Najzdrowszy nawyk. Niestety zamiast pić, wylewamy ją do zlewu
Jeśli w twoim domu pojawia się kiszona kapusta, następnym razem koniecznie pozostaw po niej sok. Niestety wielu od razu wylewa go do zlewu, a wypijanie szklanki dziennie takiego specyfiku ma szereg zalet zdrowotnych i to jeden z lepszych nawyków, które możesz wprowadzić do codziennej rutyny.
1. Sok z kiszonej kapusty
W soku z kiszonej kapusty znajduje się cała masa składników odżywczych. Na korzyści zdrowotne napoju nie brakuje dowodów naukowych, a regularne spożywanie poprawi ogólny stan zdrowia.
To świetny sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych minerałów i witamin. Zawiera spore ilości witaminy C oraz mnóstwo błonnika. Sok z kiszonej kapusty to genialny probiotyk, zawiera też witaminę B6 i K, kwas foliowy, żelazo, potas, miedź i mangan.
Wystarczy szklanka dziennie, by wzmocnić odporność, poprawić metabolizm i wesprzeć procesy trawienne. Korzyści zdrowotnych jest naprawdę sporo, więc warto wprowadzić napój do codziennej diety.
2. Bogactwo składników w jednej szklance
Zawarte w soku z kiszonej kapusty probiotyki nie tylko korzystnie wpływają na mikrobiom jelitowy, ale także pomagają organizmowi wchłaniać niezbędne składniki odżywcze. W połączeniu z witaminą C przyczyniają się do wzmacniania odporności.
Obecność błonnika wspomaga funkcjonowanie jelit, sprzyja utrzymaniu zdrowej wagi i reguluje poziom cukru we krwi. Sok z kiszonej kapusty jest też niskokaloryczny i podkręca metabolizm, więc jest świetnym środkiem wspierającym utratę zbędnych kilogramów.
Bogactwo przeciwutleniaczy sprawia, że specyfik może chronić przed kilkoma rodzajami nowotworów i zapobiegać uszkodzeniom DNA. Minimalizuje też uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki.
Po sok z kiszonej kapusty warto też sięgać w trosce o zdrowie serca. Błonnik, probiotyki i witamina K pomagają obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienia krwi. Acetylocholina zmniejsza ryzyko wielu chorób sercowo-naczyniowych.
Zawarte w napoju składniki odżywcze przyczyniają się do poprawy nastroju, wzmacniają kości i wspierają pracę mózgu. Wystarczy jednak szklanka, by złagodzić stres i poprawić pamięć.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl