Trwa ładowanie...

Naleśniki z Lyonu

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 19:29
Naleśniki z Lyonu
Naleśniki z Lyonu

Naleśniki z jabłkami w cieście to przepis pochodzący z francuskiego miasta Lyon. To jeden z typowych dla tego regionu deserów. Charakterystyczny smak osiągnięty jest dzięki dwóm elementom: odrobinie koniaku oraz jabłku wplecionemu w ciasto.

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 250 ml mleka,
  • 1 łyżka koniaku,
  • 4 jabłka.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie182,32 kcal
Białka4,88 g
Węglowodany34,05 g
Tłuszcze1,96 g
Błonnik0,64 g

Przygotowanie:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

W przygotowanej misce wymieszaj mąkę i jajka. Dodaj cukier i sól do smaku. Po wymieszaniu dodaj mleko i koniak. Za pomocą trzepaczki zmieszaj składniki, aż uzyskają jednolitą, gładką masę ciasta naleśnikowego. Odłóż ciasto na 2 godziny w chłodne miejsce. Jabłka umyj, usuń rdzeń, pestki, pokrój w mniejsze części i zetrzyj na większych oczkach. Wyjmij ciasto i połącz ze startym jabłkiem. Rozgrzej natłuszczoną patelnię i usmaż naleśniki. Podawaj na gorąco z kwaśną śmietaną.

Komentarz:

Alkohol nadaje naleśnikom cierpki posmak oraz wspomaga trawienie dość ciężkich składników, jakimi są mąka czy tłuszcz, na którym smażone są naleśniki. Jabłko zaś dostarcza witamin i składników odżywczych, takich jak potas, magnez czy fosfor. Te owoce są źródłem praktycznie wszystkich witamin i dużej ilości wody, która pomaga w filtracji nerkom oraz pobudza układ trawienny. Zdecydowanie warto sięgnąć po przepis na jabłkowe naleśniki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze