Naleśniki ziemniaczane
Ziemniaki to jeden z produktów, który jest charakterystyczny dla polskiej kuchni. Dodajemy je do mięs i sałatek. To bardzo odżywcze i zdrowe warzywo, o ile nie utopi się go w spalonym tłuszczu. Ale ziemniaki mają też właściwości lecznicze.
Składniki:
Przygotowanie:
Przygotuj dwa naczynia. W pierwszym połącz wszystkie suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugim naczyniu połącz rozgrzane mleko, płatki ziemniaczane, marchewkę, jajka i posiekaną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszaj i połącz mieszanki. Zmiksuj ciasto na gładką masę. Patelnię rozgrzej, dodaj nieco oliwy i nakładaj ciasto. Smaż z każdej strony po kilka minut. Podawaj na gorąco z dżemem jabłkowym.
Komentarz:
Medycyna ludowa wykorzystuje surowe ziemniaki, a konkretniej ich startą formę, do okładów na poparzoną skórę. Poza tym wdychanie oparów unoszących się znad gotowanych ziemniaków udrażnia drogi oddechowe. Sok z surowych ziemniaków stosowany jest do leczenia choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Ziemniaki mają też właściwości rozszerzające naczynia krwionośne, zatem działają rozkurczowo. Warto nie unikać dań ziemniaczanych dla własnego zdrowia.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.