Nalewka z miodu – właściwości i przepisy
Nalewka z miodu jest napojem alkoholowym, który nie tylko doskonale smakuje i odpręża, ale i rozgrzewa oraz działa prozdrowotnie. Jej niewątpliwą zaletą jest to, że przygotowanie trunku jest banalnie proste. Co warto wiedzieć?
W tym artykule:
Co to jest nalewka z miodu?
Nalewka z miodu, nazywana również miodówką, to napój alkoholowy na bazie spirytusu i miodu. Doskonale smakuje, świetnie rozgrzewa, a jej przygotowanie jest banalnie proste. W odróżnieniu od wielu innych rodzajów nalewek, wiele przepisów pozwala na to, by pić ją od razu po zrobieniu. Nie trzeba wówczas przechowywać trunku w specjalnych warunkach przez wiele tygodni Miodówki nie wolno robić z miodów syntetycznych. Trzeba też pamiętać, że do jej przygotowania nie nadaje się też każdy miód naturalny. Do nalewki miodowej najlepiej sprawdzi się miód lipowy, wielokwiatowy lub gryczany.
Właściwości nalewki z miodu
Miodówka doskonale smakuje (ma wyrazisty, intensywny i zdecydowany, słodki miodowy smak), rozgrzewa, ale i ma właściwości prozdrowotne, które zawdzięcza głównie miodowi. Kluczowy składnik nalewki zawiera wiele witamin (witamina A, B1, B2, B6, B12, witamina C, kwas foliowy) i minerałów (potas, magnez, żelazo, mangan, molibden, kobalt). Warto pamiętać, że miodu nie należy silnie podgrzewać, ponieważ w temperaturze większej niż 40 stopni Celsjusza straci swoje prozdrowotne właściwości. Nalewka z miodu: działa odkażająco na organizm, jest polecana w czasie przeziębienia lub grypy, pomaga przy bólu gardła i chrypę, działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo, działa pozytywnie na układ trawienny, zapobiega biegunkom, * działa uspokajająco, relaksująco i nasennie.
Rodzaje nalewek z miodu
Nalewki z miodu są bardzo różne. Popularna jest zarówno miodówka w wersji klasycznej , zawierająca wyłącznie miód i spirytus, opcjonalnie cytrynę, jak i jej wariacje, czyli nalewki miodowe z dodatkiem takich składników jak: skórka pomarańczowa, goździki, cytryna, cynamon, wanilia, imbir, kardamon, a nawet ziele angielskie, gałka muszkatołowa czy kawa. Warto pamiętać, że nalewka miodowa, jak każdy alkohol, jest kaloryczna.
Smaczne i zdrowe są również nalewki, w których pierwsze skrzypce grają inne składniki, ale miód jest kropką nad i. To na przykład nalewka z pigwy z miodem, nalewka z malin z miodem, nalewka z aronii z miodem czy nalewka z wiśni z miodem. Poszukując swoich smaków warto eksperymentować.
Jak zrobić nalewkę z miodu?
Aby przygotować nalewkę z miodu, wystarczy przygotować:
- litr miodu,
- litr spirytusu,
- litr przegotowanej wody,
- opcjonalnie: otartą skórkę i sok z cytryny.
Miód wystarczy zalać ciepłą wodą i wymieszać, aż się rozpuści, po czym dodać spirytus (oraz opcjonalnie cytrynę). Mieszankę wystarczy przelać do wyparzonych butelek i szczelnie zamknąć. Jak każda nalewka, także miodówka, im dłużej stoi, tym jest smaczniejsza i bardziej klarowna.
Przepis na ekspresową miodówkę
Aby przygotować nalewkę, którą można pić od razu, wystarczy przygotować: litr spirytusu, litr miodu, * 0,5 – 1 litra soku z cytryn (w zależności od preferencji smakowych).
Jak przygotować nalewkę? Do garnka należy wlać wodę i dodać połowę ilości miodu. Miksturę trzeba zagotować, a by nalewka była przejrzysta, konieczne jest zebranie piany. Do przestudzonego, przecedzonego płynu wystarczy dodać alkohol i płynny miód, a nalewkę rozlać do szklanych butelek. Trzeba wiedzieć, że taka nalewka, choć gotowa do spożycia natychmiast po przygotowaniu, nie zachowuje cennych właściwości miodu.
Miodówka z cytryną i imbirem
Aby przygotować miodówkę z cytryną i imbirem, wystarczy przygotować: litr miodu, litr wódki, 0,5 litra spirytusu, 2 cytryny, * kilka plasterków korzenia imbiru.
Miód trzeba wlać do słoja, dodać do niego startą z cytryn skórkę i rozdrobniony imbir, po czym zalać alkoholem i odstawić w ciemne oraz chłodne miejsce. Po miesiącu nalewkę wystarczy przefiltrować, rozlać do butelek i pozostawić na kolejny miesiąc.
Nalewka z pigwy z miodem
By przygotować aromatyczną, wyjątkową smaczną i zdrową nalewkę z pigwy na miodzie, należy przygotować:
- nieco ponad kg owoców pigwy,
- 0,5 litra spirytusu,
- 0,5 litra wódki,
- litr płynnego miodu pszczelego.
Owoce pigwy należy dokładnie umyć i pokroić w ćwiartki, usunąć z nich ogonki i pestki, a następnie umieścić w dużym słoju, po czym zalać wódką oraz spirytusem. Pozostaje już tylko zamknąć słój i odstawić go na miesiąc, codziennie potrząsając słojem.
Po miesiącu alkohol trzeba przelać do butelki, a pigwę zalać miodem i odstawić na 2 tygodnie. Po upływie 2 tygodni syrop miodowy trzeba połączyć ze zlanym wcześniej alkoholem, wymieszać i odstawić na kolejne 2 tygodnie. Następnie wystarczy nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i pozostawić na kilka miesięcy.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.