Nawet jedna rysa na patelni może szkodzić zdrowiu. Uwalnia tysiące niebezpiecznych cząstek
Nawet jedna rysa na patelni może szkodzić zdrowiu. Naukowcy dowiedli, że z pozoru niewinne uszkodzenie uwalnia 10 tys. cząstek mikroplastiku. Jeśli dostaną się do jedzenia, mogą je zanieczyścić.
1. Jedna rysa 10 tys. cząstek mikroplastiku
Eksperci z Newcastle University i Flinders University ostrzegają, że w czasie gotowania, z nieprzywierającej, teflonowej powierzchni, mogą się uwalniać miliony niewidocznych gołym okiem cząstek.
Jak stwierdzili, już jedno pęknięcie powłoki teflonu może uwolnić prawie 10 tys. takich cząstek.
"Nieprzywierający materiał - Teflon - należy do rodziny związków o nazwie FAS. Biorąc pod uwagę, że PFAS budzą wiele obaw, teflonowe mikrocząstki w jedzeniu mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia. Wymagają one zbadania, ponieważ na temat tego zanieczyszczenia nie wiemy wiele" - mówi dr Cheng Fang z University of Newcastle.
Jedna z przyczyn ograniczonego stanu wiedzy jest taka, że teflonowe cząstki relatywnie trudno jest wykryć w porównaniu do wielu innych tworzyw sztucznych. Badacze zalecają więc ostrożność.
"Wyniki dają nam silne ostrzeżenie, że musimy uważać przy wyborze kuchennych naczyń, tak aby uniknąć zanieczyszczania żywności" - zwraca uwagę jeden z badaczy, prof. Youhong Tang.
PAP
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl