Najzdrowsze zboża. Ta piątka stoi na straży zdrowia jelit i serca

Produkty zbożowe, mąka, pieczywo czy kasze od pewnego czasu mają złą prasę. Głównie za sprawą glutenu, który zawierają, a także węglowodanów, których są źródłem. Jednak unikanie ich za wszelką cenę wcale nie jest dobre dla naszego zdrowia. Zwłaszcza że kilka z nich to prawdziwe superfood.

Quinoa nazywana jest również złotem InkówQuinoa nazywana jest również złotem Inków
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Jedz zboża codziennie. Stoją na straży zdrowego serca

Biały ryż zamieńmy na ryż brązowy, pieczywo pszenne na żytnie, a zbożowe płatki o smaku cynamonu na płatki owsiane. Warto jeść zboża, które są źródłem witamin, mikroelementów, węglowodanów złożonych i błonnika.

Pomagają kontrolować wagę, ujarzmić poziom cholesterolu, a także ciśnienia i glukozy we krwi. Mogą również zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych takich jak cukrzyca, choroby serca, a nawet niektórych nowotworów.

Zgodnie z zaleceniami węglowodany powinny stanowić od 45 do 65 proc. dziennej energii. Warto część z nich pozyskiwać z pełnoziarnistych zbóż.

Kasza - zdrowa alternatywa dla ziemniaków

Najzdrowsze ziarna. Oto złota piątka

Nic nie stoi na przeszkodzie, by jeść je codziennie. Mogą stanowić podstawę obiadu, pożywny dodatek do śniadania czy bazę do lekkostrawnej kolacji.

Gryka

To ziarno, które mogą spożywać nawet osoby z celiakią, bo gryka nie zawiera glutenu. Co więcej, jest nie tylko świetnym źródłem węglowodanów czy błonnika, ale też białka.

Kasza gryczana to źródło błonnika, magnezu i żelaza
Kasza gryczana to źródło błonnika, magnezu i żelaza © Pixabay

Pomaga zapanować nad wysokim cholesterolem, nie dopuszcza do skoków glukozy we krwi, a także wspiera pracę serca i układu pokarmowego. Dzięki wysokiej zawartości magnezu pozytywnie wpływa m.in. na układ nerwowy czy mięśniowy.

Dziki ryż

W rzeczywistości nie jest to odmiana ryżu, ale rodzaj trawiastej rodziny jednorocznej, znanej pod nazwą zizania wodna.

To źródło witamin z grupy B, a także magnezu, żelaza, potasu i manganu. Również nie zawiera glutenu, jest za to bombą przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki w organizmie. Śmiało mogą po niego sięgać osoby z problemami z układem krążenia, bo dziki ryż nie zawiera sodu, a dzięki zawartości potasu obniża ciśnienie krwi i chroni przed zawałem serca.

Komosa ryżowa

Quinoa, czyli zboże Inków, jak na roślinę zawiera bardzo duże ilości białka i niemal wszystkie kluczowe dla organizmu mikroelementy: miedź, żelazo, cynk, fosfor, selen, magnez czy wapń.

Jest też źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6, a nawet cennych dla serca kwasów omega-3. To niejedyne składniki świadczące o wyjątkowości komosy. Znajdziemy w niej bowiem również takie flawonoidy jak kempferol czy kwercetyna, które nie występują w żadnych innych zbożach.

Niektóre badania wskazują, że cenne związki obecne w komosie sprawiają, że może działać przeciwnowotworowo.

Proso

Szerzej znane w Polsce pod postacią kaszy jaglanej. To witaminowa bomba polecana m.in. osobom walczącym z niedoborami żelaza, ale także tym, które chcą zadbać o piękne włosy, skórę i paznokcie.

Jest jednocześnie lekkostrawna i sycąca, więc po kaszę jaglaną powinny sięgać zarówno osoby dbające o linie, jak i te, które mają problemy z układem trawiennym.

Orkisz

A właściwie pszenica orkiszowa. Choć zawiera gluten, to jest znacznie lepiej tolerowana przez większość z nas. To źródło potężnej ilości błonnika, który ma działanie oczyszczające przewód pokarmowy, a zarazem gwarantuje uczucie sytości. Dzięki witaminom z grupy B i kwasom NNKT wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy czy nerwowy.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka