Cenne źródło białka i witamin. Jednak dla tych osób grzyby są zakazane

Nazywane "mięsem z lasu", doceniane coraz bardziej z uwagi na wysoką zawartość witamin i minerałów, a także cennych dla zdrowia związków. Do tego są niskokaloryczne, nie zawierają węglowodanów ani tłuszczu. Grzyby to nieoceniony dodatek w diecie, jednak nie każdy może po nie sięgać. Eksperci ostrzegają.

Nie każdemu dieta zawierająca grzyby się przysłużyNie każdemu dieta zawierająca grzyby się przysłuży
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Kto nie może jeść grzybów?

Na grzyby powinny uważać osoby w podeszłym wieku, u których układ pokarmowy nie funkcjonuje już prawidłowo.

Poza tym ostrożność muszą zachować osoby z:

  • chorobą wrzodową,
  • refluksem żołądkowo-przełykowym,
  • chorobami jelit,
  • dną moczanową,
  • alergią na grzyby,
  • zaleceniami diety lekkostrawnej,
  • w ciąży i karmiące piersią,
  • przewlekłymi chorobami nerek.

Wilgotnica purpurowa. Grzyb, którego lepiej omijaj szerokim łukiem

Grzybów nie powinny jadać też dzieci.

- Dzieciom i osobom w podeszłym wieku najlepiej grzybów nie podawać, choć jeśli mowa o hodowlanych – to ewentualnie małe ilości. Osoby, które mają problemy z wątrobą czy w ogóle z trawieniem także powinny raczej unikać grzybów w diecie z uwagi na ich ciężkostrawność – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk kliniczny z MajAcademy, Karolina Lubas.

Jak tłumaczy dietetyk mgr Celina Całka-Kinicka z Centrum Medycznego Damiana, za tę cechę grzybów odpowiada chityna, celuloza i zarazem odpowiednik błonnika pokarmowego w grzybach.

- Nasz organizm nie rozkłada jej w układzie pokarmowym, więc stanowi fizyczną barierę przed trawieniem – tłumaczy ekspertka w rozmowie z WP abcZdrowie.

Grzybów leśnych pod żadnym pozorem nie wolno podawać dzieciom
Grzybów leśnych pod żadnym pozorem nie wolno podawać dzieciom © Pixabay

Zalecenia, by nie podawać grzybów dzieciom, nie mają związku wyłącznie z tym że dla niedojrzałego układu pokarmowego będą zbyt obciążające.

- Z uwagi na zbyt duże ryzyko zatrucia grzybami leśnymi nie powinny spożywać ich dzieci aż do 12. roku życia. Nawet tych atestowanych przez grzyboznawców – ostrzega mgr Całka-Kinicka.

- Ryzyko zatrucia przewyższa wartości odżywcze grzybów. Dawka toksyny w przeliczeniu na kilogram masy ciała jest znacznie większa w przypadku dzieci niż w przypadku dorosłych z uwagi na ogólną masę ciała. Proces detoksykacji przez wątrobę nie jest tak samo wydolny, jak u dorosłego. W skrajnych przypadkach może zajść konieczność przeszczepu wątroby czy nawet zgon – dodaje.

W jaki sposób grzyby mogą szkodzić?

Zatrucie grzybami może dawać całe spektrum dolegliwości – pojawiających się już od 20 minut do czterech godzin po spożyciu:

  • nudności i wymioty,
  • bóle brzucha,
  • biegunka,
  • nadmierna potliwość,
  • duszności,
  • zwężenie źrenic, ślinotok, zwężenie oskrzeli i krwotok oskrzelowy.

W zależności od rodzaju grzyba rozróżnia się trzy grupy zatruć: ze skutkiem gastroenterotropowym, z działaniem neurotropowym i ze skutkiem hepatonefrotropowym. Zatrucie grzybami to niejedyne zagrożenie, na które trzeba zwrócić uwagę.

Choć alergia pokarmowa na grzyby jadalne zdarza się bardzo rzadko, w przeciwieństwie do alergii wziewnej, to osoby uczulone mogą być zmuszone do wyeliminowania ich z diety. Zarówno w postaci świeżej, grzybów leśnych, jak i hodowlanych, a także grzybów suszonych czy obecnych w wielu gotowych produktach lub mieszankach przypraw.

Grzyby są także niezalecane w dietach o niskiej zawartości histaminy. W grzybach nie ma jej co prawda zbyt wiele, są jednak inne aminy (takie jak putrescyna), które mogą dawać objawy niepożądane u osób z nietolerancją histaminy.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka