Trwa ładowanie...

Naleśniki z szalotką

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 19:30
Naleśniki z szalotką
Naleśniki z szalotką

Zwykłe naleśniki z dodatkiem szalotki stają się bardzo zdrową i smaczną przekąską, którą można zjeść czy to na śniadanie, czy w formie lunchu. Przygotowanie naleśników jest nie tylko szybkie, ale i bardzo proste.

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 szalotki,
  • 1/2 łyżeczki cukru.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie353,97 kcal
Białka14,47 g
Węglowodany61,19 g
Tłuszcze6,05 g

Przygotowanie:

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W większym naczyniu przygotuj ciasto naleśnikowe. Połącz mąkę, mleko, sól, cukier i żółtka jaj. Białka jaj ubij na półsztywną pianę i dodaj ostrożnie do ciasta. Wymieszaj. Szalotki umyj, obierz i posiekaj w grubszą kostkę. Odlej do małego naczynka trochę ciasta. Rozgrzej patelnię i wlej połowę pozostałego w misce ciasta. Usmaż z jednej i drugiej strony i odłóż. Tak samo zrób z resztą ciasta. W naczyniu żaroodpornym umieść jeden naleśnik. Posyp go posiekaną cebulką i przykryj drugim plackiem. Polej wszystko jeszcze odłożoną wcześniej resztką ciasta i zostaw w piekarniku na 15 minut. Podawaj na gorąco z kwaśną śmietaną.

Komentarz:

Lecznicze właściwości cebuli, którą jest przecież szalotka, znane są wszystkim – dzięki witaminom i substancjom odżywczym, jakie posiada, łagodzi bóle reumatyczne, obniża ciśnienie krwi, ma działanie bakteriobójcze oraz witaminizuje organizm.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze