Nazywana polską cytryną. Nie ma nic lepszego dla zdrowia jesienią

Jest bogatym źródłem witaminy C oraz innych witamin. Choć nie nadaje się do jedzenia na surowo, to w okresie wzmożonej zachorowalności na choroby infekcyjne jest nieoceniona. Pokochają ją także sercowcy oraz osoby zmagające się z problemami układu pokarmowego.

Z pigwy można robić dżemy, soki, konfitury, a także nalewkiZ pigwy można robić dżemy, soki, konfitury, a także nalewki
Źródło zdjęć: © archiwum prywatne
Karolina Rozmus

Dlaczego warto sięgać po pigwę?

Ten nietypowy owoc przywędrował do nas aż z Azji i zadomowił się tu na dobre. Pigwa kwitnie wczesnym latem, ale owocuje w październiku. Warto na nią poczekać, bo jest cennym surowcem prozdrowotnym.

Poza witaminą C zawiera witaminy z grupy B, miedź i potas, żelazo oraz wapń, a także cynk, sód i fosfor. Dzięki nim wspiera odporność, zapobiegając infekcjom lub łagodząc ich przebieg.

Pigwa zawiera też pektyny, które są rodzajem błonnika rozpuszczalnego. Ten obniża poziom glikemii we krwi, dzięki czemu może przysłużyć się osobom z cukrzycą i innymi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dodatkowo zbija poziom złego cholesterolu i wspiera pracę serca, przez co jest nieodzowny w diecie osób z zespołem metabolicznym.

"Pytanie mamy" - wywiad z uroginekolożką Joanną Mróz

Na wrzody i refluks

Pigwa zawiera też pokaźną ilość przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki. Może być zatem nie tylko wsparciem w spowalnianiu procesów starzenia, ale też istotnym elementem profilaktyki antynowotworowej. Polifenole znajdują się szczególnie w skórce pigwy, więc warto wykorzystywać owoc w całości.

Nasiona pigwy z kolei to remedium na dolegliwości żołądkowo-jelitowe – niestrawność, zgagę, a nawet na refluks żołądkowo-jelitowy. Wyciągi z nasion stosowane są do niwelowania zaparć, ale też w stanach zapalnych żołądka.

Witaminy A i PP oraz kwas foliowy sprawiają, że pigwa to prawdziwy mocarz o działaniu antybakteryjnym i antyalergicznym. Można ją wykorzystać nawet do leczenia podrażnień czy stanów zapalnych skóry.

Nalewka z pigwy usuwa metale ciężkie z organizmu

Nalewka z pigwy ma działanie detoksykujące i rozgrzewające
Nalewka z pigwy ma działanie detoksykujące i rozgrzewające © Pixabay

Co zrobić z pigwy? Warto pamiętać, że pigwa z uwagi na cierpki smak nie nadaje się do bezpośredniego spożycia, chyba że jej plasterki chcemy dodać do herbaty niczym cytrynę. Pokrojoną pigwę można suszyć w piekarniku i dodawać do naparów zimą, przygotować sok, dżem, konfiturę lub galaretkę jako dodatek do mięs czy syrop na kaszel. Można też w łatwy sposób zrobić prozdrowotną nalewkę.

Składniki:

  • 2 kg owoców pigwy,
  • 1 kg cukru,
  • 1 l spirytusu 70 proc.

Przygotowanie

  • Owoce pigwy należy umyć i osuszyć, a następnie pokroić na małe kawałki, usuwając przedtem gniazdo nasienne.
  • Do dużego słoja przełożyć pigwę i zasypać cukrem.
  • Odstawić na ok. 14 dni w ciepłe miejsce, a po upływie tego czasu odfiltrować sok i wymieszać go ze spirytusem.
  • Ponownie odstawić – tym razem na miesiąc. Po tym czasie przefiltrować i rozlać do butelek.
  • Odstawić w ciemne miejsce na minimum trzy miesiące.

Po tym czasie nalewka jest gotowa – można ją spożywać, by ułatwić pracę przewodu pokarmowego po ciężkostrawnym posiłku. Ma też właściwości detoksykujące, pomaga nawet w usuwaniu metali ciężkich z organizmu. Bardzo mocno rozgrzewa, więc będzie idealna na chłodne wieczory i w czasie przeziębienia.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka