Nawet niewielkie ilości smażonej żywności zwiększają ryzyko chorób serca. Nowe badania

Badania opublikowane w czasopiśmie medycznym "Heart" dowodzą, że spożywanie nawet małych ilości smażonych potraw zwiększa ryzyko wystąpienia powikłań sercowo-naczyniowych, choroby wieńcowej oraz niewydolności serca.

Spożywanie smażonych potraw zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercaSpożywanie smażonych potraw zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca
Źródło zdjęć: © 123 rf
Katarzyna Gałązkiewicz

Smażone potrawy a choroby serca

Jak wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie "Heart" osoby, które kilka razy w tygodniu jadły smażone potrawy, miały o 28 proc. większe ryzyko zachorowania na poważne choroby sercowo-naczyniowe, o 22 proc.większe ryzyko choroby wieńcowej i 37 proc. podwyższone ryzyko niewydolności serca.

Analiza dowodzi, że tylko jedna porcja (114 gramów) smażonej potrawy w tygodniu zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu o 3 proc., chorób serca o 2 proc. i niewydolności serca o 12 proc.

Tłuszcze trans. Dlaczego szkodzą zdrowiu?

Smażona i przetworzona żywność często zawiera tłuszcze trans, które są tanie w produkcji, trwałe i nadają żywności charakterystyczny smak i konsystencję. Liczne badania naukowe dowiodły, że bez względu na źródło pochodzenia kwasów tłuszczowych typu trans – naturalne czy przemysłowe – ich nadmiar jest niekorzystny dla zdrowia. Przyczyniają się do wzrostu stężenia "złego" cholesterolu typu LDL i zmniejszenia poziomu "dobrego" cholesterolu HDL, a tym samym zwiększają ryzyko zachorowania na chorobę niedokrwienną serca.

Dr Szułdrzyński o sposobie zabezpieczenia szczepionek na koronawirusa (WIDEO)

Spożywanie smażonych potraw zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca
Spożywanie smażonych potraw zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca © 123 rf

Spożywanie tego typu żywności, nawet w małych dawkach, może przyczynić się do problemów sercowo-naczyniowych, cukrzycy i innych chorób, takich jak demencja.

Tłuszcze trans występują m.in. w śmietance do kawy, ciastach, produktach garmażeryjnych produkowanych na masową skalę, mrożonej pizzy, ciastkach, krakersach, herbatnikach i dziesiątkach innych przetworzonych produktów spożywczych. Można je znaleźć również w tluszczach do smażenia, np. w margarynie.

Specjaliści zalecają zastąpienie tłuszczów trans tłuszczami jednonienasyconymi lub wielonienasyconymi, takimi jak oliwa i olej rzepakowy.

"Rozważając tego typu badania, należy wziąć pod uwagę, że chociaż zmniejszenie spożycia tłuszczów jest oczywistą częścią zdrowej diety, ważne jest również, aby przyjrzeć się temu, jakie pokarmy są spożywane w ich miejsce" - podsumował dietetyk Duane Mellor, starszy wykładowca w Aston Medical School w Birmingham w Wielkiej Brytanii.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka