5 z 7Warzywa
Uważa się, że 75 proc. ludzi powyżej 50 roku życia może mieć niedobór koenzymu Q10. Świeże warzywa są doskonałym źródłem tego minerału. (123rf)
Kalafior, pomidory, ziemniaki, marchew, ogórki to kolejne naturalne źródła Q10. Dietetycy przypominają, że najlepszą metodą na dostarczenie swojemu organizmowi koenzymu jest zróżnicowana dieta. Uważa się, że 75 proc. ludzi powyżej 50. roku życia może mieć niedobór koenzymu Q10. Brak wystarczającej jego ilości może prowadzić do chorób układu krążenia. Braki sprawiają, że serce może nie radzić sobie z rozprowadzeniem krwi.
Koenzym Q10 ma różne zdrowotne właściwości - zapobiega migrenom, dodaje energii, obniża ciśnienie krwi.
Sprawdź koniecznie: "Cudowne" warzywa? Sprawdź które nie wchłaniają pestycydów.