Nasiona łubinu mogą być toksyczne

Nasiona łubinu, które ze względu na swój niski wskaźnik glikemiczny coraz częściej znajdują zastosowanie w kuchni, mogą zawierać śmiertelne dla ludzi substancje toksyczne. Ten rodzaj nasion coraz bardziej zyskuje na popularności, gdyż jest doskonałym składnikiem tzw. diety niskoglikemicznej. Jest ona zalecana w szczególności dla cukrzyków i osób odchudzających się. Niski indeks glikemiczny oznacza mały wzrost poziomu glukozy we krwi po spożyciu posiłku oraz stosunkowo dłuższe utrzymywanie się tego poziomu. Stosowanie diety niskoglikemicznej pozwala uniknąć nagłych ataków głodu, zaś cukrzykom – ułatwia kontrolę poziomu cukru i insuliny.

Nasiona łubinu mogą być toksyczneNasiona łubinu mogą być toksyczne

Odmiany łubinu

Istnieje wiele gatunków łubinu. Do stosowania w kuchni najbardziej zalecane są odmiany słodkie, które zawierają najmniej substancji toksycznej, zwanej alkaloidem. Obecnie używa się również odmian gorzkich, ale dopiero po poddaniu ich odpowiedniej obróbce obniżającej poziom toksycznych alkaloidów. Niestety, wielu konsumentów oraz producentów żywności nie zdaje sobie sprawy z możliwego trującego działania łubinu.

Substancje toksyczne w łubinie

Po tym, jak w ostatnich dniach do australijskiego szpitala trafiły dwie kobiety z zatruciem po spożyciu mąki z dodatkiem gorzkiego łubinu, władze wydały ostrzeżenie o trującym działaniu produktu. Lekarze apelują, aby na opakowaniach produktów spożywczych zamieszczać informacje ostrzegawcze na temat toksycznych zawartości łubinu.

Przyjęte do szpitala kobiety narzekały na zaburzenia ostrości widzenia, zawroty głowy, popadanie w stan przypominający letarg oraz na problemy z chodzeniem. Po przeprowadzeniu śledztwa okazało się, że spożyta przez nie mąka z dodatkiem łubinu zawierała ilości alkaloidów tysiąckrotnie przekraczające dopuszczalne normy. Jak komentują lekarze, zatrucie tą substancją w skrajnych przypadkach może prowadzić nawet do śmierci.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka