Naleśniki z szalotką
Zwykłe naleśniki z dodatkiem szalotki stają się bardzo zdrową i smaczną przekąską, którą można zjeść czy to na śniadanie, czy w formie lunchu. Przygotowanie naleśników jest nie tylko szybkie, ale i bardzo proste.
Składniki:
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 353,97 kcal |
Białka | 14,47 g |
Węglowodany | 61,19 g |
Tłuszcze | 6,05 g |
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W większym naczyniu przygotuj ciasto naleśnikowe. Połącz mąkę, mleko, sól, cukier i żółtka jaj. Białka jaj ubij na półsztywną pianę i dodaj ostrożnie do ciasta. Wymieszaj. Szalotki umyj, obierz i posiekaj w grubszą kostkę. Odlej do małego naczynka trochę ciasta. Rozgrzej patelnię i wlej połowę pozostałego w misce ciasta. Usmaż z jednej i drugiej strony i odłóż. Tak samo zrób z resztą ciasta. W naczyniu żaroodpornym umieść jeden naleśnik. Posyp go posiekaną cebulką i przykryj drugim plackiem. Polej wszystko jeszcze odłożoną wcześniej resztką ciasta i zostaw w piekarniku na 15 minut. Podawaj na gorąco z kwaśną śmietaną.
Komentarz:
Lecznicze właściwości cebuli, którą jest przecież szalotka, znane są wszystkim – dzięki witaminom i substancjom odżywczym, jakie posiada, łagodzi bóle reumatyczne, obniża ciśnienie krwi, ma działanie bakteriobójcze oraz witaminizuje organizm.