Trwa ładowanie...

Nawet jedna rysa na patelni może szkodzić zdrowiu. Uwalnia tysiące niebezpiecznych cząstek

Już jedno pęknięcie powłoki teflonu może uwolnić prawie 10 tys. szkodliwych cząstek
Już jedno pęknięcie powłoki teflonu może uwolnić prawie 10 tys. szkodliwych cząstek (Getty Images)

Nawet jedna rysa na patelni może szkodzić zdrowiu. Naukowcy dowiedli, że z pozoru niewinne uszkodzenie uwalnia 10 tys. cząstek mikroplastiku. Jeśli dostaną się do jedzenia, mogą je zanieczyścić.

spis treści

1. Jedna rysa 10 tys. cząstek mikroplastiku

Eksperci z Newcastle University i Flinders University ostrzegają, że w czasie gotowania, z nieprzywierającej, teflonowej powierzchni, mogą się uwalniać miliony niewidocznych gołym okiem cząstek.

Jak stwierdzili, już jedno pęknięcie powłoki teflonu może uwolnić prawie 10 tys. takich cząstek.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

"Nieprzywierający materiał - Teflon - należy do rodziny związków o nazwie FAS. Biorąc pod uwagę, że PFAS budzą wiele obaw, teflonowe mikrocząstki w jedzeniu mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia. Wymagają one zbadania, ponieważ na temat tego zanieczyszczenia nie wiemy wiele" - mówi dr Cheng Fang z University of Newcastle.

Jedna z przyczyn ograniczonego stanu wiedzy jest taka, że teflonowe cząstki relatywnie trudno jest wykryć w porównaniu do wielu innych tworzyw sztucznych. Badacze zalecają więc ostrożność.

"Wyniki dają nam silne ostrzeżenie, że musimy uważać przy wyborze kuchennych naczyń, tak aby uniknąć zanieczyszczania żywności" - zwraca uwagę jeden z badaczy, prof. Youhong Tang.

PAP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze