Napar z imbiru – właściwości i działanie, przepis

Napar z imbiru to orzeźwiający napój, który wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwymiotne oraz przeciwwirusowe. Można do niego dodawać inne wartościowe składniki, które wpłyną nie tylko na smak, ale i właściwości odżywcze oraz prozdrowotne. Na co pomaga imbir?

Napar z imbiru to orzeźwiający napój, który wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwymiotne oraz przeciwwirusoweNapar z imbiru to orzeźwiający napój, który wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwymiotne oraz przeciwwirusowe
Źródło zdjęć: © AdobeStock

Co to jest napar z imbiru?

Napar z imbiru to nic innego jak napój z imbiru, zarówno świeżego kłącza, jak i sproszkowanego imbiru sprzedawanego jako przyprawa. Zwykle składa się z wody, cytryny i miodu, ale można dodawać do niego wiele innych składników. Dobrym pomysłem jest na przykład napar z imbiru i kurkumy.

Imbir lekarski (Zingiber officinale Rosc.) to gatunek rośliny uprawnej z rodziny imbirowatych. Prawdopodobnie pochodzi z Melanezji. Młode kłącza spożywa się jak warzywo, kandyzując lub konserwując w syropie cukrowym.

Starsze suszy się i używa jako przyprawę, która ma oryginalny, specyficzny i silny aromat z odświeżającą, nieco słodkawą nutą, a także palący, lekko gorzki smak.

Herbata z imbirem – właściwości

Właściwości naparu z imbiru

Za smak i zapach, ale i właściwości lecznicze i prozdrowotne imbiru, zarówno świeżego, jak i w formie naparu, odpowiada duża ilość olejków eterycznych: gingerolu, zingeronu i i shogaolu.

Porcja 100 g surowego korzenia imbiru dostarcza:

  • 80 kcal,
  • 1,82 g białka,
  • 0,75 g tłuszczów,
  • 17,77 g węglowodanów,
  • 78,89 g wody.

Zawiera także witaminę C (5,0 mg) oraz witaminy z grupy B. Obecne są w nim również makroelementy: fosfror, wapń, magnez, potas i sód oraz mikroelementy: żelazo, miedź, cynk, mangan i selen.

W naparze z imbiru dużą rolę odgrywają inne składniki napoju. Cytryny są świetnym źródłem ważnych dla zachowania zdrowia substancji odżywczych. Zawierają między innymi witaminę C i E, witaminy z grupy B, beta-karoten, potas, magnez, sód i żelazo.

Z kolei miód zawiera witaminy: głównie C, z grupy B, biotyna, kwas foliowy i pantotenowy, a także minerały, takie jak:

  • potas,
  • fosfor,
  • magnez,
  • wapń,
  • żelazo,
  • chlor,
  • molibden,
  • mangan,
  • kobalt,
  • enzymy,
  • aminokwasy.

Dzięki temu działa oczyszczająco, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Wzmacnia organizm, dodaje energii, usprawnia procesy trawienne.

Działanie imbiru

Na co pomaga napar z imbiru? Napój, tak jak i sam korzeń świeżego imbiru, ma wiele właściwości leczniczych i prozdrowotnych. Przede wszystkim działa rozgrzewająco i pobudzająco na krążenie krwi, także przez narządy płciowe, dlatego uznawany jest za afrodyzjak. Imbir zdecydowanie wpływa na popęd seksualny.

Wykazuje także działanie antybakteryjne, przeciwpierwotniakowe, przeciwpasożytnicze i przeciwwirusowe, a także przeciwzapalne oraz przeciwbólowe. Działa na bolące gardło - zarówno przeciwbólowo, jak i przeciwzapalnie. To naturalny środek na przeziębienie czy grypę.

Napar z imbiru łagodzi bóle głowy, migreny i nudności. W medycynie ludowej od wieków wykorzystywano go jako środek łagodzący mdłości i działający przyciwwymiotnie. Regularne picie naparu z imbiru wspiera również pracę mózgu i znacznie poprawia koncentrację.

Imbir pobudza trawienie i apetyt, działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dzięki czemu łagodzi objawy wzdęć, ból brzucha i symptomy towarzyszące zespołowi jelita drażliwego. Polecany jest także kobietom z bolesnymi miesiączkami, łagodzi objawy zespołu napięcia miesiączkowego.

Napar z imbiru warto zastosować u osób z nieświeżym oddechem - imbir ma działanie odkażające, pozostawia świeży zapach w ustach. Działa także antyoksydacyjnie. Jest przeciwutleniaczem.

Hamuje rozwój komórek nowotworowych i neutralizuje stany zapalne. Napar z imbiru powinny pić osoby z obrzękami, bowiem zawarte w nim olejki eteryczne działają moczopędnie. Napar z imbiru pobudza organizm do oczyszczania się z toksyn.

Imbir na odchudzanie? Okazuje się, że tak. Imbir stymuluje przemianę materii i wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej. Zawarte w nim substancje aktywują proces termogenezy, który odpowiedzialny jest za spalenie tłuszczów. Spożywanie imbiru wpływa na zwiększenie wydatkowania kalorii, co ułatwia pozbycie się zbędnych kilogramów.

Przepis na napar z imbiru

Napar z imbiru, cytryny i miodu można przygotować na kilka sposobów. Wykorzystuje się zarówno świeży korzeń imbiru, jak i imbir sproszkowany. Trzeba tylko pamiętać, że różnią się one smakiem. Najbardziej aromatyczny jest napój ze startego na tarce korzenia (nie trzeba go obierać).

Jak zrobić napar z imbiru, który rozgrzewa, pomaga na przeziębienie i odchudzanie, a także dobrze smakuje? To proste. Duży korzeń imbiru umyj i osusz, po czym zetrzyj na tarce o średnich oczach. Zalej go wrzątkiem, a gdy napój przestygnie, dodaj sok z cytryny i miód (tyle, by uzyskać optymalną słodycz naparu). Taki napar fantastycznie smakuje na ciepło.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka