Pektyna – charakterystyka, występowanie, kalorie i wartości odżywcze

Pektyna jest naturalna mieszaniną węglowodanów, która występuje w różnych owocach. Pektyna należy do rozpuszczalnego w wodzie błonnika pokarmowego. Pektyna ma właściwości żelujące, dlatego coraz częściej wykorzystuje się ją w przetwórstwie owoców. Jakie właściwości mają pektyny?

Pektyna jest naturalną substancją występującą w roślinachPektyna jest naturalną substancją występującą w roślinach

Co to jest pektyna

Pektyna jest naturalną substancją występującą w roślinach. Pektyna to polisacharyd (wielocukier). Najczęściej występuje w owocach. Pektyny chronią rośliny przed wysuszeniem, dbają o system odpornościowy roślin oraz chronią przed drobnoustrojami.

Ze względu na właściwości żelujące i zagęszczające pektyna jest wykorzystywana w przygotowywaniu galaretek, dżemów owocowych i marmolad. Pektyna jest stosowana także w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym.

Gdzie występuje pektyna?

Gdzie występuje pektyna? Generalnie w owocach. Największe stężenie pektyny znajdziemy natomiast w owocach cytrusowych.

5 owoców, które pomogą ci schudnąć

Owoce zawierające pektynę, które mogą być stałym składnikiem naszej diety to:

  • pomarańcze,
  • grejpfruty,
  • cytryny,
  • brzoskwinie,
  • banany,
  • jabłka,
  • gruszki,
  • śliwki,
  • czarna porzeczka,
  • jeżyny.

Warzywa zawierające pektynę to:

  • cukinia,
  • marchew,
  • bataty.

Wykorzystanie pektyny w przemyśle spożywczym

Jak już wspomnieliśmy pektyna jest używana w przemyśle spożywczym do wyrobu galaretek i dżemów. Stosuje się ją także do wyrobu nadzień cukierniczych, przetworów owocowych i mlecznych, napojów owocowych, soków owocowych, serków topionych, serków wiejskich czy kremowych serków do smarowania.

Pektyna zyskała uznanie w przemyśle spożywczym ponieważ działa zagęszczajaco, stabilizująco, żelująco. Można stosować pektynę jako środek glazurujący, który nada wyrobom cukierniczym odpowiedniej konsystencji i wyglądu.

Wpływ na zdrowie

Pektyny mają również bardzo dobry wpływ na zdrowie. Po pierwsze pektyna ma zdolność wiązania cholesterolu w jelita co zapobiega jego wchłanianiu do krwioobiegu. Pektyny obniżają tempo wchłaniania się tłuszczów.

Dieta bogata w pektyny pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL, który jest niekorzystny dla naszego organizmu.

Pektyna zapobiega gwałtownym skokom cukru ponieważ hamuje aktywność enzymów rozkładających cukry proste oraz skrobię). Dzięki temu pektyna zmniejsza ryzyko insulinoodporności, cukrzycy oraz wzrostu masy ciała.

Pektyna wiąże się z wodą przez co treść pokarmowa pęcznieje w żołądku i dłużej czujemy się najedzeni. Dzięki pektynie odchudzanie jest łatwiejsze. Pektyna usuwa także metale ciężkie z organizmu.

Inne właściwości zdrowotne pektyny to zapobieganie zaparciom, zapobieganie tworzeniu się kamieni żółciowych, zapobieganie miażdżycy.

Pektyna zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych oraz działa przeciwbakteryjnie.

Pektyna może pomagać także przy biegunce. Dzięki właściwościom żelującym pektyna zagęszcza treść kałową i zmniejsza częstotliwość oddawania stolca.

Ile kalorii ma płynna pektyna?

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (1 porcja)
Wartość energetyczna11,00 kcal3,12 kcal
Białko0 g0 g
Węglowodany2,10 g0,60 g
Cukier0 g0 g
Błonnik2,10 g0,60 g
Tłuszcz0 g0 g
Tłuszcze nasycone0 g0 g
Tłuszcze jednonienasycone0 g0 g
Tłuszcze wielonienasycone0 g0 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów0 µg0 µg
Witamina B1 - tiamina0 mg0 mg
Witamina B2 - ryboflawina0 mg0 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0 mg0 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0 mg0 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0 mg0 mg
Witamina B9 - kwas foliowy0 µg0 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A0 i.u.0 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0 mg0 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń0 mg0 mg
Żelazo0 mg0 mg
Magnez0 mg0 mg
Fosfor0 mg0 mg
Potas0 mg0 mg
Sód0 mg0 mg
Cynk0 mg0 mg
Miedź0 mg0 mg
Mangan0 mg0 mg
Selen0 µg0 µg
Woda96,9 g27,5 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka