Nasiona, które warto włączyć do swojej diety
Nasiona roślin wyglądają niepozornie i częściej stosujemy je jako dekorację dań niż przekąskę.
A szkoda, bo te małe ziarenka to niesamowite źródło zdrowia: zawierają m.in. białka, błonnik, zdrowe tłuszcze, witaminy, składniki mineralne oraz antyoksydanty.
W bardzo łatwy sposób możesz włączyć je do diety, przemycając w wypiekach, deserach, sałatkach, daniach mięsnych lub zupach.
Nasiona regulują przemianę materii i pozwalają oczyścić organizm z nadmiaru toksyn, które są źródłem wielu zakażeń i chorób.
Ponadto niektóre z ziaren chronią przed nowotworami, a inne zwiększają libido.
Czy wiesz, jakie nasiona będą dla ciebie najlepsze i dlaczego?
Nasiona chia
Szałwia hiszpańska, znana także jako chia, była jednym z najważniejszych pokarmów Azteków (zaraz po fasoli i kukurydzy).
Ceniono ją nie tylko za właściwości zdrowotne, ale także wartości energetyczne. Ta pochodząca z Meksyku i Gwatemali roślina zawiera więcej kwasów omega-3 niż chociażby łosoś atlantycki oraz więcej wapnia niż mleko.
To dzięki kumulacji dobrych dla naszego mózgu substancji nasiona chia wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację, chronią przed depresją oraz przeciwdziałają rozwojowi demencji. Ponadto, jak podają amerykańscy naukowcy na łamach "Journal of Molecular Biochemistry", nasiona chia zmniejszają ryzyko rozwoju raka piersi i szyjki macicy.
Decyduje o tym głównie zawarty w nich kwas ALA (kwas alfa-linolenowy), który powoduje śmierć komórek nowotworowych.
Pestki słonecznika
Kwiaty słonecznika są symbolem lata. Choć wiele osób lubi łuskać jego nasiona, to nawet nie zdają sobie sprawy, ile cennych dla zdrowia substancji znajduje się w małych ziarenkach. Witaminy A i E sprawiają, że roślina ta staje się źródłem młodości, witaminy z grupy B wzmacniają pracę systemu nerwowego, a witamina D dobrze działa na kości.
Już łyżka pestek słonecznika dziennie pomoże obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu we krwi, zminimalizuje ryzyko zakrzepów oraz złagodzi stany zapalne.
Nasiona słonecznika pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, poprawiają przemianę materii oraz usuwają nadmiar toksyn z organizmu.
Słonecznik to także źródło fitoestrogenów, substancji, które poprawiają libido, a ponadto pomagają kobietom łagodniej znieść menopauzę, a mężczyzn chronią przed rakiem prostaty.
Kiełki pszenicy
Pszenica to jedno z najpopularniejszych w Polsce zbóż, jednak chętniej korzystamy z gotowych pszenicznych produktów, niż hodujemy jej kiełki.
Tymczasem są one bogactwem witamin: A, B, C i E oraz składników mineralnych: magnezu, potasu, selenu, manganu, cynku, fosforu, wapnia, żelaza i krzemu.
To także cenne źródło błonnika, który przyspiesza pracę układu pokarmowego, utrudnia przyswajanie tłuszczu i reguluje przemianę materii.
Kiełki pszenicy wspomagają działanie serca i wzmacniają system odpornościowy.
Ze względu na zawartość przeciwutleniaczy opóźniają starzenie się organizmu, nie tylko oddziałując na pracę mózgu, ale także poprawiając wygląd włosów i skóry.
Pestki dyni
Zdrową przekąską są także ziarna dyni.
Znajdują się w nich fitosterole oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, stąd też polecane są osobom chorym na miażdżycę. Ponadto pestki dyni wykazują właściwości moczopędne, leczą choroby nerek i pęcherza, przeciwdziałają także zapaleniu gruczołu krokowego.
Dzięki zawartym w nich lignanom dynia posiada właściwości przeciwgrzybicze i antywirusowe. Pestki dyni to nie tylko źródło zdrowia, ale także urody.
Garść prażonych, niełuskanych pestek (30 g), zawiera ok. 3 mg cynku (co stanowi 1/3 dziennego zapotrzebowania człowieka na ten pierwiastek), który wzmacnia m.in. włosy i paznokcie.
Siemię lniane
Już jedna łyżka nasion lnu spożywana krótko po przebudzeniu ureguluje naszą przemianę materii, ochroni przed zaparciami i wspomoże proces odchudzania.
Siemię lniane nie tylko ochroni żołądek i jelita przed powstawaniem wrzodów, ale także wspomoże leczenie już tych, które wystąpiły.
Śluz z siemienia lnianego długo zachowuje swoją lepkość, dzięki czemu dociera do jelita grubego, utrudniając wchłanianie toksycznych związków w przewodzie pokarmowym.
Śluz z nasion łagodzi także objawy zapalenia oskrzeli: pomaga pozbyć się duszności, a przy mokrym kaszlu ułatwia oczyszczenie oskrzeli z zalegającej wydzieliny.
Ponadto nasiona lnu doskonale nawilżają skórę oraz regulują poziom cholesterolu we krwi.