Napój, który usprawnia procesy trawienne i hamuje apetyt
Wśród metod oczyszczania organizmu z toksycznych substancji wymienia się m.in. jednodniową głodówkę, wizytę w saunie czy picie soków. Można również włączyć do jadłospisu detoksykujący napój o prozdrowotnym wpływie na cały organizm. Nie tylko odtruwa, ale wspomaga odchudzanie i łagodzi problemy żołądkowo-jelitowe.
1. Lista składników niezbędnych do przygotowania detoksykującego napoju
- szklanka ciepłej wody,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- łyżeczka miodu,
- szczypta pieprzu cayenne,
- szczypta suszonego lub 1/4 łyżeczki startego imbiru,
- szczypta zmielonych goździków.
Sposób przygotowania:
Do naczynia wlewamy sok z cytryny. Wsypujemy przyprawy i dodajemy miód. Po wymieszaniu składników dopełniamy szklankę wodą. Ponownie mieszamy i od razu wypijamy. Jeżeli napój ma również pełnić funkcję orzeźwiającą — należy go schłodzić w lodówce, a tuż przed spożyciem dodać plaster cytryny.
Przeczytaj także
- Niedożywienie może zabrać wszystkie szanse chorego na przeżycie
- Robale w materacu? Młoda matka zszokowana tym, co znalazła
- Ta choroba dotyka ok. 8 mln Polaków. Sprawdź, czy jesteś w grupie ryzyka
- Lepiej jeść za dużo soli niż za mało? Zaskakujące wyniki badania
- Znajdziesz je w zbożach i roślinach strączkowych. Bardzo groźne dla jelit i wątroby
2. Właściwości napoju detoksykującego
Oprócz tego, że ten napój odtruwa organizm, ma pozytywny wpływ na proces odchudzania i naszą ogólną kondycję. Jakie właściwości wykazuje?
- oczyszcza i rozrzedza krew, czym przeciwdziała powstawaniu zakrzepów,
- działa antybakteryjnie i antywirusowo,
- odkwasza organizm, przywracając równowagę kwasowo-zasadową (zakwaszenie to jedna z przyczyn otyłości),
- łagodzi problemy żołądkowo-jelitowe, takie jak wymioty, zatrucia, biegunka, niestrawność,
- usprawnia metabolizm, dzięki czemu pomaga zredukować masę ciała.
3. Właściwości detoksykujące składników napoju
Najważniejszym składnikiem tego napoju o właściwościach oczyszczających jest pieprz cayenne, pozostałe — sok z cytryny, imbir i goździki — uzupełniają jego działanie.
Pieprz cayenne znany jest z tego, że likwiduje wzdęcia i wspomaga przebieg procesów trawiennych, zwiększając ilość enzymów i kwasów żołądkowych (co więcej, pomaga leczyć chorobę wrzodową, ponieważ pobudza wytwarzanie soków ochronnych, które przeciwdziałają tej dolegliwości). Ponadto przyspiesza proces usuwania toksycznych substancji z organizmu.
Dzięki zawartości kapsaicyny (związku chemicznego odpowiedzialnego za ostry smak) usprawnia też przemianę materii, a także zwiększa termogenezę, czyli proces wytwarzania ciepła. Jeżeli będziemy dodawać tę przyprawę do potraw okazjonalnie, zmniejszymy apetyt na dania słone i tłuste oraz desery.
Sok z cytryny ma wiele właściwości zdrowotnych, m.in. wspomaga pracę wątroby, oczyszczając ten organ wewnętrzny z toksycznych substancji (pobudza produkcję żółci). W ten sposób przyspiesza proces detoksykacji całego organizmu, a także odkwasza go. Sok z cytryny zawiera również witaminę C — antyoksydant, który wspomaga usuwanie wolnych rodników z organizmu. Co ciekawe, zmniejsza on uczucie głodu (hamuje łaknienie), zatem sprzyja utracie zbędnych kilogramów.
Imbir zawdzięcza swój aromat składnikowi olejku eterycznego o nazwie zingiberol, lekko gorzki, palący smak zaś — substancjom żywicowym, takim jak gingerol. Dzięki nim ta przyprawa leczy wzdęcia i usprawnia trawienie. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i działa rozkurczowo. Ponadto wykazuje właściwości moczopędne, czym przeciwdziała obrzękom i sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu.
Goździki to źródło cennych składników odżywczych: dostarczają wapnia, żelaza i magnezu oraz witamin (A, C i K). Są bogate w przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki. Substancje aktywne, które zawierają, pobudzają produkcję soków trawiennych. Przyprawa ta usprawnia przemianę materii i niweluje niestrawność.
Można ją wykorzystać do przygotowania naparu na dyskomfort trawienny (po uprażeniu goździków na patelni, miażdżymy je w moździerzu na proszek, a następnie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, po czym dodajemy trochę miodu).