Naleśniki z ostrygami
Ostrygi są pyszne pod każdą postacią, mają delikatny, nieco słonawy smak. Można je zjeść na surowo, gotowane, smażone, pieczone czy marynowane. Równie pyszne są ostrygi wędzone. Ten rodzaj małży zawiera fosfor, cynk, wapń oraz żelazo. Nie brakuje im również witamin – A, D oraz z grupy B. Ponadto są bogate w białko.
Składniki:
- 7 świeżych lub mrożonych ostryg,
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
- 2 jajka,
- 2 łyżki stołowe wina ryżowego,
- 1 łyżka stołowa sosu sojowego,
- 2 łyżki stołowe świeżej kolendry,
- 1 posiekana cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżeczki oliwy,
- 2 posiekane ząbki czosnku.
Przygotowanie:
Rozmroź ostrygi poprzez polanie ich gorącą wodą. Dokładnie je opłucz, po czym osusz. Pokrój ostrygi na mniejsze kawałki i każdy oprósz mąką kukurydzianą. W misce zmieszaj jajka, wino ryżowe, sos sojowy, kolendrę, cebulę i przyprawy. Zmiksuj wszystko dokładnie. Na patelni zaś rozgrzej oliwę i czosnek. Gdy już będą gorące, wrzuć ostrygi i lekko podsmaż z każdej strony. Wlej po chwili mieszankę z jajek i sosów i zmniejsz ogień, aby ciasto się nie przypaliło. Gdy spód zbrązowieje, odwróć placek ma drugą stronę. Gotowe!
Komentarz:
Ostrygi to podobno jedne z najsilniejszych afrodyzjaków. Posiadają bowiem związki, które pobudzają silne emocje oraz pożądanie. Wygląda na to, że owoce morza, w tym naleśniki z ostrygami, to dobry przepis na romantyczną przekąskę!
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 182,9 kcal |
Białka | 21,0 g |
Tłuszcz | 7,9 g |
Cholesterol | 140,0 mg |
Węglowodany | 7,6 g |
Błonnik | 1,0 g |
Witamina C | 12,9 mg |
Witamina A | 119,6 µg |