Najzdrowszy olej. Uderza w raka, napędza mózg, wymiata tłuszcz i cholesterol
Napędza mózg, pomaga jelitom, dba o układ krążenia, a nawet chroni przed nowotworami. Tę niezwykłą moc olej lniany zawdzięcza bezcennym dla zdrowia kwasom omega-3 i omega-6, a także przeciwutleniaczom. By w pełni korzystać z tych właściwości, najlepiej codziennie dodawać go do potraw.
1. Olej lniany zbawienny dla zdrowia
Olej lniany ma wiele prozdrowotnych właściwości, które zawdzięcza nasionom lnu, z których powstaje.
To bogate źródło błonnika, witamin E i A, które są silnymi przeciwutleniaczami, a także kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 oraz sterole roślinne.
Najlepszy jest olej lniany tłoczony na zimno. W tej postaci jest idelanym dodatkiem do sałatek, a także kanapek. Nie należy go używać do smażenia, bo w wysokiej temperaturze traci wszystkie swoje właściwości.
2. Olej lniany napędza mózg
Regularne spożywanie oleju lnianego ma pozytywny wpływ między innymi na pamięć oraz koncentrację.
Obniża też ryzyko groźnych chorób neurologicznych, w tym parkinsona i alzheimera. Jest to zasługa przede wszystkim obecnych w nim kwasów tłuszczowych omega.
Dba także o dobry nastrój i regularne spożywanie oleju lnianego obniża ryzyko rozwoju depresji.
3. Cholesterol nie ma szans
Po olej lniany powinny też sięgnąć osoby, które mają problem ze zbyt wysokim "złym" cholesterolem (LDL). W dodatku jest stanie zwiększyć ilość "dobrego" cholesterolu (HDL).
To zasługa kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, a także steroli roślinnych. Dzięki nim cholesterol nie jest wchłaniany w jelitach.
Obniżenie złego cholesterolu jest kluczowe i przekłada się na mniejsze ryzko rozwoju tak poważnych chorób jak miażdżyca czy choroba wieńcowa.
4. Podkręca metabolizm i pielęgnuje skórę
Po olej lniany warto też sięgać, jeśli chcemy pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej.
Ponadto przyśpiesza metabolizm, dzięki czemu organizm szybciej pozbywa się zbędnych produktów przemiany materii. To ogromna pomoc dla wątroby.
Z kolei witamina E, która ma właściwości antyoksydacyjne i przeciwstarzeniowe doskonale dba o skórę. Dzięki niej odzyskuje blask i sprężystość.
5. Skuteczna broń w walce z rakiem
Olej lniany to także skuteczna broń w walce z nowotworem. Nie powinno go więc zabraknąć w diecie pacjentów onkologicznych.
Regularne spożywanie siemienia lnianego obniża ryzyko nowotworów piersi, jajników, macicy i prostaty.
Są też dowody na to, że zapobiega rozwojowi raka. Takie wnioski płyną m.in. z badania, które prowadziła prof. Lilian Thompson z Uniwersytetu w Toronto. Wykazały one, że olej lniany spowalnia rozwój raka piersi, nawet tego w zaawansowanym stadium.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl