że poranna owsianka czy muesli nabierze przyjemnego, słodkiego smaku. Co więcej, zawarte w niej przeciwutleniacze mogą przyczynić się do obniżenia cholesterolu LDL, chronią organizm przed procesami starzenia się, a także zapobiegają chorobom nowotworowym.