Nie dla każdego. Ta grupa osób nie skorzysta z właściwości leśnych skarbów

Grzyby - od szlachetnych trufli, przez łatwo dostępne pieczarki, aż po tajemnicze shiitake - łączy jedno. Mają do zaoferowania wiele zdrowotnych korzyści, których nie sposób przecenić. Warto jednak pamiętać o tym, by jeść je prawidłowo!

Na cholesterol i dla serca. Kilka powodów, dla których warto jeść grzybyNa cholesterol i dla serca. Kilka powodów, dla których warto jeść grzyby
Źródło zdjęć: © Getty Images

Wartości odżywcze grzybów

Choć grzyby są niskokaloryczne i składają się głównie z wody (70-90 proc.), to znajdziemy w nich również dobrze przyswajalne białko. Niektóre zawierają niewielkie ilości cukrów prostych i nienasycone kwasy tłuszczowe, które są dla organizmu niezbędne.

Grzyby są również bogate w błonnik i witaminy. Poprawiają profil lipidowy krwi poprzez obniżenie stężenia cholesterolu i triglicerydów, walczą z patogenami i zawierają potas, który reguluje ciśnienie tętnicze oraz gospodarkę wodną organizmu.

Są bogate także w wapń, jod, fosfor, sole magnezu i żelazo oraz w witaminy z grupy B. W grzybach znajduje się więcej witaminy B12 niż w niektórych warzywach, a jest to witamina kluczowa - odpowiada za produkcję erytrocytów, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, metabolizuje energię, jest zaangażowana w procesy replikacji DNA i wspiera zdrowie serca.

W grzybach znajdziemy również witaminę A, która chroni oczy i skórę, wspiera układ odpornościowy i ma silne właściwości antyoksydacyjne. Zawarty w grzybach błonnik zapewnia z kolei uczucie sytości oraz reguluje perystaltykę jelit.

Kto nie może jeść grzybów?

Grzyby zawierają chitynę - wielocukier podobny do celulozy, którego nasz organizm nie jest w stanie przetrawić. Jej wpływ na jedzącego jest różny - zależy przede wszystkim od stanu zdrowia i wieku.

Grzybów powinny unikać osoby zmagające się z chorobami nerek, wątroby i układu pokarmowego, osoby starsze, kobiety ciężarne i karmiące oraz dzieci poniżej trzeciego roku życia.

Najzdrowszą opcją jest przygotowanie grzybów w sosie własnym z dodatkiem odpowiednich ziół: rozmarynu, tymianku, majeranku i jałowca, które mają podobne, ale nie identyczne właściwości wspomagające proces trawienia. Problemy gastryczne, które mogły nam się kojarzyć ze spożywaniem grzybów, odejdą wówczas w niepamięć.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka