"Naoliwią" stawy, zadziałają jak ibuprofen. Wystarczy 50 gramów dziennie

Długowieczność społeczności zamieszkujących Grecję czy niektóre rejony Włoch, a także mniejsza liczba chorób układu krążenia wśród ludności, sprawiły, że popularność oliwy zatacza coraz szersze kręgi. Tymczasem na uwagę zasługuje nie tylko to płynne złoto, ale też owoce, z której jest tłoczone.

Oliwki to źródło roślinnych związków bioaktywnychOliwki to źródło roślinnych związków bioaktywnych
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Oliwa źródłem prozdrowotnych związków

Porastają Hiszpanię, Grecję czy Włochy, które to kraje należą do największych producentów i eksporterów oliwy na rynek europejski. A ta zyskuje coraz większą popularność nie tylko za sprawą smaku, ale i właściwości zdrowotnych.

Oliwa to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 stanowiących ok. 87 proc. jej zawartości. Do głównych należą kwas linolenowy, oleinowy, palmitynowy czy linolowy. Poza kwasami tłuszczowymi w oliwie znajdziemy związki fenolowe - kwasy fenolowe, lignany czy flawonoidy. Są one jednak obecne także w samych oliwkach.

To m.in. dzięki bioaktywnym składnikom oliwy oraz oliwek mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego, w dużej mierze należący do tzw. niebieskich stref, żyją dłużej, rzadziej chorują na schorzenia układu krążenia i zdecydowanie rzadziej cierpią z powodu otyłości.

Oliwa z oliwek lekarstwem dla cukrzyków

Co siedzi w oliwkach?

Aż 74 proc. kwasów tłuszczowych obecnych w małych zielonych lub czarnych owocach to kwas oleinowy. Należy do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują działanie przeciwzapalne.

Oliwki zawierają związki o silnym działaniu przeciwzapalnym
Oliwki zawierają związki o silnym działaniu przeciwzapalnym © Pixabay

Poza tym w oliwkach obecny jest jeden z najsilniej działających roślinnych "środków" przeciwzapalnych, czyli kwercetyna oraz oleokantal, a ponadto hydroksytyrosob i oleuropeina. Oleokantal jest enzymem, który nie tylko łagodzi ból stawów, ale także może pomóc w innych dolegliwościach bólowych. Według badań 50 g oliwek czy oliwy dziennie odpowiada 10 proc. rekomendowanej dobowej dawki ibuprofenu.

Co jeszcze zawierają oliwki i jakich korzyści z ich spożywania możemy oczekiwać?

  • według badania w "Psycholog Today" osoby, które spożywają kwasy tłuszczowe jednonienasycone, mają wyższe stężenie neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za proces nauki i zapamiętywania – acetylocholiny,

  • są źródłem witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowo funkcjonujący układ nerwowy,

  • związki fenolowe, hydroksytyryzol oraz oleuropeina usprawniają pracę wątroby oraz serca,

  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom "złego" cholesterolu, co zapobiega rozwojowi miażdżycy, wpływa pozytywnie na stan naczyń krwionośnych i dodatkowo wzmaga kardioprotekcyjne działanie oliwek, czego dowiodło badanie na łamach "Lipids in Health and Disease",

  • zawierają pokaźną dawkę błonnika, który wspiera układ pokarmowy, ale także chroni przed chorobami układu krążenia,

  • jedno z badań wykazało, że podawanie ekstraktu z oliwek osobom z grupy ryzyka RZS wpłynęło na zmniejszenie odczuwanego bólu stawów.

W innym z badań w grupie osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów RZS podawano kapsułki z wyciągiem z oliwy przez 24 tygodnie. Efektem tego działania także było zmniejszenie dolegliwości wywołanych przez stan zapalny niemal u 40 proc. uczestników badania.

Warto pamiętać, że choć w Polsce nie mamy dostępu do świeżych owoców, to zdecydowanie lepiej nie raczyć się oliwkami drylowanymi czy faszerowanymi różnymi pastami czy serem. Mogą zawierać wysokie stężenie sodu, dodatki smakowe, w tym kwasy tłuszczowe nasycone. W zamian warto sięgnąć po oliwki z pestką, które są smaczniejsze i zdrowsze.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka