Trwa ładowanie...

Naleśniki z szalotką

Avatar placeholder
15.03.2017 19:30
Naleśniki z szalotką
Naleśniki z szalotką

Zwykłe naleśniki z dodatkiem szalotki stają się bardzo zdrową i smaczną przekąską, którą można zjeść czy to na śniadanie, czy w formie lunchu. Przygotowanie naleśników jest nie tylko szybkie, ale i bardzo proste.

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 szalotki,
  • 1/2 łyżeczki cukru.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie353,97 kcal
Białka14,47 g
Węglowodany61,19 g
Tłuszcze6,05 g
Naleśniki z cebulką
Naleśniki z cebulką

Naleśniki z cebulką to łatwe do przyrządzenia, zdrowe i smaczne danie, po które możemy sięgnąć, aby

zobacz galerię
Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W większym naczyniu przygotuj ciasto naleśnikowe. Połącz mąkę, mleko, sól, cukier i żółtka jaj. Białka jaj ubij na półsztywną pianę i dodaj ostrożnie do ciasta. Wymieszaj. Szalotki umyj, obierz i posiekaj w grubszą kostkę. Odlej do małego naczynka trochę ciasta. Rozgrzej patelnię i wlej połowę pozostałego w misce ciasta. Usmaż z jednej i drugiej strony i odłóż. Tak samo zrób z resztą ciasta. W naczyniu żaroodpornym umieść jeden naleśnik. Posyp go posiekaną cebulką i przykryj drugim plackiem. Polej wszystko jeszcze odłożoną wcześniej resztką ciasta i zostaw w piekarniku na 15 minut. Podawaj na gorąco z kwaśną śmietaną.

Komentarz:

Lecznicze właściwości cebuli, którą jest przecież szalotka, znane są wszystkim – dzięki witaminom i substancjom odżywczym, jakie posiada, łagodzi bóle reumatyczne, obniża ciśnienie krwi, ma działanie bakteriobójcze oraz witaminizuje organizm.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.