Naleśniki z Lyonu
Naleśniki z jabłkami w cieście to przepis pochodzący z francuskiego miasta Lyon. To jeden z typowych dla tego regionu deserów. Charakterystyczny smak osiągnięty jest dzięki dwóm elementom: odrobinie koniaku oraz jabłku wplecionemu w ciasto.
Składniki:
- 250 g mąki,
- 2 jajka,
- 100 g cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 250 ml mleka,
- 1 łyżka koniaku,
- 4 jabłka.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 182,32 kcal |
Białka | 4,88 g |
Węglowodany | 34,05 g |
Tłuszcze | 1,96 g |
Błonnik | 0,64 g |
Przygotowanie:
W przygotowanej misce wymieszaj mąkę i jajka. Dodaj cukier i sól do smaku. Po wymieszaniu dodaj mleko i koniak. Za pomocą trzepaczki zmieszaj składniki, aż uzyskają jednolitą, gładką masę ciasta naleśnikowego. Odłóż ciasto na 2 godziny w chłodne miejsce. Jabłka umyj, usuń rdzeń, pestki, pokrój w mniejsze części i zetrzyj na większych oczkach. Wyjmij ciasto i połącz ze startym jabłkiem. Rozgrzej natłuszczoną patelnię i usmaż naleśniki. Podawaj na gorąco z kwaśną śmietaną.
Komentarz:
Alkohol nadaje naleśnikom cierpki posmak oraz wspomaga trawienie dość ciężkich składników, jakimi są mąka czy tłuszcz, na którym smażone są naleśniki. Jabłko zaś dostarcza witamin i składników odżywczych, takich jak potas, magnez czy fosfor. Te owoce są źródłem praktycznie wszystkich witamin i dużej ilości wody, która pomaga w filtracji nerkom oraz pobudza układ trawienny. Zdecydowanie warto sięgnąć po przepis na jabłkowe naleśniki.