Nalewka z dzikiej róży – właściwości, zastosowanie i przepis

Nalewka z dzikiej róży, z uwagi na bogactwo składników odżywczych surowca, ma nie tylko oryginalny smak, ale i liczne właściwości prozdrowotne oraz lecznicze. Wspiera przy przeziębieniu i osłabieniu odporności, ale i niestrawności oraz innych dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. To jednak nie wszystko. Na co jeszcze pomaga? Jak ją zrobić?

Nalewka z dzikiej róży wzmacnia organizm i działa przeciwzapalnie.Nalewka z dzikiej róży wzmacnia organizm i działa przeciwzapalnie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to jest nalewka z dzikiej róży?

Nalewka z dzikiej róży to napój alkoholowy, który cechuje klarowność i rubinowy kolor, ale i wiele właściwości leczniczych. Przygotowuje się ją z owoców róży, choć wykorzystuje się także płatki kwiatów. Niezbędny jest także wysokoprocentowy alkohol.

Dzika róża (Rosa canina) to roślina z rodziny różowatych (Rosaceae), Dzika róża rośnie w całej Europie, Afryce Północnej, na Wyspach Kanaryjskich, w Azji i na Maderze, rozprzestrzeniła się także w Australii. W Polsce jest bardzo pospolita. Rośnie w ogrodach, lasach i polnych zaroślach.

Aby przygotować nalewkę z dzikiej róży, trzeba zaopatrzyć się w alkohol (wódka, spirytus) oraz surowiec roślinny, to jest owoce dzikiej róży.

Rosa canina kwitnie od maja do lipca, a jej owoce zaczynają dojrzewać już pod koniec sierpnia. Najlepiej zbierać je we wrześniu i październiku, gdy są odpowiednio dojrzałe. Do nalewki doskonałe są owoce po przemrożeniu. To dlatego nalewkę z dzikiej róży robi się jesienią, najlepiej po pierwszych przymrozkach. Zerwane przed przymrozkami owoce można przemrozić w domowej zamrażarce.

Ważne, by owoce dzikiej róży, tak jak i płatki kwiatów, pochodziły z krzewów rosnących z dala od dróg i innych źródeł zanieczyszczeń. Świetnie sprawdzą się te, które znajdują się w ogrodzie.

Właściwości nalewki z dzikiej róży

Swoje właściwości nalewka zawdzięcza owocom dzikiej róży, które działają przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, antyhistaminowo i przeciwwysiękowo, odżywczo i wzmacniająco, lekko rozwalniająco i moczopędnie, a także odtruwająco, prebiotycznie, immunostymulująco i wzmacniająco na naczynia krwionośne.

Ponadto wpływają na elastyczność skóry i produkcję kolagenu, przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu, wspierają pracę układu krwionośnego, a i łagodzą problemy trawienne.

Ma to związek z tym, że owoce dzikiej róży są bombą witaminową, zawierają też wiele innych cennych substancji. Wyróżnia je przede wszystkim rekordowa ilość witaminy C i to w jej łatwo przyswajalnej formie (jest jej kilkadziesiąt razy więcej niż w cytrusach).

Poza tym są zasobne w: witaminę A, witaminę B1, B2, witaminę E i K, kwas foliowy, karotenoidy, flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki i pektyny.

Na co pomaga nalewka z dzikiej róży?

Nalewka z owoców dzikiej róży, dzięki składnikom odżywczym i witaminom zawartym w surowcu, ma wiele właściwości prozdrowotnych i leczniczych. Między innymi:

  • wzmacnia organizm,
  • wspiera odporność,
  • pomaga w leczeniu przewodu pokarmowego, wpływa na lepsze trawienie i przemianę materii. Wspiera prace wątroby, pomaga w leczeniu chorób jelit. Dzięki niej organizm sprawniej pozbywa się szkodliwych metabolitów,
  • łagodzi objawy infekcji wirusowych, takich jak katar czy kaszel,
  • działa przeciwzapalnie,
  • pomaga w walce z nadciśnieniem, chorobami serca i naczyń krwionośnych,
  • chroni przed szkorbutem.

Przepis na nalewkę z dzikiej róży

Jeśli tradycyjne receptury wydają się zbyt czasochłonne i trudne, można iść na skróty. Jaki jest prosty przepis na nalewkę z dzikiej róży? Wystarczy:

  • 500 g owoców dzikiej róży (dzika róża do nalewki powinna być dojrzała i przemrożona. Wówczas miąższ jest miękki i łatwo poddaje się procesowi maceracji. To zapewnia nie tylko optymalne właściwości lecznicze, ale i walory smakowe oraz wizualne),
  • 0,5 litra wódki 40-procentowej (zamiast wódki można dać 95-procentowy spirytus rozcieńczony wodą. Nalewka z dzikiej róży na spirytusie wymaga zachowania proporcji, 500 ml spirytusu i 250 ml wody. Czysty spirytus „poparzy” owoce),
  • 3/4 szklanki cukru (można go zastąpić miodem. Najlepszy jest jasny miód wielokwiatowy wiosenny lub rzepakowy, który charakteryzuje się neutralną barwą oraz aromatem i smakiem. Nie zakłóca, a wzbogaca smak trunku).

Umyte, osuszone i ponakłuwane widelcem owoce wsyp do dużego, szklanego słoja (naczynie i jego nakrętka muszą być umyte i wyparzone). Szypułki najlepiej usunąć ostrym nożem. Nie usuwa się nasion z wnętrza.

Dodaj cukier i wódkę (w przepisie babci tylko alkohol. Cukier lub miód dodaje się dużo później, dopiero po przecedzeniu mikstury). Zakręć słój, odstaw go w ciemne miejsce na 2 miesiące. Pamiętaj, by najlepiej codziennie potrząsać słojem.

Odcedź nalewkę przez drobne sito lub gazę. Przelej ją do butelek z ciemnego szkła. Nalewka powinna leżakować co najmniej miesiąc, najlepiej 3. To ważne, by nabrała smaku.

Przeciwwskazania do stosowania nalewki z dzikiej róży

Ze względu na zawartość alkoholu nalewkę z owoców dzikiej róży mogą spożywać wyłącznie osoby pełnoletnie. Przeciwwskazaniem do jej stosowania jest nie tylko wiek, ale i:

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka